Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj všem,
já se taky přidávám ke krásným porodům. Termín jsem měla 16.7.2007, jsem prvorodička, v červnu mi bylo 33 a tak jsem lehký porod rozhodně neočekávala. Celé těhotenství bylo v pohodě. 11 dní před termínem jsme z manžou šli na výlet. Celý den jsem chodila po kopcích (asi 10km) a večer ve 22h ve mě louplo a odtekla plodová voda
. Z kurzů jsem věděla, že než odjedem do porodnice, máme ještě min hodinu čas a tak jsme ještě uklidili, odvezli psa a ve 23.30mě přijali do porodnice. Kontrakce jsem měla asi od 23h po 5min, ale pozor, vůbec nebolely,jen jako slabá menstruace
. Na příjmu nám řekli, že jsem otevřená jen na 2,5cm, ale že to zkusíme, a když to nepůjde tak porod nechají na další den a manžu pošlou domů. V 0:30 jsem se dostala na přípravnu,sestry mi natočily první monitor. Kontrakce velmi zesílily a byly po 1,5min, ale dařilo se mi je prodýchávat. Sestra mi zkusila dát klystýr, ale udržela jsem ho v sobě je půl minuty. V 1h jsem šla do sprchy, v 1:15 mi sestra udělala další monitor a po něm jsem šla zase do sprchy. V 1:30jsem zavolala sestru, protože jsem začala cítit velký tlak na konečník. Sestra mě rychle odvedla na porodní sál, tam mě doktor vyšetřil(to jsem ještě neměla ani nohy nahoře) a řekl „Je to neuvěřitelný, ale RODÍME!!!“ Stačila jsem jen manžovi říct „Dojdi si pro foťák“, sestra na něj vyhrkla „Vy nebudete u porodu?“ A za tři kontrakce v 1:40 byl Tomášek na světě
:
Položili mi ho na břicho, manžel mě objal a já byla nejšťastnější na světě.
Od odtoku plodovky to trvalo 3:40h, ale bolesti jsem měla jen 1:40.
Byl to nádherný zážitek, na který nikdy nezapomenu a do dvou let si ho zopakuju ![]()
Zdravím všechny maminky, já jsem měla dva krásné porody. První byl před 6,5 lety to jsem rodila přirozeně krásně v termínu. Syn měl 3,75kg a nástřih byl docela veliký, porodní bolesti jsem si prožila celé v nemocnici protože mi doma praskla plodová voda, trvaly více jak 13 hodin ale stálo to za to.Samotný porod byl asi tak na tři zatlačení a Kubík byl venku. Druhého syna jsem rodila císařem, byl KP a byla jsem plně při vědomí, manžel byl celou dobu u mě a pak když mi Marečka doktor ukázal nademnou a cosi mi káplo na obličej a ten mrňousek na mě vyvalil kukadla a spustil pláč..bylo to nádherné.....prostě nezapomenutelné a chystám se na to tak za dva roky znova.
Tak já se bohudíky můžu taky připojit ke krásným a rychlým porodům. První holčička se narodila 14 dní před prvním termínem. Lehké bolesti začly kolem 23 hod a praskla mi voda. V klidu jsem si posbírala potřebné věci, manžela a jeli jsme. Do porodnice jsme dorazili asi před jednou v noci, hned příprava a na sál. Narodila se ve 2:15 ráno. Na sále jsem byla asi 15 minut než se narodila, to šití trvalo potom 3/4 hodiny, manžel si dělal pak legraci, že doktor nešil, ale vyšíval. když se mě manžel zeptal jestli do toho půjdu znova, neváhala jsem a řekla ano. Porodní asistentka trefně poznamenala, že bych mohla rodit za housku. Druhá slečna se narodila taky o 14 dní dřív. Celkem slabé bolesti začaly kolem čtvrté ráno. V sedum jsem radši ( po prvních zkušenostech) dorazila s manželem do porodnice, ale poslali ho domu, že to možná ten den ani nebude. Do oběda to vypadalo že to byl skutečně planný poplach. Pak se ale dalo všechno dost rychle do pohybu a klistýr jsem sotva udržela, už jsem měla tlačící bolesti. Pak jsem šla do sprchy, kde jsem si při kontrakci