Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky, za měsíc bych měla rodit a docela mě vystrašil tento článek - http://www.ceskatelevize.cz/…e-prasknout/ nějak nevím co si o tom mám myslet - využívá se to v porodnicích ve Vašem okolí? Jaký na to máte názor? Napsaly byste si do porodního plánu, že tuto metodu nechcete podstoupit, kdybyste věděly, že ve Vaší porodnici je často využívaná? Nebo je to jen nafouklá bublina a při porodu to opravdu může hodně pomoci… Nevím vůbec co mě čeká a tohle mě opravdu vyděsilo…
kdyby se mělo něco malé stát, tak bych si nikdy neodpustila, že jsem jim to v podstatě „dovolila“
Předem děkuji za reakce a zkušenosti
Já jsem rodila tedy před 6 roky v HK, ale ano, zažila jsem. Nevím, jak je to teď. Moje situace: příjezd, otevřená na 6 cm, skvěle postupující porod (odrozeno za 2 hodiny po příjezdu), ale přesto bylo nutné to urychlit
. Holt jsem přijela v blbou dobu a chtěly to stihnout před střídáním směn
.
Termín mám na začátku března a ještě nevím, jak s porodním plánem, ale rozhodně na sebe v tomto ohledu nenechám sáhnout. Byla jsem blbá odevzdaná prvorodička. Nevím, jestli to může pomoci, možná když je žena vysílená nebo je nějaký problém, z mého pohledu ale skoro vždy rizika převyšují benefity.
Já jsem tlačila syna na svět hodinu, neustále se vracel zpět (stahovala ho pupeční šňůra, kterou měl kolem krku), doktor mi dvakrát zatlačil na břicho a dítě bylo venku. Já se toho zákroku bála, ale nakonec jsem za něj asi i ráda, protože to utrpení konečně skončilo… A nevím, jestli by se dítě dostalo samo ven:o(
Nemělo by se to používat, ale používá se to dost. Taky znám. Četla jsem nějakou anketku někde a absolvovalo to tolik žen, že jsem koukala…
Možná někdy opravdu není zbytí a radši risknout tohle, než polomrtvé dítě, ale zdá se mi, že se to dělá spíš i ze zvyku. Oni někdy vyloženě neskáčou na břicho, což je dost rizikové, spíš se používá takový tlak na podbřišek, no ale jestli i to není rizikové, ti asi moc nikdo neřekne
Místo slavné kristellerovy exprese by měli spíš zkusit změnu polohy, na koze v polosedu, nebo spíš napůl v leže se někomu a někdy dost blbě tlačí a nepomáhá gravitace. Mně třeba pokaždé na té koze úplně zmizely kontrakce, do té doby vše dobrý a pak hupsání na břicho a kleště
.
Takže po mých 2 zkušenostech, já bych rodila tam, kde není problém jiná poloha (v kleče, stoje, na židličce atd), tím si v tlačení pomůžeš lépe a teprve pokud by nepomohlo tohle, tak pak děj se vůle boží. Třeba někdo nemá sílu rodit jinak než v tom lehu, ale zas jiná by to brala.
Příspěvek upraven 09.01.14 v 09:54
Tak to je masakr nastesti nam se toto nestalo ani to nezkouseli
Švagrové se právě ani na nic neptali a rovnou jí hupsnuli na břicho, tak právě zvažuji, jestli to nenapsat do porodního plánu, ale pak jsou právě názory, jako má @xmarge že za to byla ráda a já prostě nevím :-/
@ana11 takže bys to do porodního plánu napsala? Mě bylo řečeno, že v naší porodnici jsou vyloženě nas..ní když to řeknu lidsky, když přijde maminka s porodním plánem a hned se k ní chovají hnusně a z toho mám taky obavu, že ve chvílích, kdy mi nebude nejlíp na mě hned bude někdo takovej (samozřejmě raději vytrpět špatnej přístup, než aby se něco stalo) ![]()
@ajule13 Tak do takové porodnice bych nešla ani za nic, pokud jim vadí porodní plán, tak nemůžeš čekat nějaký respekt a vstřícnost k rodičkám. Já bych si tam zašla sama a poptala se vícero por. asistentek, nebo lékařů jaký mají postoj k por. plánům, můžou to být taky jen řeči a podle toho se rozhodla.
