Krém pod fondán - problém

60
13.5.14 08:56

Krém pod fondán - problém

Ahoj,

moc prosím o radu. Dcera si poprosila o potahovaný dort, tak to poprvé zkouším. Totální začátečník ve veškerém pečení. Dost jsem to všechno sestudovala, přesto se nedaří. Korpust teda skvostný, musím se pochválit :)

Problém je, že nemám ráda máslové krémy. Sestudovala jsem, že pod fondán je to nutnost. Včera večer jsem vyrobila - kaše + máslo + cukr moučka. Večer mi to přišlo nechutně sladké, dala jsem přes noc do lednice, ráno to chutnalo jako lehce nasládlá kostka másla s moukou. Teď to chci namazat a zdá se, jak to povolilo, že se to asi lehce zdrclo, jakoby krupička, ještě ne úplně, ale čím víc s tím pracuju, jako by se oddělovala voda.

Co s tím, všechno v háji a začít znovu? Nebo to můžu použít na obvod a povrch a dovnitř ušlehat šlehačku? Bude se to dál oddělovat, máslo a voda a rozpustí to fondán? V případě, že začnu znova, jak se nedobrat stejně nepovedeného výsledku? Prosím, cokoli vás napadne k tématu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9090
13.5.14 09:02

@Cucumber já bych to radši udělala znovu, než pak předělávat celý dort. Já dělám máslový krém tak, že ušlehám do pěny 2 vejce + 120g cukru, potom to dám nad páru do vodní lázně a šlehám, až je pěna hustá a teplá. Mezitím ušlehám kostku másla pěkně do hladka a přidám do toho tu vychladlou pěnu, pokud chci kakaový, tak přidám kakao rozpuštěné v trošce ztuženého tuku. A nikdy se mi to nezdrclo, samozřejmě se to nesmí nějak moc dlouho šlehat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19015
13.5.14 09:06

Zašla bych do obchodu, koupila karamelové salko a máslo a ušlehala nový. S tímhle nic nezkazíš a je výborný. Sladký je taky ale ta trocha pod potahovku je v pohodě. Zbytek třeba zamraž

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2275
13.5.14 09:10

@Cucumber máš pár možností. Můžeš zkusit dát zdrclý krém na chvilku do mikrovlnky nebo vodní lázně. Po prohřátí, pozor ať se to ale nerozpustí!!! chvilku šlehat a mělo by to být zase ok. Pokud si nejseš jista tím krémem, tak udělej jiný. Ideálně pudink + mléko ale jen 400ml a 4pl cukru. Uvařit, vychladit, pak vyšlehat s máslem. Nebo je fajn a lehký koupit Olé pudink za studena, dát 250ml mléka a vyšlehat, přidat máslo(jestli to máš jen pod potah tak stačí 1/2) a hotovo. Tenhle se nikdy nesrazí ani nezkazí.

Jinak já posledně dělala dort pro kámošky manžela, který nepozře máslový krém a ni jiný. Dělalal jsem punčák a pod potah ho jen polila čokoládovou polevou. Nic se netavilo, vše ok.
Tak práci zdar :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22614
13.5.14 09:10

@Cucumber udělej to znovu - ale udělala bych asi něco jiného - já dělám 1pudink, 100g cukru, 300ml mléka(nebo 12%smetany), 1máslo. Uvaříš normálka hustý pudink, necháš chladnout a občas to promícháš, aby se nevytvořil nahoře ten povlak nebo jak to říct. Pak pomalu zašleháváš změklé máslo. S tím že cukru tak 90g je ideální, nejlepší je koupit ty poctivé pudinky od dr oetkera, stojí teda víc, ale chtově jsou nej(hlavně čoko a vanilka jsou výborný) a másla nemusíš dávat tolik, stačí 200g. Máslo tam není skoro cítit a všichni, kterým peču si to mazání moc chválí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60
13.5.14 09:12

Holky, já ale něco dělám blbě. Ten salko krém jsem dělala na Vánoce do košíčků a to byla teprve katastrofa. Tenhle alespoň pevně drží, jen při manipulaci s ním se jako drobí (nevím, jak to popsat), ten salko mi úplně tekl. Podotýkám, že oba krémy jsem měla jako tutovku, že se nedá nic zkazit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19015
13.5.14 09:17

@Cucumber A jak to šleháš? Já jsem teď dělala dvě másla a jedno salko jinak dělám 1:1. Šlehám v takovém tom robotu, pěkně pomalu. A mám krásný hladký krém… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2275
13.5.14 09:19

@Cucumber udělej ten z Olé. Ten nezkazíš. Jen koupíš olé pudink (dr. oetker myslím, je to puding zastudena, světle modrý pytlíček. Mají čokoládový, vanilkový nebo kokosový) Jen místo 300ml mléka dáš 250 na pytlíček, vyšleháš a přidáš 1změklé máslo, šleháš ještě chvilku, můžeš přidat máslo, nemusíš. Ten se podaří každému.
Salko a pudinkový a žloutkový jsou fajn, ale prostě se někdy nepodaří.

Nekomplikuj si to :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22614
13.5.14 09:21

@Cucumber udělej ten z pudinku, at z toho klasického nebo ztoho olé. Možná z toho olé bude lepší, tam by se fakt nic nemělo stát :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
802
13.5.14 09:29

Kdo nemá rád máslové krémy tak potřu nutelou :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60
13.5.14 09:32

@Luisiana Šlehám ručním šlehačem, snad není problém v tom…

@dorinka01 @atominnka Dobrá, valím do obchodu, držte mi palce!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2275
13.5.14 09:34

@mapav :palec: dobrej nápad :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2275
13.5.14 09:35

@Cucumber jen nedávej 300ml mléka jak píšou na obalu, ale jen 250ml na pytlíček Olé :!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22614
13.5.14 09:45

@mapav :palec: :palec:

@Cucumber taky mám jen ruční šlehač ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6200
13.5.14 09:56

@Cucumber problém může být taky máslo! mělo by se dát krásně hladce krájet, na řezu se nesmí jakoby „hrnout“ nebo jak bych to řekla…prostě když ho ukrojíš plátek, musí být ten řez úplně hladký…já osobně používám pouze halíře a nebo tatru, ty mám vyzkoušené…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí