Krém do věnečků

• Fotoalbum (2)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
173
20.1.22 23:07

Krém do věnečků

Dobrý den,
zdravím všechny cukrářky a pekařky. Prosím vás o radu.
Chci upéct babičce k svátku „žloutkové věnečky“. Když jsem u ní byla na poslední návštěvě, tak na ně vzpomínala. ;) Nikdy jsem je nedělala a celkově jsem nezkušená pekařka.
Chci se vás proto zeptat, jakou bych měla použít zdobící spičku? Nikde v receptech na internetu nebo v kuchařkách jsem to nenašla.
A ještě by mě zajímalo, jestli používáte jiný než pudinkovo-máslový krém. Četla jsem, že někdo plní krémem z pudinku a mascarpone nebo jen šlehačkou. :think:
Holky, poraďte mi prosím. Jakékoliv rady, tipy nebo zkušenosti (i ty špatné) mi pomohou. Moc bych si přála, aby se mi povedly, ať má babička radost. :hug:
Předem všem děkuji. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
53518
21.1.22 05:04

Jako nezkušená pekařka nezačínej odpalovaným těstem. Začni něčím, co se zamícha v míse a dá do trouby. Babička vzpomíná na chuť věnečků z dětství, které se těžko přiblížíš. Zkus recepty van Gils Slavíkové. Ta je taková staromilka. A věnečky se šlehačkou nejsou žloutkové věnečky. Asi jako tiramisu z pomazánkového másla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14376
21.1.22 05:46

Mně se pudinkovo-máslový krém často srazí a navíc mi nechutná. Já dělám do věnečků jen puding s vyšlehanou šlehačkou, jsou jemné a nadýchané. (na 0,5l mléka 2 pusinky a 1 šlehačku+ trochu cukru a vanilky) Při pečení si jen dej pozor, těsto chce spíš sušit, mně se poprvé stalo, že jsem ho měla vevnitř nedopečené. Dělala jsem ale větrníky. Špičku používám tu klasickou hvězdičku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21.1.22 05:57

Pujde to s jakoukoli spickou, me se nejvic libi ta zdobici, co ma tvar hvezdicky.

Mrkni na videorecept.

Do venecku se hodi jak krem tak i šlehačka zároveň.

Jo a nejlepší vanilkovej krem je z vanilkoveho lusku.

Na youtube je spousta návodů 😘

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22836
21.1.22 06:18

@Zmrzlina1945 mrkni se na tento recept , dělal je manžel, poprvé a to nepeče. Byly skvělé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5006
21.1.22 09:48

Uz jsem je dlooouho nedelala, ale krabice od Oetkera byvala pred lety fajn, darilo se z toho prima testo i krem :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16096
21.1.22 10:03
@Helca83 píše:
Uz jsem je dlooouho nedelala, ale krabice od Oetkera byvala pred lety fajn, darilo se z toho prima testo i krem :nevim:

Vždyť je to jen předražená mouka, cukr a puding :roll:
Složení:
Pšeničná mouka, Kukuřičný škrob, Cukr, Kypřicí látky (dihydrogendifosforečnan sodný, hydrogenuhličitan sodný), Aroma, Jedlá sůl, Barviva (karoteny, riboflavin)
A to vše za krásných 170,–Kč/kg…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2748
21.1.22 10:03

Špičku vem ve tvaru hvězdy (vypadá jako koruna) a až budeš přidávat do těsta vejce tak jedno po druhým. A při odpalování těsta je lepší kvalitní nepřilnavý hrnec, dost to ulehčí :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
173
21.1.22 11:00
@Nikky121 píše: Špičku vem ve tvaru hvězdy (vypadá jako koruna) a až budeš přidávat do těsta vejce tak jedno po druhým. A při odpalování těsta je lepší kvalitní nepřilnavý hrnec, dost to ulehčí :hug:

Připadám si trochu hloupě, že se ptám, ale je to ta špička s rovnými zoubky (jako na obrázku), že? ;) Našla jsem i s trochu zahnutými zoubky. :think:
A mohu se prosím ještě zeptat, na průměr té špičky? Já totiž vůbec nemám představu…
Jaký děláte krém? Původně jsem chtěla zkusit klasický žloutkový, na který babička tolik vzpomíná, ale mám trochu strach. Pak jsem našla alternativu puding s mascarpone. :nevim:
Děkuji moc. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2748
21.1.22 11:13

@Zmrzlina1945 tenhle tip špičky jen bych volila s míň hroty aby ty linky víc vynikly. Ty zahnuté špičky jsou spíš lepší na zdobení krémem. Průměr taky záleží na vás jak velké je chcete, podle toho se i odvíjí doba pečení. Krém sem dělala vždy klasický máslo a pudink.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5006
21.1.22 11:42
@zrcadlo píše:
Vždyť je to jen předražená mouka, cukr a puding :roll:
Složení:
Pšeničná mouka, Kukuřičný škrob, Cukr, Kypřicí látky (dihydrogendifosforečnan sodný, hydrogenuhličitan sodný), Aroma, Jedlá sůl, Barviva (karoteny, riboflavin)
A to vše za krásných 170,–Kč/kg…

