Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den, už nějakou dobu bojujeme doma s malými muškami. Myslela jsem si prvně, že je to octomilka ale pravděpodobně je to koutule. Přesazovala jsem asi dva měsíce zpátky velkou kytku zamiokulkas a od té doby je tam máme. Doma mám velké množství květin a nepřijde mi že by odjinud lítali. Dnes ráno jsem na tu kytku koukala a viděla jsem v hlíně větší množství těchto potvůrek. Máte s tímto prosím nějaké zkušenosti jak se jich trvale zbavit? Bojím se aby jsem nemusela likvidovat všechny květiny, protože tuhle velkou budu likvidovat celou. Slyšela jsem že je i fajn dávat sirky do zeminy, ale zabrání to i larvám? Moc děkuji za všechny rady a typy!
Příspěvek upraven 03.02.23 v 09:31
@Lulejš píše:češtinářské okénko - „bojujeme s malými muškAMI“
Dobrý den, už nějakou dobu bojujeme doma s malými mušky. Myslela jsem si prvně, že je to octomilka ale pravděpodobně je to koutule. Přesazovala jsem asi dva měsíce zpátky velkou kytku zamiokulkas a od té doby je tam máme. Doma mám velké množství květin a nepřijde mi že by odjinud lítali. Dnes ráno jsem na tu kytku koukala a viděla jsem v hlíně větší množství těchto potvůrek. Máte s tímto prosím nějaké zkušenosti jak se jich trvale zbavit? Bojím se aby jsem nemusela likvidovat všechny květiny, protože tuhle velkou budu likvidovat celou. Slyšela jsem že je i fajn dávat sirky do zeminy, ale zabrání to i larvám? Moc děkuji za všechny rady a typy!
@stinga nechápu jak opravdu někdo klikne na tento příspěvek jen kvůli tomu, aby měl tuhle poznámku.
@Lulejš koutule jsou pěkný svi. ně odolný, my měli ne na kytkách, ale ve sprcháči v odtoku, kde je permanentně voda.
Zkontroluj a vymývej všechny misky pod květinami, odkapávače nádobí atp., jim stačí fakt pár kapek na ty jejich hnusný larvy.
@g.sandova já jsem právě na tohle hodně pintlich. Pravidelně čistím odpady, větrám, nenechávám nic vlhké už jen kvůli plísni. Ale mám pocit že tohle je jen v kytce..nebo že tam je to jejich rodiště. Já mám hodně pokojovek a nerada bych to vše likvidovala no.. ale děkuji za radu
@Lulejš píše:
@stinga nechápu jak opravdu někdo klikne na tento příspěvek jen kvůli tomu, aby měl tuhle poznámku.
@Lulejš tak bych vyměnila súbstráty, no. Jsou to mrchy, rozpažený mouchy.
Hele, já taky uklízím, ale těmhle megerám fakt stačí málo vody.
Ale teda larvy se vyskytují v odtokách, takže se fakt zaměř na odtoky v kuchyni, koupelnách, na misky pod kytkama.
Z mé zkušenosti ta výměna substrátu vždycky nepomůže, protože můžou nějaké zůstat v kořenech a zase se rozlézt. Ale mám osvědčený trik - koupit jemňoučký písek (třeba v akvaristice, případně levněji v Hornbachu apod., pokud máš těch kytek hodně) a tím povrch hlíny u všech kytek zasypat - tím se zabrání vylétávání mušek z hlíny i tomu, aby tam zalétly a nakladly nová vajíčka. A taky to vypadá velice esteticky.
Jako třeba tady na tom obrázku:
Také jsme je měli, zlikvidovali jsme všechny kytky a nakonec se koutule líhly ve stoupačkách, kde protékal odpad od WC
špatně udělaná rekonstrukce, přitom na záchodě jsme je nikdy neviděli.
@Lišťule tak kdyby to takto bylo tak by měli i problémy ostatní byty že?
@Lulejš hele, ty prostě trvas na tom, že se lihnou ve hlíně, ale nelihnou.
A trvas na tom, že jsi čistotná a mit jinde je nemůžeš.
@g.sandova píše:
@Lulejš hele, ty prostě trvas na tom, že se lihnou ve hlíně, ale nelihnou.
A trvas na tom, že jsi čistotná a mit jinde je nemůžeš.
Jestli ty mušky vidí, že se hemží v hlíně.
Navíc si myslím, že je to mnohem častější problém, než nějaká skrytá líheň ve stoupačkách. Každý druhý, koho znám, někdy řešil „mušky“ z hlíny (koupil novou kytku, se kterou to přinesl, přesadil do nového substrátu, ve kterém to bylo, atd.)
Zakladatelko, nejsou to spíš smutnice, než koutule? Ty jsou úplně typické takhle pro květináče.
@g.sandova netrvám na ničem, ptám jestli měla paní zkušenost že si stěžovali i jiní sousedé. Bože.