Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, najde se tu maminka, které chodí dítko do křesťanské MŠ? Jak to tam chodí, musí se ty děti např. modlit, nebo mají povinnou křesťanskou výchovu? Ráda bych znala vaše zkušenosti. ![]()
Moje dcera jednu takovou školku navštěvuje 3 rok, taky jsem byla s názvu vyplašená, protože nejsme rodina křesťanů ani k tomu děti nechceme vést, tak první nač jsem se ptala u zápisu jestli mi nebudou nutit dceru modit se.
A paní ředitelkou mi bylo sděleno, že název křesťanská škola zůstal, ale je to úplně normální školka, jako každá jiná, nic víc nic míň, jen 1× za rok mají besídku v kostele.
Nikdo je nenutí modlit se, žádnou náboženskou výchuvu nemají nebo tak ![]()
normální školkovský režim jak jinde.
MOje kamarádka spoluzaklaádala a učila v křesťanské mateřské škole. Byli malá školka, cca 15 dětí. Každé pondělí ráno měli mši (samozřejmě si nemůžeš představovat, že děti hodinu sedí a poslouchají kázání, šlo o biblické příběhy formou vhodnou k věku, formou hry a podobně). Víc myslím ne, žádné modlení. A měli kvotu, že minimálně polovina dětí musí být z věřících rodin, měli i přednost v přijímacím řízení.
Nebyla to katolická církev, ale školka společně založená několika malými protestantskými církvemi, zastřešovala to Apoštolská církev. V Brně.
@Kelsey Takže tvoje dcera vlastně nechodí do křesťanské školky a tudíž s tím zkušenost nemáš.
@admenL Nejlepší by bylo poptat se maminek, kterým chodí dítě do tebou vybrané školky. Nepotkáváš nějakou maminku třeba na hřišti? Nebo neumožňuje školka se přijít podívat? Budou zápisy a určitě i dny otevřených dveří. Každopádně určitě nemůžou dítě nutit do modlení a případná výchova k víře bude nejspíš probíhat nenásilnou formou.
@Raduš.ka44
v podstatě ano, ale v názvu křesťanská školka mají ![]()
Já v takové školce učila (teď jsem na RD)
V podstatě jde o to, že rozhodně tam nikdo nebude tvoje dítě do ničeho nutit, ale zároveň musíš počítat s tím, že se tam o Bohu, náboženství, bibli bude mluvit. Ono ale v tom předškolním věku jde hlavně o to předat dětem křesťanské hodnoty, což rozhodně není nic špatného pro nevěřícího člověka. Jde hlavně o lásku k bližním a všemu živému, vážit si každé maličkosti apod. ![]()
U nás teda i občas nějaká ta modlitba proběhne, ale to asi záleží na konkrétní školce.
Podívej se do jejich vzdělávacího plánu, měl by viset na stránkách, tam se podle mě dovíš vše.
Nase mladatko chodi do krestanske skolky prvnim rokem, ac my verici nejsme.
Nabozenstvi nevyucuji. Vim, ze pred jidlem probiha podekovani, ale modleni ne-e. Nektere pisnicky, co se uci a zpivaji trebas pri zahajeni dne, maji krestanskou tematiku, ale neni to nic nasileho.
A aspon u nas je to spis tak, jak pise @Temaho, predavani krestanskych hodnot. Ale to, si myslim, jsou veci, ktere by mely byt blizke kazdemu cloveku.
Mam kamaradku (neverici), ktera ma ve stejne skolce klucinu uz tretim rokem a nemuze si to vynachvalit.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.