A co jako? Pred lety to vychazelo lip nez kdyz se s tim clovek babral sam od nuly doma, testo bylo lepsi nez doma delane a krem taky lepsi nez kdyz se to delalo z pudinku. A jako bonus casova uspora… mamka je delavala velmi casto cele sama, ja z krabice, a vsem chutnaly vic ty :nevim: Jo, necpala bych se tim kazdy tyden, ani mesic, ale pro jednou proc ne, kazdeho vec preci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
173
21.1.22 12:03
@Nikky121 píše:
@Zmrzlina1945 tenhle tip špičky jen bych volila s míň hroty aby ty linky víc vynikly. Ty zahnuté špičky jsou spíš lepší na zdobení krémem. Průměr taky záleží na vás jak velké je chcete, podle toho se i odvíjí doba pečení. Krém sem dělala vždy klasický máslo a pudink.

Moc děkuji za rady a za trpělivost s takovým cukrářským zaostalcem jako jsem já.
Opravdu jste mě zachránila. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16096
21.1.22 12:20
@Helca83 píše:
A co jako? Pred lety to vychazelo lip nez kdyz se s tim clovek babral sam od nuly doma, testo bylo lepsi nez doma delane a krem taky lepsi nez kdyz se to delalo z pudinku. A jako bonus casova uspora… mamka je delavala velmi casto cele sama, ja z krabice, a vsem chutnaly vic ty :nevim: Jo, necpala bych se tim kazdy tyden, ani mesic, ale pro jednou proc ne, kazdeho vec preci.

Ale to v té krabici JE puding (aromatem ochucený a barvivem obarvený kukuřičný škrob). Já chápu použití polotovarů tam, kde je opravdu nějaká úspora. Ale u věnečků to tak opravdu není. Jestli lidem chutnaly víc ty krabicové, tak mamka třeba použila jiný tuk, horší máslo do krému, jinak ochucený puding s méně aromaty atd. Jediná časová úspora je ta, že do těsta sypeš pytlík a nemusíš si odvážit a uklidit mouku (dejme tomu 2min.), jinak v tom postupu opravdu žádnou časovou úsporu nejsem schopná najít. Jak to těsto, tak ten krém se vaří a chladne a šlehá úplně stejně.

Já ti netvrdím, že to nemáš kupovat, jen chci ostatním ukázat, za co vlastně platí ty šílené peníze, protože dát za 140g mouky a 150g pudingu s cukrem 50,–Kč je podle mě úplně zbytečné.

Tady jsou oficiální info:
Balení obsahuje:
140 g směsi na přípravu těsta
150 g směsi na přípravu krému
K tomu přidáte:
na těsto:
125 g změklého rostlinného tuku na pečení
250 ml vody
3 vejce (velikost M)
na krém:
650 ml mléka
150 g másla
60 g moučkového cukru

1. Příprava těsta:
Rostlinný tuk a vodu dáme vařit. Do vroucí hmoty za stálého míchání nasypeme obsah sáčku se směsí na těsto a mícháme, dokud těsto není hladké. Odstavíme z plotny a necháme vychladnout. Do vychladlého těsta přidáme 3 celá vejce a šleháme elektrickým ručním šlehačem asi 3 minuty.
Poté těsto vložíme do cukrářského sáčku s hvězdicovou trubičkou a na vymazaném plechu tvoříme věnečky s průměrem asi 6 cm. Pečeme v předehřáté troubě. Čas a teplota pečení jsou uvedené v tabulce. Po vychladnutí věnečky podélně rozkrojíme.
2. Příprava krému:
Obsah sáčku se směsí na krém rozmícháme v 250 ml mléka. Zbylé mléko dáme vařit. Mléko s práškem vlijeme do vroucího mléka a za stálého míchání vaříme asi 2 minuty. Po uvaření necháme krém vychladnout. Máslo s cukrem vyšleháme elektrickým ručním šlehačem do pěny a po částech do něj zašleháme vychladlý krém.
3. Příprava věnečků:
Na vychladlé spodky věnečků nastříkáme pomocí cukrářského sáčku připravený krém a přiklopíme vrchem věnečků. Nakonec věnečky pocukrujeme.
Dáme na 2 hodiny ztuhnout do chladničky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
173
25.1.22 19:30

Prosím ještě o vysvětlení…
Jaký je rozdíl mezi žloutkovým a pudinkovo-máslovým krémem?
Myslím v chuti a kontistenci.

Děkuji za odpovědi. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí