Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Přiznám se, že vskutku nevím, co dělat.
Taky bych byla proti, aby manžel vracel peníze za syna, jistě pokud bývalá nemá a měla to nachystané na nějakou akutní platbu, tak bych to viděla tak, že syn dá co má a vy můžete třeba něco málo vypomoc.
Rozhodně bych ale trest neodbyla jen nějakým momentálním vynadáním, ale skutečným zákazem něčeho, čeho si syn cení, třeba zakázat počítačové hry na pc na celé prázdniny (za nás by byl větší trest sebrat třeba kolo
), nebo tak něco podobného.
Myslím, že to je jak na jeho matce, tak na tvém manželovi a práve proto, že je tvůj manžel, je důležité, abyste se na tom domluvili všichni tři, abyste byli jednotní a „nejednal“ pak každý sám a podle sebe, to by se mohlo podle mě minout účinkem.
A jinak ke krádežím - sama jsem kradla, když mi bylo asi 12, ale nebyly to peníze, jen nějaké potraviny v obchodě, navíc z donucení staršími dětmi. Když mě pak chytli policajti, dostala jsem od nich jen pohrůžku, protože tenkrát nebyly mobily, tak se to nedozvěděli ani rodiče, protože se policajtům prostě nepodařilo jim dovolat do práce.
Bylo to pro mě jak konec světa, myslela jsem si, že to budu mít všude napsáno a bůhvíco. Doteď mám bobky, jestli malá náhodou něco nestrčila do kapsy /tašky /pusy apod. abych nezažila ten samý pocit, jako tenkrát když mě chytili.
Proč to vlastně píšu, ono asi skutečně záleží na tom, jaký je ten trest, jestli si skutečně uvědomí, že to je něco špatného a jestli to dítěti jen tak projde a nebo ne.
Sandra
Ahojky, tak me napadlo, co mu teda vzit ty samolepky nebo co to je a prodat ? Kdyz za to ty penize utratil tak je alespon teoreticky muze dostat zpet
Myslim, ze to by si uvedomil co provedl… Ale je to fakt masakr v 9 letech krást ![]()
ahoj
No, to je pěkně blbá situace. Naprosto chápu, že nechceš průsery manželova syna lepit z „vlastní kapsy“, taky bych se bránila jak lev, ale pokud to bude chtít manžel řešit, asi nic nenaděláš, protože je to jeho syn…
S těmi tresty nevím, nevím. Zakazovat něco bych se asi bála. Je to vcelku mírný trest, takže nezabrání tomu, aby zase něco čorknul, na druhou stranu, pokud to udělá, příště se nepřizná ani za zlaté prase. záleží co je to za kluka, no… jestli je to naivní děcko, pak skutečně nezná cenu peněz a prostě to zkusil. S takovým by mohlo asi pro začátek stačit to rozumně slovně rozebrat a vysvětlit.
Jestli je to malý sígr, který krade jak straka a není to prvně, pak bych mu asi seřezala zadek. Ne, že by to pomohlo
, ale ta úleva…
Lucka
Je to opravdu složitá situace. Nevím jak vypadají vztahy mezi vámi. Je to pak těžké reagovat. I když s tebou má manžel novou rodinu, má i další děti a bude muset situaci nějak řešit. Hlavně asi zjistit důvod proč to syn dělá. Někdy je ten důvod i někde jinde. Možná si tím řeší i nějaký jiný problém. Vím, že se ti zdá nespravedlivé, že by měl manžel řešit tuto situaci na úkor vaší rodiny, ale s tím si přece musela počítat, když sis ho brala, že má další děti a ty mu ze života najednou nezmizí.
Pokud tvůj muž na krádež 5 tisíc korun reaguje takkhle:
„Manžel s ním o tom zatím výrazněji nemluvil, jen mu řekl, ať přestane bulet, že do pátku maminka trochu vychladne a že s ní promluví a něco vymyslí.“ tak bych osobně seřezala kluka i otce, pojistila se proti odpovědnosti za škody způsobené dětmi a zvážila „kde soudruzi z NDR udělali chybu“. Myslím, že ve výchově.
Každopádně navrhuji ukradené peníze matce refundovat (aspoň 50%), dítěti zabavit celé Euro Album (klidně i prodat) a na stavbě vašeho budoucího domu naplánovat práce, kterými dluh vyrovná.
Uvědom si, že „vaše“ peníze jsou tvoje, tvého muže a všech vašich dětí, když jeho synové na kole či in-linech nabourají nové Subaru nebo výlohu, prohneš se mnohem více, prostě je to tak.
A nebuď krkoun, když sis vzala koho sis vzala.
