Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj děvčata už dlouhou dobu se potýkám s šílenou pletí, nejvíc na bradě a už se to rozlezlo i pod oko. Nesvědí to. Jen se tvoří takové šupinky a i veliký bolák ten pak praskne a vyteče z toho hnis. Nevíte o co se jedná??? Asi už budu muset navštívit kožního.
Vypadá to na periorální dermatitidu. Určitě kožního navštiv. Zatím to ničím nedráždí, nedávej žádné krémy či líčidla.
Periorální dermatitida, projev stafylokoka, mraky dalších možností.
@JayLee no já už u kožního samozřejmě byla, ale stojí na prd cpe mi kortikoidy a to se mimoc nelíbí. na chvíli to zabralo a ted nanovo. tak uvažujiojiném kožním.
Pokud to je periorálka, tak na to kortikoidy nesmí přijít. Naopak periorálka vzniká z užívání kortikoidů na obličeji z důvodu ekzému, atd.
Moje teta cely zivot trpela na takoveto problemy, kozni stale daval kortikoidy a na prd… Pred nekolika lety navstivila jednu bylinkarku ta ji dala smesi caju a tak po mesici se ji to opravdu hodne zlepsilo a nyni uz je bez problemu
Kožní problém je většinou problém výživy, stavu střev apod. Ale tohle vypadá trochu neobvykle, taky mně napadla alergie.
No můj kožní doktor tomu zřejmě nerozumí
jinak trpím na takovou plet už dlouho tak 10let, ale poslední dobou tak 1/2roku je to takovýdle hrozný.
Dnes večer jsem si to umyla mýdlem a nanesla krém a totálně se to vysypalo červěně.
@anti17 vypadá to jako solidně rozjetá periorální dermatitida. Pro začátek si pořiď zubní pastu bez fluoru a přestaň na to patlat kortikoidy. To ti neublíží ani kdyby to nakonec bylo něco jiného.
@anti17 píše:
Dnes večer jsem si to umyla mýdlem a nanesla krém a totálně se to vysypalo červěně.
Určitě nic nezkazíš, když budeš mýt jen vodou a mazat čistou vazelínou, k dostání v lékárně.
@anti17 píše:
Nemýt mýdlem! Co máš za krém?
@anti17 to musi být neprijemne
,za mě lékař, kde je hnis, tam je zánět a kde je zánět, jsou bakterie. Určité jde udělat ster, určit, co je to za potvoru a cíleně to lecit. Ničím bych nemazala, max. oplachovat, třeba odvarem z repiku. Přeji ti, at to mas co nejdříve vylecene ![]()
@hatawai píše:
Pokud to je periorálka, tak na to kortikoidy nesmí přijít. Naopak periorálka vzniká z užívání kortikoidů na obličeji z důvodu ekzému, atd.
Ze silných kortikoidů, slabé to zpravidla nezpůsobují.