Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím co se všechno pozná v krevním obraze? Malá 3 roky je v poslední době často nachlazená, lékařka jí brala krev a teď jsem tam volala a prý krevní obraz OK chudokrevná není pouze trošku zvýšené leukocyty ale to je prý i virózy normální. Mám se znepokojovat?
Ahoj,
nejspíš Tvé Dr. šlo především o tu chudokrevnost - málo červených krvinek, popřípadě jejich změněná velikost, či obsah krevního barviva. U chudokrevných - anemických dětí se totiž právě nachlazení vyskytuje poměrně často. Pozná se i víc věcí, ale je to asi na delší seznam - některé typy alergiských stavů, nádorová onemocnění..... hoď to za hlavu.
D
Holky, mám dotaz, třeba někdo zažil a bude vědět, mám hodně nemocnou maminku, podstupuje léčbu interferonem a momentálně potřebuje podstoupit zubní operaci v celkové narkóze, operace asi na pět hodin, jenže anesteziolog na zubní klinice jí nechce povolit narkózu, má špatný krevní obraz, hodně špatný, červené krvinky a destičky někde pod bodem mrazu, neví si s ní rady, někde jsme našly u nějaké poruchy, co mají vrozenou špatnou krev, že pomáhá transfůze krve, nemáte někdo zkušenost, nepomohla by moje krev na krátkodobé zlepšení krevního obrazu, jde hlavně o srážlivost.
Nevím, jestli ti pomůžu, tatínek má taky dlouhodobě špatnou srážlivost, nechtěli ho operovat, ale onkolog nakonec chirurgy přesvědčil, ať operují, že to zase není taková tragédie. Vím, že nesmí aspirin a podobné léky, které ředí krev. Spíš by se ta srážlivost dala upravit nějakými léky, jestli je to tak strašné.
@Cuarentena píše:-
Nevím, jestli ti pomůžu, tatínek má taky dlouhodobě špatnou srážlivost, nechtěli ho operovat, ale onkolog nakonec chirurgy přesvědčil, ať operují, že to zase není taková tragédie. Vím, že nesmí aspirin a podobné léky, které ředí krev. Spíš by se ta srážlivost dala upravit nějakými léky, jestli je to tak strašné.
Ahoj holky, takze lehce zvysene leukocyty norma 4-10 (ja 11) a neutrofily norma 400-700 (ja 762) je vetsinou kvuli viroze? kaslu, mam rymu a ted jsem i ztratila hlas..alw byla jsrm na odberech, hlavme alergolog.,byly uz dlouho naplanovany. a udelali mi i krevni obraz…