Bára
No, je to fakt mazec…asi by se mi taky nelíbilo, kdyby to mělo jít z našeho rozpočtu… ![]()
rozumné se mi zdá, ať zaplatí sám co může, a zbytek zaplatíte vy, s tím, že on vám to bude muset třeba jako splácet - z kapesného, peněžních dárků atd… prostě, aby věděl, že to není žádná malá lumpárna, ale docela velký průšvih…zároveň mi nejde do hlavy, jak může 9ti letý kluk jen tak utratit 5000kč, pokud by šlo 5000Kč??? to by si musela přece máma všimnout… ![]()
Další věc je, že tak jak jsi psala, že se pokusil ukrást peníze bráchovi, nemusí být pravda…možná, kdyby nedošlo k tomu incidentu před tím, tak by jste ho nepodezírali…asi bych se pokusila se na něj nedívat jako na černou ovci… ![]()
Možná by to chtělo si s ním promluvti, proč to udělal, že to mámu teď mrzí, že když se to dozví kamarádi tak se s ním nikdo nebude chtít hrát…prostě na něj nějak zapůsobit…ale určitě bych ho předem neobviňovala z něčeho, co třeba neudělal..... to neznamená, že když to udělal jednou, udělá to i po druhé…třeba to byla jen taková klučina…
![]()
Já se teď nedávno dozvěděla od dědečků našich synů, že jeden jako kluk zapálil stoh a druhý zase les…a pak se šel udat…
A dnes se tomu jen usmívají.....
Doma je sřezali a bylo..... jenže dnes je jiná doba ![]()
(to jen tak na odlehčení)
Super by bylo, možná - je ještě docela malý a mohl by na to skočit, kdyby jste měl nějakého kamaráda policajta, kdyby přišel, jako že se to tam u nich dozvěděli, že ho budou vyšetřovat, že se to zavolá do školy a blablabla…udělat trochu jako bububu…nevím jak moc je to psychologicky správné, ale možná právě protože je ještě docla malý, může to být účinné. Myslím, že u 15ti letého by takový fígl jen tak neprošel.
Mám doma dva kloučky a jen doufám, že nás podobné problémy minou…
Tak dřím palce, ať najdete to správné řešení pro kluka i pro vás.
Dobrou.
evalinečka
Ahoj, tak já neporadím, jen napíšu vlastní zkušenost, neb i já jsem KRADLA
, a to vlastním rodičům. Bylo mi 8,5 roku, jednou jsem seděla doma u stolu a na něm měla máma peněženku.Jen tak jsem se v ní přehrabovala a bylo tam plno peněz ( plno = skoro celá výplata zdravotníka v roce 85, asi 1200,–).Nevím proč jsem to udělala, ale prostě jsem je vzala a odpoledne za ně nakoupila dárky pro kamarádky. Nepotřebovala jsem jejich přízeň, jen jsem prostě chtěla, aby měly radost. Tu sice měly, ale ne nadlouho - jen co to máma zjistila, tak hned začala pátrat. Nebudu to tady rozepisovat, prostě se dopátrala a takovou ostudu,co mi udělala nepřeju nikomu.Obešla všechny podarované, ty musely věci vrátit,zapojili se všichni rodiče, no fakt jsem se styděla jít další den do školy.
Jen chci říct, že mě tenkrát vůbec nenapadlo, že svým činem konám něco nepatřičného a že bych mohla někomu ublížit. Prostě jsem jen chtěla kámoškám udělat radost a dál jsem nepřemýšlela.
Naši mě nijak nepotrestali ( slyšela jsem, jak o mém trestu diskutují v obýváku, ale babička zasáhla s tím, že ta ostuda mě jistě vytrestala dostatečně - a měla naprostou pravdu). Docela často na to myslím ještě teď - po víc jak 20-ti letech a uplně se mi svírají vnitřnosti.
Tady zakladatelka.
Děkuji všem za odpovědi. Jasně že vím, že musím počítat v životě i světší škodou, jen mi příjde krapet nespravedlivé, aby můj manžel platil celou škodu. Copak máma nemá povinnost se taky podílet na škodě?
Dostává vyživné, kluci od nás pokaždé odjedou s nějakou korunou, táta jim kupuju myslím dost, teď za víza dostali nové mobily s kartami (faktury budou chodit k náma my je budeme platit).
Máma nemá s jejich oblečení u nás žádné starosti, vše u nás mají včetně bot na zimu i léto, zimní kombinézy, bundy atd. není to zrovna levná záležitost. Ze začátku než jsme vše zvládli pořídit jim oblečení dávala sebou a nebylo jí to asi moc příjemné, že přijedou po víkendu se špinavým prádlem. Takhle přijedou v čem přijedou, u nás mají naše oblečení a odjedou zase v tom v čem přijeli. Máma má vše bez starostí. Dlouhodobě přes léto, prázdniny apod. nepřidává ani korunu a ještě inkasuje.
Já když jezdívala na prádzniny, tak moje maminka tomu, kdo hlídal vždycky něco přidala na jídlo.
Prostě mi přijde nefér, aby všechno finančně žehlil manžel a matka se jen vezla. Ona si s nimi žádnou dovolenou nevezme, jsou buď u nás nebo na táboře. U nás šest týdnů, tábor dva týdny. Tábor platí zaměstnavatel, výživné dostane normální samozřejmě, bude dva měsíce bez dětí a bez starostí, celozávodní dovolenou má, ale tu si užije s přítelem, s dětmi žádný rok nikam nejela.
