Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Ahoj, dcerka 2,5 měs. na UM mi po každém jídle a vlastně celý den hodně zvrací, někdy v sobě nic neudrží, ale přibývá na váze ani nebrečí bolestí… nic! Zkoušeli jsme mléko proti ublinkávání i na alergii, ale zvrací nám pořád! Stolici má tmavě nazelenalou a dnes ráno měla zelenožlutou hodně hustou a s krví. Hrozně mě to vyděsilo a dr. nám řekla že to nic není, prohmatala jí bříško, zvážila a řekla že přibývá, vypadá spokojeně tak ji máme sledovat a za 14 dní až půjdeme na první očkování tak se uvidí. Nevím si rady, změnit doktorku nebo jí věřit?…
@Kristýna O. Může mít reflux, může mít alergii na bílkovinu kravského mléka. Asi bych zauvažovala nad změnou mléka na hypoalergenní a odložila bych zatím to očkování.
Může to být ABKM-alergie na bílkovinu kravského mléka. Krev ve stolici rozhodně není v pořádku a měla by být vyšetřena na gastru!! Mně malá taky prospívala a přibývala na váze, ale vyšetřena byla, i na alergologii. Nic se jí neprokázalo, nejspíš to bylo „jen“ nezralostí trávicího traktu, ale jsou to domněnky, to se nemůže nechat jen tak. U nás to zmizelo se zavedením příkrmů a postupného zbavování mléčných dávek. Ale sledovaná je pořád a zrovna opatrně zkoušíme zavést bílý jogurt a držíme palce, aby to bylo v pohodě a nic se neobjevilo.
Jo a malá pak měla i Neocate, to je naštěpená bílkovina místo mléka, kterou můžou předepsat právě jen na gastru.
Očkování může střeva osklive rozhodit, takže dokud nebudeš vedet, co to je, odložila bych. Tipuju alergii nebo intoleranci kravského mléka. U malých mimin se z krve nic moc nezjistí, řešila bych mlékem pro alergiky (ale tím na předpis, hodně stepenym )
Naše doktorka jí vůbec nevyšetřila! Doufala jsem, že jí udělá alespoň testy jestli není alergická nebo něco… cokoliv, ale poslala nás domů s tím že ji máme pozorovat!! Budu muset malou asi přihlásit jinam!!
Děkuju moc… zkusím to!!!
@Kristýna O. Krev ve stolici se rozhodně nerovná ABKM. Příčin je mnoho. Nejčastější je trhlinka na konečníku - někdy je při pozorném pohledu dobře patrná, jindy je schovaná uvnitř (pokud teda se jedná o příměs čerstvé krve). Pokud je děťátko spokojené a příměs čerstvé krve ve stolici je jen izolovaný nález, je to nejpravděpodobnější příčina a zhojí se to samo.
U ABKM jsou obvykle i další obtíže, které společně odezní při náhradě formule z kravského mléka formulí velmi naštěpenou (např. zmíněný Neocate) - tzn. hypoalergenní (HA) mléko rozhodně nic neřeší - to se používá pouze preventivně při výskytu alergií v rodině, ale ne k diagnostice/léčbě ABKM. Krev ve stolici může být dále třeba u virových či bakteriálních průjmů, které z valné většiny spontánně odezní.
Rozhodující je stav dítěte - pokud ho „bolí bříško“ nebo se prostě chová neobvykle, určitě je na místě vyšetření u praktika/na pohotovosti, protože může mít třeba „zauzlená střeva“, nicméně to je nesmírně bolestivé, takže to rozhodně nelze přehlédnout.
Jinak pokud je děťátko spokojené, není žádný důvod hned obíhat gastra atp., ale místo toho pár dní počkat, jak se to bude vyvíjet.
@Kristýna O. Testy na alergii nic neřeší - nelze jimi prokázat ABKM. ABKM se diagnostikuje vymizením obtíží po změně umělého mléka a znovuobjevením po jeho opětovném zavedení do stravy. Virový průjem se v testech nezobrazí, u bakteriálního by mělo dítko teplotu a pak by bylo na místě udělat výtěr z konečníku a případně test krve na známky zánětu.
Pokud vážně uvažujete o změně praktika, protože Vám připadá, že ten Váš tomu nevěnuje dostatečnou pozornost, můžete zajít na dětskou pohotovost, kde se na dítko podívá někdo další, a pak uvidíte…
@AdorableBaby rozhodně s vámi souhlasím a jen upřesním, že mi hned neběžely na gastro, ale taky se to sledovalo a zkoušely se různé varianty, včetně vyšetření konečníku, sona bříška a zmíněné alergologie. Tam výsledek opravdu není průkazný, to jsem byla upozorněná hned, ale je to taky jedna z variant. My šly na gastro cca po měsíci, kdy se stav nelepšil (krve ve stolici neubývalo), i když prospívala a přibírala a bohužel na třeba mou bezmléčnou dietu (kojíme) nereagovala.