Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak se zamýšlím, jak trochu obohatit 13-i měsíčnímu synovi jídelníček… K snídani mívá kaši, dopoledne jogurt, k obědu něco zeleninoobilného+ někdy kousek masa, k svačině ovoce a na večeři chleba buď samotný nebo s žervé( ještě mu nejde uplně kousání, tak to musím krájet na kousky), před spaním lahev Nutrilonu3.
Z mléčných výrobků teda užívám jogurt, cottage a žervé. Zajímalo by mě, jestli klasické kravské mléko ztratí vařením „nežádoucnost“, používat UM pro vaření moc nechci. Sice vařím batolátku zvlášť, ale už bych občas ráda i něco hromadně rodinného.
Máte i nějaké další tipy na jídla?
Veru
Ahoj,
vždy jsem dávala do jídel UM, jen do omáček občas zakysanou smetanu.
Kravské mléko vůbec. No a nakonec je prcek alergický a nemůže ani UM, takže teĎ připravuju vše ze sojového. S kravským mlékem bych určitě nepospíchala.
Kača
Já už své dceři vařím z plnotučného čerstvého mléka - př. do omáček, bramborové kaše, pudink atd. Vařením se bílkovina kravského mléka částečně denaturuje, čímž se snižuje její antigenicita, ale mléko celkově ztrácí na hodnotě, ale to platí i o umělém mléce - řada přidaných vitamínů nebo třeba bifidobakterií se varem znehodnotí. Pokud je dítě alergické na kravské mléko, nepomůže dávat normální umělá mléka, dokonce ani ty H.A., ty jsou jen pro prevenci (pokud je alergie v rodině), taky jsou vyráběna z bílkoviny kravského mléka. Po roce věku je možné přejít na kravské plnotučné čerstvé mléko, ale UM (dvojkové) je výhodnější těmi přidanými vitamíny atd. Pokud ale dítě jinak dobře papá i zeleninu, ovoce, zkrátka má zdravou pestrou stravu, nevidím důvod, proč kravské mléko nepoužívat, minimálně při vaření. (Samozřejmě že výrobci formulí budou doporučovat své UM až do 3 let
).
Jendys
Ahojky,
naše doktorka taky schválila po roce kravské mléko do vaření, občas ho používám, ale ne moc. Pudinky kluci nejedí, tak jen občas do omáček, také používám zakysanou smetanu.
Smokie