Chápu, že to ji asi neomlouvám, neomlouvá to asi ani mě, že se mi nechce dávat peníze z našeho rozpočtu, které nám budou chybět. čekáme rodinu, musíme koupit větší auto, aby se tam všechny děti vešly. Ten pozemek není na stavbu domu, ale je to u bytovky, kde bydlíme a který máme pronajatý. Máme tam bazén, altán, houpačku a tak, prostě pro děti aby měli kde řádit. Takže ne jen pro nás.
Všechno děláme vlastně kvůli dětem.
Manžel je dneska v práci, tak se chystám s klukama promluvit. Prý v tom mají prsty oba, říkal manžel. že se bavil s bývalkou v práci. Tak uvidím, jestli mě jako osobě, která s tím nemá mnoho společného, něco poví, co se třeba bojí říct tátovi a tak.
Takže díky všem.
ahojky Inko
no myslím si, že je možná právě chyba, že ti kluci všechno mají! někdy si myslím není na škodu říct, prostě teď nemůžeš dostat to či ono prostě nejsou peníze… a vzít dítě na nákup a ukázat mu co stojí potraviny co sní… co stojí boty.. a hlavně jak dlouho na tu věc co on potřebuje - třeba boty já dlouho vydělávám! říct hele tyhle boty jsou moje třídenní práce… jenže je to potřeba dělat asi od mala…
myslím si, že matka řádí oprávněně. a tvůj muž strká hlavu do písku a raději ty potíže nechce vidět.. a omlouvá to, možná se cítí vinen i za to že od nich odešel.. a tím se je snaží krýt! ale to jim nepomůže… roozhdovor mezi vámi je asi důležitý.. ale především si ujasnit pravidla. zkus si promluvit rozumně s klukem ty.. a zeptej se proč to udělala jestli si uvědomuje, že teď ta rodina které to zcizil.. nevím jestli to bylo u kamaráda nebo doma mámě.. nebude mít v zimě na topení a bude jim zima! a tak trošku bych zapůsobila sociálně..a myslím, že vhodné by bylo ho zapřáhnout doma! budeš makat - nádobí, odpadkový koš… atd…
ale těžko se radí.. neznám ho! a nevím jakej je jinak… třeba to mohl být jen opravdu úlet.. jak už někdo psal.. nepřemýšlel jaké to bude mít následky.. těžko říct! jo a jestli matka na ně citově kašle jak píšeš.. je to prostě všechno nanic! napiš jak se vše vřešilo!
Manžel má dva syny z prvního manželství. Staršímu je 9, v říjnu bude 10, mladšímu teď v červenci bude 7.
Přijeli k nám teď na pár dní, než pojedou na tábor. Přivezli jsme je v pátek a v sobotu volala jejich máma a chtěla mluvit se starším. Vyslíchala ho ohledně návštěvy kamaráda, kde byli, co dělali, jestli ho nechal někde samotného a tak.
Asi za 5 minut volala znova a udeřila na něj a on se přiznal. Prostě doma ukradl peníze, které měli připravené na uhlí a rozfofroval je. Nevím, kolik to bylo, to mi manžel nechtěl říct, že prý není důležité kolik to bylo, ale že to vůbec udělal.
Máma klukovi samozřejmě do telefonu pekně vynadala, slíbila výprask a padala i slova jako že je parchant. Kluk začal samozřejmě brečet, omlouvat se a že jí to vrátí, že u nás má v kasičce peníze, takže jí to všechno dá a i to co má doma. To je houby platné.
Jsem z toho dost přešlá. Tahle malý a už dělá tohle, to je neskutečné. Děti si v dnešní době vůbec neumí vážit peněz. neuvědomuje si, jak dlouho asi člověk musí chodit do práce, aby vydělal a mohl si něco koupit a on si koupi samolemky do alba Euro 2008. Prolustrovala jsem mu to a má všechny a ještě fůru navíc, takže to pěkně roztočil.
Manžel s ním o tom zatím výrazněji nemluvil, jen mu řekl, ať přestane bulet, že do pátku maminka trochu vychladne a že s ní promluví a něco vymyslí.
Bojím se toho, že jí ty prachy bude chtít dát za něj. Na rozdávání nemáme, bereme si teď větší půjčku, musíme koupit pozemek, nové auto, neb se nám rodina rozroste a prostě nechci, aby rozdával naše peníze, které budeme několik let splácet. v Telefonu jsem zaslechla něco o pětce, může to být pětistovka, ale třeba taky pět tisíc, a to už je fakt hodně.
Nevím, jakým stylem mám s manželem promluvit, on o tom zatím nepřemýšlel, ptala jsem se včera a teď tu budou děti až do pátku a to na soukromý rozhovor mezi námi nevidím.
A jak byste řešili potrestání? Jasně že je to na mámě, ale fakt se teď bojím a kontroluji si peníze, aby ho náhodou nenapadlo sebrat taky něco u nás. Pokusil se totiž hned v sobotu vzít bráchovi 200,–- ale ten si toho všiml, že mu chybí, tak mu je jako pomohl najít, že byla jako zapadlé v posteli.
Vůbec ale vůbec se mi to nelíbí a opravdu nevím, co s tím.
Omlouvím se za anonym, ale je to dost citlivé téma.
Inko