Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj cukrářky a pekařky,
jdu k vám pro radu
Slíbila jsem na oslavu upéct dort, chtěla bych piškotový základ, na to krém, potom ovoce a zalít želatinou. Normálně doma dělám zjednodušenou verzi bez krému jen s marmeládou, ale tenhle by měl být slavnostnější. Jaký krém máte vyzkoušený, že je s tím ovocem chuťově nejlepší?
A bude lepší pod krém stejně namazat džem nebo rovnou potřít krémem?
A ještě se zeptám na tu želatinu navrch - používám práškovou, ale není plátková lepší? Nebo je to úplně fuk?
Děkujuuu! ![]()
Ahoj, minulý týden jsem ho dělala taky a smíchala jsem tvaroh s hustějším pudinkem (dva pytlíky na půl litru mlíka) - to jsem namazala pod ovoce. Ze zbytku pudinku jsem udělala klasický krém s máslem, tj. máslo vyšlehané s hustým pudinkem - musí mít stejnou teplotu, rozhodně ne horký pudink
. Z toho krému jsem si udělala mantinely pro želatinu. Tu používám práškovou do půl litru vody od Dr. Oetkera tuším a nikdy nezklamala.
Jo a marmeládu bych asi už nedávala, bylo by asi moc sladké. Pokud použiješ kompotované ovoce, slej z něj šťávu a piškot jemně postříkej - bude vlhčí, lepší. Ze zbylé šťávy dělám želatinu.
@Gina Také bych marmeládu už nedávala, ale záleží na tom, jak vám to chutná…
Krém bych volila podle ovoce - taková klasika je vanilkový krém (z pudingu) nebo čokoládový - ten se hodí snad ke všemu. Výborná kombinace je kokosový krém s ananasem nebo hruška s tvarohovým krémem.
Já dělám pokaždé jiný, základ je šlehačka a potom dám buď tvaroh, zakysanou smetanu, nebo jogurt s příchutí, nebo bez a v tom případě do toho rozmixovat ovoce a takto vzniklou hmotu zpevním želatinovým ztužovačem, nebo plátkovou želatinou.
Když to namažeš marmeládou, tak to bude líp vypadat i chutnat, ale není třeba.
Na vrch sem si zvykla dávat agar agar, je mnohem pevnější, než ta živočišná želatina.
Já dělám na tyhle dorty vyloženě jen vyšlehaný tvaroh buď se smetanou nebo zakysanou smetanou, vanilkovým cukrem - zkrátka jako na Pribináčka, občas přidám ztužovač, aby to fakt drželo a je to. Žádný camrání, je to hned.
Želatinu teda používám práškovou, mě osobně přijde lepší a snažší, ale myslím, že to je jedno.
Já myrmeládu dávám pod krém aby se ten piškot nerozblental. Naposled jsem dělala hustý puding, tvaroh a rozmixované jahody sklidil velký úspěch ten krém.
Dělám tyhle řezy/dort taky ráda, na piškot tenoučkou marmeládu, na to máslový krém s pudinkem. Zkoušela jsem i z tvarohu, ale tohle mi tam pasuje lépe. Záleží na chuti, tvarohový jde udělat dietněji.
Taky používám práškovou Dr. Oetkera, tu extra silnou, přijde mi nejlepší.
Ať se dílo podaří ![]()
Holky moc díky, ty jo, všechno to zní moc dobře, začínám tu slintat
Pudinkovo-máslovou do dortu dělávám, tu znám, takže teď ještě budu muset na mých domácích strávníkcáh vyzkoušet tenhle víkend tu pudinkovo-tvarohovou a potom ten tvaroh s ovocem zní taky dobře a pak se uvidí, která varianta vyhraje
V první řadě jdu shánět šlehač, protože ten předchozí mi minulý víkend bouchnul, byl dva měsíce po vypršení záruky. Dělala jsem sníh do beránka, odložila ho, po půl minutě najednou šílená rána jak z děla, z otvorů se vyvalil černý kouř a bylo. Manžel ho rozkuchal a že prý to je kondenzátor - taková blbá tyčinka velká jak AA monočlánek a uvnitř díra. Kdyby ta rána roztrhla plášť šlehače, tak jsem možná bez hlavy, měla jsem to 30 cm od obličeje. No nic. Tak ještě jednou děkuju a já dneska vyrazím na velký nákup surovin ![]()
Já jsem teď dceři dělal k narozeninám dortík s podkladem z piškotu a velmi rychlá varianta je tzv. hrk hrk krém, recept najdete kdekoli na webu. Za pět minut je krém hotový a všem moc chutnalo.