Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, ráda bych se Vás zeptala na následující věc: můj syn má sklony k atopickému ekzému (dle slov kožařky), má to hodně pod očima a na skráních. Ve snaze mu co nejvíce pomoct a nezatěžovat ho příliš kortikoidy, našla jsem na Internetu zajímavou radu, že hodně pomáhá potírat postiženou kůži kozím mlékem. Chtěla jsem se Vás zeptat, máte s touto „léčbou“ někdo z Vás zkušenosti? Četla jsem v několika diskusích, že kozí mléko na atop. ekzém pomáhá dětem i dospělým, prospívá pití i povrchové potírání. Velmi mě to zaujalo, chtěla bych toto také vyzkoušet. Děkuji Vám všem, kdož se podělíte o případné zkušenosti. Hezký den. ![]()
@Godaiva já jsem to zkoušela, i jsem z toho kozího mléka dělala koupele, ale nám to teda vůbec nepomohlo..nevím, malý má taky „prý jen sklon“,má spíš taková období ekzémů..ale nám nejvíc fungovala vyloučení mléč. výrobků ![]()
@Jajax1 píše:
@Godaiva já jsem to zkoušela, i jsem z toho kozího mléka dělala koupele, ale nám to teda vůbec nepomohlo..nevím, malý má taky „prý jen sklon“,má spíš taková období ekzémů..ale nám nejvíc fungovala vyloučení mléč. výrobků
Moc děkuji za názor… já si od toho také moc neslibuji, ale za zkoušku nic nedám… když to synovi nepomůže, určitě mu to neublíží
Náš malý taky má období ekzémů, teď to má zrovna zhoršené, tak proto hledám, jak mu co nejvíce pomoci.
@Godaiva Ahoj,tomu nevěřím, lepší je koupit krém na atopickou kuži a hlavně ekzémy mají děti, protože mají zanesený organismus toxinama, takže nejlepší je detoxikace
@Godaiva píše:
Ahoj maminky, ráda bych se Vás zeptala na následující věc: můj syn má sklony k atopickému ekzému (dle slov kožařky), má to hodně pod očima a na skráních. Ve snaze mu co nejvíce pomoct a nezatěžovat ho příliš kortikoidy, našla jsem na Internetu zajímavou radu, že hodně pomáhá potírat postiženou kůži kozím mlékem. Chtěla jsem se Vás zeptat, máte s touto „léčbou“ někdo z Vás zkušenosti? Četla jsem v několika diskusích, že kozí mléko na atop. ekzém pomáhá dětem i dospělým, prospívá pití i povrchové potírání. Velmi mě to zaujalo, chtěla bych toto také vyzkoušet. Děkuji Vám všem, kdož se podělíte o případné zkušenosti. Hezký den.
ahoj, nevim zda to pomuze, zatim nemam moc zkusenosti, ale Dr mi poradila koupat miminko v byline " čereda - dvojzubec trojdilny". Da se to pouze objednat z netu, lékarny to nevedou. Jedna PL na litr vody, louhovat a pak naredit ve vanicce. Moje Dr tvrdi, ze ji o tom rekla nejaka maminka cizinka a ze pry ji to uzasne vylecilo dite a pomohlo i jinym. Syn ma 4,5m a ma atopicky ekzem, tak to na nem zkousim. Zatim koupu 4 den, takze nic moc videt nejde, ale pry to trva tak 3-4 tydny
@LinduleK píše:
ahoj, nevim zda to pomuze, zatim nemam moc zkusenosti, ale Dr mi poradila koupat miminko v byline " čereda - dvojzubec trojdilny". Da se to pouze objednat z netu, lékarny to nevedou. Jedna PL na litr vody, louhovat a pak naredit ve vanicce. Moje Dr tvrdi, ze ji o tom rekla nejaka maminka cizinka a ze pry ji to uzasne vylecilo dite a pomohlo i jinym. Syn ma 4,5m a ma atopicky ekzem, tak to na nem zkousim. Zatim koupu 4 den, takze nic moc videt nejde, ale pry to trva tak 3-4 tydny
Děkuji moc, to je zajímavá rada, budu se informovat.
Myslím, že neexistuje žádný prostředek, který by atopák úplně vyléčil. Dají se jen zmírnit příznaky. Dítě z toho musí podle mě vyrůst a je třeba mu to co nejvíce usnadnit a ekzém zklidnit. Nám pomáhalo nejvíc koupel ve vyluhovaných ovesných vločkách, promazávání glycerinem a speciálními krémy minimálně 2× denně, praní s octem, žádné dráždivé oblečení jako flees, umělá vlákna, prostě jen bavlnu a především vyvarovat se dráždivých potravin (mléko, vejce, rajčata, exotické a aromatické ovoce a pod.) a taky absolutní vyloučení kys. askorbové - umělý vit. C, která je téměř ve všem pro děti, hlavě v kupovaných přesnídávkách, ta nám vadila opravdu hodně. Malá bude mít 2,5 roku a řekla bych, že ekzém začíná ustupovat. Za tu dobu jsme potřebovali kortikoidy jen 3× a to hlavně, když byla očkovaná, to se jí to rozlezlo opravdu hodně.
Kozí mléko mi malá nikdy nepila, zkoušela jsem to, ale když mi doktorka říkala, že složení je velmi podobné kravskému mléku a rozdíl je jen ve dvou aminokyselinách a je tedy velmi pravdpodobné, že bude alergie i na to mléko kozí, tak jsem to nechala být. Moje máti tvrdí, že jí to kozí mléko pomohlo taky na atopák a že jí to ve dvou letech vyléčilo. Podle mě spousta dětí z atopáku do 3 let vyroste, tak se to stalo i mé máti a kozí mléko v tom prsty nemá.