Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, nechala jsem se letos navnadit a účastním se poprvé. Zabalila jsem dvě krabice, a dala jsem tam věci, co mi leží doma úplně nové, ale z nejakeho důvodu prostě nepouzite. Akorát to na ty dvě vyšlo. Plus jsem k tomu přidala nějaké mlsky nebo drogerku pro děti. Jen přemýšlím, zda to není blbe, ze jsem tam dala jakoby co mi doma prebyvalo? Nejsou to žádné špatné věci, jen jsem je tu proste měla navíc, jak se to tak nejak seslo, vykouklo to na mě ze šuplíku a proste to jen není typ věci, který bychom využili… kupujete tam vše nově, nebo když mate něco takhle navíc doma, dáte co mate?
@Semtex píše:
Ahoj, nechala jsem se letos navnadit a účastním se poprvé. Zabalila jsem dvě krabice, a dala jsem tam věci, co mi leží doma úplně nové, ale z nejakeho důvodu prostě nepouzite. Akorát to na ty dvě vyšlo. Plus jsem k tomu přidala nějaké mlsky nebo drogerku pro děti. Jen přemýšlím, zda to není blbe, ze jsem tam dala jakoby co mi doma prebyvalo? Nejsou to žádné špatné věci, jen jsem je tu proste měla navíc, jak se to tak nejak seslo, vykouklo to na mě ze šuplíku a proste to jen není typ věci, který bychom využili… kupujete tam vše nově, nebo když mate něco takhle navíc doma, dáte co mate?
Když to není prošlé, zničené, tak je jedno, zda tu věc koupíš novou nebo ji máš už doma. Vždyť obdarovaný to ani neví a i tak mu pravděpodobně udělá velkou radost.
Neviděla bych v tom žádný problém.
@Semtex píše:
Tak pokud se to hodí pro dítě daného věku? Asi by byl trapas dát pětiletému chlapečkovi šminky, voňavou svíčku, erotický román nebo háčkované silonky.
Jinak jestli je věc nová, nebo ležela ve skříni je úplně jedno. Původně se i psalo, že věci nemusí být nové, ale nemají být zničené nebo moc opotřebované. Nové pokyny jsem nečetla.
@Yasmina21 @Judina já zas nevím, jaké byly staré pokyny😄 ale tak měla jsem tu například kouzelné fixy, které jsem dětem koupila, ale nakonec radši ani nedala, protože mi pocmaraly jinyma fixama skříňku a zeď😂 pak triko s cedulkou, které se klukovi nelíbilo a já ho nestihla vrátit, pak nějakou dětskou hru, nerozbalenou, ani nevím, odkud jsme ji vůbec vzali my😳, pak taková ta minilega friends v pytlickach, ale holcici (já mám jen kluky), a podobne. Plyšáka ještě s cedulkou z obchodu… a tak.
@Semtex píše:
@Yasmina21 @Judina já zas nevím, jaké byly staré pokyny😄 ale tak měla jsem tu například kouzelné fixy, které jsem dětem koupila, ale nakonec radši ani nedala, protože mi pocmaraly jinyma fixama skříňku a zeď😂 pak triko s cedulkou, které se klukovi nelíbilo a já ho nestihla vrátit, pak nějakou dětskou hru, nerozbalenou, ani nevím, odkud jsme ji vůbec vzali my😳, pak taková ta minilega friends v pytlickach, ale holcici (já mám jen kluky), a podobne. Plyšáka ještě s cedulkou z obchodu… a tak.
No tak to jsou pěkné věci, pokud to věkové přibližně odpovídá. Nelze přece poznat, jestli jsi to donesla z obchodu včera nebo před rokem, nezáleží na tom.
Jsi moc hodná! Já bych se též ráda zapojila, ale vždy bojuju s tím, že nemám nikde úplně poblíž sběrné místo a do sousedního městečka kvůli krabici asi nepojedu.
@Semtex píše:
To jsou opravdu pěkné věci.
Minulý rok tato akce probíhala u nás ve školce a vím, že děti přidaly snad i nějakou pěknou plyšovou hračku, kterou našly doma
Letos se to u nás koná znovu. ![]()
Nevím kam jinam to napsat…snad alespoň zde si to někdo přečte.
Chci to napsat anonymně, ať se tady do mě nikdo nepustí. 2 organizace nás letos vybraly jako možné příjemce tohoto projektu. Nejsme chudí. Na dárky vždy máme. Sice musíme šetřit, protože máme dítě s diagnózami (tím pádem jsme se asi dostali do hledáčku), větší náklady…ale nejsme vysloveně chudí…
To samé se stalo loni s jednou krabičkou přes 1 organizaci, ale to bylo ještě milé. Maličký balíček s pár novými malými věcmi, a potěšilo to (dítě bylo opravdu šťastné, ty 3 drobnosti si přálo). Letos máme větší příjem, tak jsem to chtěla odmítnout, ale opravdu to vypadá, že lidé už o balíčky nemají extra zájem, tak nám to bylo docela nanuceno (nemyslím to zle, ale jsou momenty, kdy se stydíte, že vás někdo považuje za sociální případ a je vám zároveň trapné je s tím odmítnout, když se s tím někdo balil a balíček nemůže asi nalézt příjemce). A z obou balíčků, které jsme rozbalili, by bylo trochu jasné proč.
Jen můj osobní názor. Ale představte si velkou krabici plnou starých věcí. Některé bych tipla i třeba 40 let staré! Ne úplně čisté. Nevím jak moc to potěší někoho v nouzi, kdo má malé prostory na tolik starých hraček, a ty hračky se třeba třetí den začnou rozpadat (no, možná účel pro ten prostor
, ale děti to neberou dobře…).