musela kleknout a už jsem nemohla vstát, tak jsem zazvonila na sestru. Přišla i s doktorkou, pomohly mi dojít na sál. Ještě jsem ani neměla přikurtované nohy a doktorka už viděla hlavičku, na druhé zatlačení vyletěla malá jako špunt ze šampáňa. narodila se v půl tretí odpol. Tak jsem si řekla, že až půjdu příště rodit, chci veškerou přípravu hned po příchodu, i kdyby mi měli ten klistýr dělat za týden znovu. Obě byly s nástřihem, ale ani jsem o tom nevěděla. Bylo to super, na bolest si nevzpomínám, spíš na ten blbej pocit v tý sprše, když jsem si myslela že snad porodím tam. Lucka
Já si na komplikace při porodu nemůžu naříkat, rychlý a spontánní, ale co mi fakt vadí, to jsou ty nástřihy. Při porodu jsem ho necítila, takže udělaný ve správný čas, ale to hojení, to mi přišlo nekonečný… Navíc jsem strašně otekla a popraskaly mi postupně všechny stehy, co mi pracně nadělaly
Takže čurat jsem chodila do sprchy snad ještě 14 dní po porodu, abych se vůbec mohla vyprázdnit. A na poporodní prohlídku po šestinedělí jsem šla pro jistotu až 3 měsíce po narození dcery. To mě přišlo líto. Sice jsem se kvůli práci nestihla ani žensky „politovat“ (hned po příjezdu z porodnice jsem do 3 do rána makala jako živnostnice v dílně a utěšovala se, že ty naše prabáby přece dělaly taky hned na poli
), ale moc to nepomáhalo. Velké bolesti a krvácení celé šestinedělí. Babičky ku pomoci daleko… Jediné, co působilo přirozeně, byly hormony, co se po porodu vylučují, takže jsem si nakonec i to děťátko užívala…
Ahoj,
tak já měla oba porody krásný. I když… druhý porod jsem si užila víc. Při prvním jsem nevěděla, do čeho jdu a u druhého jsem se zase strašně těšila na miminko. U obou mi nejprve praskla voda asi kolem 11.00 - 11.30. U prvního porodu mi bolesti začaly až po hodině u druhého asi po půl hodině. U obou jsem přišla do porodnice a byla jsem otevřená na 2 cm. U prvního mi nejlíp bylo vleže u druhého ve sprše. U prvního jsem byla nastřižená u druhého ne. První - dcera - se narodila v 18.43 a druhý - syn - se narodil v 16.18. Druhý porod byl rychlejší, ale bolest byla intenzivnější.
Ještě teď, když si prohlížím fotky z porodu, vhrknou mi slzy do očí. Jsem strašně šťastná, že ty moje zlatíčka mám. Třetí dítko už neplánujeme, ale kdyby byly možnosti a hlavně síla, šla bych do toho znovu.
Erika
Taky jsem měla hezký porod. Přenášela jsem malýho dva dny. V sobotu ráno přesně v 7:45 jsem se vzbudila a skoro hned cítila nějaké bolesti-slabé. Byly po osmi minutách, postupně se zkracovaly až na pětiminutové. V 11:00 už byly 5-4 minutové, tak jsme raději jeli. Než jsem se dostala doktorce „pod ruku“ bylo před půl dvanáctou. Byla jsem už otevřená na 7cm. Pak jsem dostala vykapat antibiotika (streptokok) a klyzma. Na sál jsem se dostala po 12:00. Měla jsem křížové bolesti, ale daly se zvládnout na rehab.míči a v horké sprše. Malý se narodil v 15:43, po necelých 4 hodinách na sále. Nastřihlá jsem byla, ale nebolelo to, ani šití. Hojení v pohodě, cítila jsem to tak 10-14 dní po porodu (každým dnem míň) ![]()
Tak i já zkusím napsat něco o mých porodech.
1:porod jsem měla vyvolávaný,protože jsem přenášela.Ráno mi praskla plodová voda a za 10.5 hod. byla dcera na světě.Měla jsem snesitelné bolesti,bez epidurálu.Na porod moc ráda vzpomínám.
2:porod nebyl vyvolávaný,i když byl také po temínu.bolesti trvaly asi 5.5 hod.
porod bolel mnohem víc ,než první,byl také bez epidurálu,ale i tak moc ráda vzpomínám.
