Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Chtěla jsem se poptat jak dlouho kojíte mimčo? Mojí holčičce je necelých šest týdnů a asi před dvěma týdny jsme začaly plně kojit ( předtím jsem kvůli velké bolestivosti bradavek pouze odsávala a krmila z lahve ).Malá baští cca 5 někdy max. 10minut ale spíš se doba pohybuje okolo těch 5minut. Potom se pustí nebo začně bradavku jen dumlat.To ji samozřejmě nenechám, své jsem si s prsy už protrpěla a nechci aby mi bradavky poničila. Mám strach, že je třeba zblblá z té lahve a proto pije tak krátce. Vím, že mimi vypije nejvíce právě během těch 5minut a poté už jen tak pocucává. Ale když si čtu diskuze o kojení a tam píší maminky, že kojí tak 15– 30minut trochu mě znepokojuje ta krátká doba u tak malého miminka.Je mi divné, že by se z ní stal profík v pití „na čas“ za tak krátkou dobu a ještě poté co jsme skoro tři týdny krmily z lahve. Také nemá tak často stoličku. Ta je spíše vodnatá a bez těch bílých kousíčků. Není nijak zabarvená má normální žlutohnědou barvu, občas mám pocit, že je s trochou hlenu. Počuraných plen máme asi tak těch 6/den. Mimi po kojení vypadá spokojeně a budí se tak po třech hodinách. Příští týden jdeme na kontrolu tak uvidím kolik přibyla…
Omlouvám se za takový dlouhý dotaz. Jakpak jste na tom s papáním vy ostatní? Předem děkuji za odpovědi.
Naše dítě mělo nejlepší přírůstek váhy v době, kdy já nervila, že pije 3 až 3,5 minut a pak ječí a za žádnou cenu ho tam nenamáčku zpět. Stopovala jsem mu to
. Takže pokud přibírá, tak ji nech, aspoň to je rychle hotovo.
Eli pila 5 minut od narozeení. Kluk nejdřív 40 a po šestinedělí to tky zkrouhnul na 5. Oba buřti, přibírali až moc.
@luucacb já si myslím, že je to naprosto v pořádku, buď ráda. Miminko opravdu nejvíc vypije v prvních minutách, pak spíš už jen žužlá, některé maminky to nepoznají a myslí si, že pořád pije ale dá se poznat, kdy mimčo pije a kdy už ne. Anička ze začátku pila hodně dlouho ale postupem času se to zkracovalo, teď je taky napapaná za 5 minut. Stoličku nemusí mít nějak často, u plně kojených dětí je normální stolička několikrát denně ale taky nemusí být třeba týden, je to normální a v pořádku. Počůraných plen má dost, jestli je spokojená a vydrží pak 3 hodiny, tak je to paráda a užívej si to
Myslím si, že kdyby měla hlad, dala by ti to důrazně najevo ![]()
Vůbec bych jsem se tím netrápila, pokud přibývá na váze, neřeš to. Můj mladší taky pije rychlostí blesku. Starší mě vycucával 45 min a pak ještě řval
a stejně flašku s UM nedostal
tak zas dostal prsíčko. Drž se a pokud kojit chceš, tak se tím netrap. Je to všechno o tvojí hlavě a když budeš ty v klidu, bude i malá. ![]()
@luucacb Buď v klidu, já to dokonce malému musela zpočátku stopovat a ukrást mu prso po 4 minutách, protože jinak se totálně přepil a pak vyhodil všechno co vypil a měl hlad…
Taky pil tak těch 5-10 minut a pak už se jen mazlil s prsem a dudlal si. teď v půl roce pije pořád 5 minut a pak se rozhlíží kde co lítá, vypraví, chytá si nohy ale jak prso uklidím tak ječí a tváří se jak kdyby týden nejedl ![]()
Obidva moji mali nikdy nepili dlhsie ako 10 a vacsinou tych 5 a to od narodenia. Neboj a este ked sa ti budi po 3h to je krasne! tak male mimi ma malinky zaludok a staci mu troska a a niektorym detom to proste ide lepsue. Mozno aj tym ze prso potom beres sa naucila si maknut s papanim.
Moje malá taky pila takhle rychle. Taky mi bylo divné, že by byla hned od začátku profík v pití, ale přibývala první týdny velmi pěkně. Později pila krátce, ale chtěla pít ve dne třeba po 2 hodinách, hlavně dopoledne.
Některé dětičky jsou tak dobré, že zvládnou lahev, dudlík i prso - takže gratuluji! Je to i o prsech, podle toho co píšeš prsa reagovala dobře na odsávačku, když jsi odsávala do lahve, takže bych problém nečekala. Pokud budou přírůstky v pořádku (můžou být zprvu po přechodu zpět na prso menší, ale jen přechodně), tak se neboj. A navíc v tomto věku by už si maličká i řekla o jídlo. Jen tak dále!
To je super! krasne se chytla! zavidim!!!pokud miminko pribira a nedozaduje se jidla, cura hezky, stolicka je, je vsechno v nejlepsim poradku! vypsda to ze budes bez problemu kojit.tak at je hodne mlicka a mala jen kvete:-)
Me taky malá pije v kuse maximálně 10 min, pak už si jen hraje a to ji jsou 3 týdny
To je super! krasne se chytla! zavidim!!!pokud miminko pribira a nedozaduje se jidla, cura hezky, stolicka je, je vsechno v nejlepsim poradku! vypsda to ze budes bez problemu kojit.tak at je hodne mlicka a mala jen kvete:-)
@wildcherry píše:
Nedokazala bych to napsat lip! ![]()
@luucacb To že kojíš tak krtáce znamená že si vezme jenom přední mlíko a hrozí že bude mít hlad jinak to vůbec nevadí