Prosím přemýšlejte. Já už budu příští rok tvrdší, a žádný vnucený balíček nepřevezmu. Ale umím si představit ty děti někde v nuznějších podmínkách. Ani ony si nezaslouží dostat staré krámy, které se jim budou rozpadat pod rukama.
Tento můj příspěvek cílí opravdu jen na lidi, kteří tam dětem dávají velmi staré, a třeba i špinavé věci, těsně před úplným rozbitím. Je mi těch dětí líto.
Chápejte, o mě nejde. Nechci už takové balíčky přebírat (nechtěla jsem nikdy), ale zamýšlím se nad těmi jinými dětmi.
Zároveň to mohla být náhoda, a pár lidí, kteří balí tak staré věci, kazí třeba jinak dobrý projekt. Ale co byste si mysleli na mém místě?!
Krásný nový rok. ![]()
@Anonymní píše: Více
Ahoj, díky za postřeh z druhé strany, nečtu bohužel takovou zkušenost poprvé. Jelikož bude téma opet aktuální za chvilku, tak jdu trosku oživit diskusi. Krabice připravuji už pátým rokem, začínala jsem ještě jako studentka, jejíž příjmy byly nekde úplně jinde než nyní. Nemohla jsem si za ty roky nevšimnout, že pro některé darující se z této milé předvánoční akce stal za a) způsob, jak se zbavit krámů z domácností, b) stejně jako ze šití roušek 4 roky zpět to některé rodiny vnímají jako soutěž, kdo připraví co největší počet krabic (ovšem otázka s jakou kvalitou obsahu), případně c) obojí… Také jsem v minulosti do krabic dávala i ne nově zakoupené věci, pokud byly tématické a v darování hodném stavu. Nicméně jak mnozí sdílí hrdě obsah svých krabic na sociálních sítích, začala jsem si všímat, že mezi těmi pěknými, které potěší už od pohledu, jsou i krabice - zejména od těch, co honí jejich počty - které mi přišly obsahem naopak až tragické, ty nejlevnější sladkosti a knížky vydání z 80. let..
Druhý extrém je pak krabice s obsahem v hodnotě tisíců. Sice po takové touží asi každý teenager, ale jak tady někdo výš zmiňoval - a děkuji mu za to! - starší děti mohou chodit na brigádu a lidem z nižších soc.-ekon. vrstvy moc nepomůže, když je necháme zvykat si na to, že vše dostanou zadarmo. Toto vlákno mě donutilo o celém projektu více popřemýšlet ve smyslu, jak tuto akci pojmout do budoucna coby dárce. Vybírala jsem vždy starší děti, i ty kluky ve věku 15-17, většinou jsem dělala tak 2 krabice, jeden rok výjimečně i 4 a tam jsem darovala i pro maminku, ale už vím, že touto cestou jít nechci a raději udělám 1 pořádnou krabici než 4 průměrné a pouze pro dítě, rodiče těchto dětí už obdarovat nechci. Letos tedy připravuji pro kluka 15-17 a chci najít rozumný balanc, aby krabice potěšila, ale zároveň obsah nebyl takové hodnoty, aby se obdarovanému - nebo jeho rodičům - hodilo jej obratem prodat přes Marketplace nebo Vinted… Zatím teprv začínám krabici skládat, ale třeba až bude hotová, tak sem hodím foto, jak jsem se s ní nakonec popisovala.
Mám zatím kosmetický balíček s míčem (edice k letošnímu fotbalovém Euru), Nutellu, pálivé Pringles, časopis Pevnost s komixovou přílohou, poukázku na lístky do kina.
Rok se s rokem sešel a od 18.11. se bude možné přihlásit do tohoto projektu. Já se zúčastnila dvakrát, celkem tři balíčky pro dospívající dívky a jeden pro maminku. Snažila jsem se tam dát různorodé věci, kosmetiku, časopisy, knihy, dekorace i sladkosti. Mamince i nějaké pomůcky do kuchyně. Půjdete do toho letos? Případně z druhé strany, jaké máte zkušenosti s přijetím daru z této akce.
Zúčastnila jsem se letos sbírky školních pomůcek, kterou iniciovala stejná organizace, a uvažuji, že Krabici letos prvně vynechám.
Za mě se vždy musí počítat organizátor, že ne všichni tam budou dávat ok věci. To je na zodpovědnosti každého.
Dáváme krabice dle věku který chceme.
Dáváme hezké věci. Letos tu mám 4 krabice pro věkovou kategorii kterou chci a za sebe mám svědomí v pohodě
Některé drobnosti do krabic dokupuji, zbytek z domova.
Někdy beru něco navíc třeba na V, když kupuji našim dětem, tak tam nějakou věc v „super stavu“ přihodím.
Sbírám to průběžně, nehoním to na poslední chvíli.
Nejde mi o počet krabic ale o obsah.
Jak to mají jiní je mi celkem jedno. ![]()
@Snopy123 Zní to zajímavě, sbírat v průběhu roku. U nás ač jsme okresní město tak loni některé kategorie byly rozebrané rychle ( zájem byl třeba jen o dva balíčky) a některé kategorie nebyly vůbec a myslím, že byla jen dvě sběrná místa. A posílat dárek někam jinam, přes Zásilkovnu, nevím ![]()
@zasemamina Tak beru to hned po spuštění. A nevadí mi to vést na druhou pobočku sběru, případně to tam někdo vezme autem z rodiny. Máme jich víc v okolí.