3:porod byl opět vyvolávaný,také jsem přenášela.Bolesti jsem měla skoro žádné,ve 23.45 hod.mě porodní asistentka prohlédla a řekla at spím,abych nebyla vyčerpaná při porodu.Byla jsem otevřená na 2 cm a bolesti skoro žádné.V 1.00 hod.mi praskla plod voda a v 1.20 hod. jsme už drželi v náručí našeho chlapečka.Porod byl úplně super.Moc ráda na něj vzpomínám.
Přeji vám všem rychlé a krásné porody.
![]()
Porodní asistentka mě vyšetřila v 0.45 hod.-né 23.45 hod. ![]()
NO super tematko
O porodu bych dokazala povidat cele dny a noci
Jako mlada prvorodicka (22let
) jsem po tezkem rizikovem tehotenstvi prozila nejnadhernejsi den v mym zivote- 11.únor 2007
Od 20.tt jsem zacala mivat kontrakce, ktere se tyden po tydnu stupnovaly, takze me v 25.tt supli do nemocnice na spalky a hezky jsem odpocivala nohama hore 2 mesice. Ale nestezuji si, poznala jsem spoustu super maminek a tak spousty tehupribehu ![]()
3 tydny pred terminem jsem rychle koupila nejaky kocar a mohla jsem rodit. 10.unora jsem sla po dlouhe dobe do spolecnosti a samozrejme jak jsem se tak smala a bavila, tak mi tam praskla voda
Bolesti zacaly temer okamzite, odjeli jsme do porodky-tam jsem se omlouvala, ze smrdim hospodou
Pak nasledovaly krizove bolesti, kdy jsem se fakt plazila po stene a nepomahalo nic
Dr. me obcas zkontroloval a jen prohodil „prvorodicka…to bude jeste min. 7 hodin“
![]()
Hruza, ale Nellinka chtela byt u maminky rychle a po 4 hodinach od prasknuti vody byla na svete
Nádhera, nejkrasnejsi pocit, ktery se neda popsat…ten se musi prozit!
Ahoj tak já se taky přidám. 1.3.08 okolo našeho domova proběhl orkán Ema a mě v 15:00 praskla plodová voda. Do porodnice jsme přijeli v 18:30 a to mě bolely jen vaječníky jako při MS. Tam mě vyšetřili a poslaly na sál. Ta hodinu mě začly kontrakce a ve 21:58 byl kluk na světě. Sice mě chytly křížové bolesti, ale bylo to dost rychlé. Asi do toho půjdu znova tak za 2 roky.
Taky se podělím o svůj čerstvý zážitek 🙂 První porod jsem měla docela dlouhý, praskla mi voda někdy po půlnoci, ale kontrakce několik hodin nepřicházely, kolem 5. hodiny jsme jeli do porodnice, kontrakce začaly až někdy po obědě a malá se narodila až v 19.30. Zpětně vím, že jsem měla spoustu nevyslovených a neošetřených obav, které do průběhu porodu zbytečně zasáhly. Proto jsem si přála to u druhého porodu udělat jinak. Učila jsem se důvěřovat svému tělu, naslouchat mu, cvičila jsem s Aniballem (u mě hlavně kvůli nácviku dýchání a zvykání na tlak v pánvi, což jsem věděla, že potřebuji po zkušenostech z prvního porodu), masírovala hráz, pila maliník a těšila se na příchod miminka a tedy i na porod. Pokud by to šlo, chtěla jsem zůstat více času s kontrakcemi doma, ale když bych cítila, že chci radši vyjet do porodnice, tak jet.
Před porodem jsem měla asi od 20 hodin večer takové první občasné kontrakce, jiné než tvrdnutí břicha při poslíčcích. Zvládla jsem vše dochystat pro starší dceru, dobalit do porodnice, uklidit, zavolat hlídání. Někdy před půlnocí jsem si říkala, že bych mohla začít měřit, jak často jsou. Byly nejdřív po 10 minutách pravidelně, po hodině už po 5 minutách. Tak jsme se pomalu chystali. Mezitím už byly občas i po 3, ale pořád snesitelné. Cestu 10 minut autem jsem zvládla, i když to nebylo nejpříjemnější. Přišla jsem do porodnice, jen jsem se převlekla do košile, na vyšetřovně mi hned praskla voda, kontrakce zesílily a do 10 minut se narodil malý. Bylo to tak pro mě asi nejlepší, prostě porod snů 💕