Já radši pojedu o něco dál, než vytrpět špatný přístup. Jestli jsi prvorodička, tak ty první porody bývají delší.
@ospalámyš no, tak to abych se začala poohlížet po jiné porodnici, tady je povolená pouze jedna poloha na koze a nechápu, proč tedy švagrové tlačili na břicho, když odrodila za 10 minut..
asi už to bude opravdu o zvyku a pro doktory i usnadnění a rychlejší porod..
holky tak já fakt nevím
že já blbec vždycky narazím na nějaký takový článek…
@ajule13 já Ti vůbec nevím, jak s tím porodním plánem. Přesně jak píšeš - nechci je vytočit hned na začátku. Přece jenom do toho PP bych psala hodně podrobně vše, co by teoreticky mohlo nastat. Tak nějak doufám, že bych mohla být schopná si to s nimi domluvit vše v průběhu, ale nejsem si jistá. Pořád nad tím přemýšlím a váhám. Přece jenom když napíšu do PP dvacet odrážek, co nechci, případně jen po důkladné konzultaci, tak než to pročtou, tak budou otrávení a v reálu pak nastane třeba jedna věc, já řeknu, že nechci a šmitec. Dobrá volba je i vlastní porodní asistentka či dula, která jedná za Tebe, ale já se přiznám, že jsem zatím nikoho nesháněla a už předem mám z toho obavu, přece jenom to je hodně intimní záležitost a chtěla bych nějakou „srdcovku“.
Takže jsem Ti vůbec neporadila, sama tápu a nevím, co by bylo nejlepší ![]()
@ajule13 A nemáš poblíž jinou porodnici?
Ani u jednoho porodu mi na břicho nikdo nesahal.
@ospalámyš porodní asistentka je moje kamarádka, takže to mám víceméně od ní.. že nemají rádi porodní plány a když například maminka zažádá o „zlatou hodinku“ protože je to pro ně „práce navíc“ kamarádka je ale momentálně taky těhotná, takže tam teď není…
@ajule13 máš možnost nějaké jiné porodnice, která bude časově dostupná? Zkusila bych si to oběhnout a poptat se.
Je to den, na který nezapomeneš. I když to bude bolet jako kráva, tak stejně potom budeš na ten den myslet se šťastným úsměvem. Nenech ti tuto vyjímečnou chvíli zkazit protivným personálem, když to víš už dopředu. O ostatním ani nemluvě…
@Pipet no, poblíž je ještě porodnice v Písku cca 25km ale tam jsem slyšela blbé recenze a jezdit 60km do další, když nevím jak to bude se silnicema mám taky strach…
@ana11 a co vše bys tam popřípadě chtěla mít napsané? Mě právě napadá pouze tato věc a pak že bych ráda absolvovala zlatou hodinku s miminkem…
@ajule13 píše:
@ospalámyš porodní asistentka je moje kamarádka, takže to mám víceméně od ní.. že nemají rádi porodní plány a když například maminka zažádá o „zlatou hodinku“ protože je to pro ně „práce navíc“ kamarádka je ale momentálně taky těhotná, takže tam teď není…
Tak to je blbý, ale tam bych fakt nešla, mně takový přístup vadí. Zas na druhou stranu tam můžou být k „poslušným a submisivním“
rodičkám jinak v pohodě
takže se rozhoduj spíš podle sebe, recenzí, zkušeností jiných. V jiné porodnici to i může být podobné, nevím. Ale podle mě je výběr porodnice velmi důležitý, i když mohou naslibovat předem a pak nArazíš na blbou směnu a zkazí ti to celý porod a dojem i když ostatní tam mohou být skvělí…
A co to je ta „zlatá hodinka“? to slyším poprvé…
Já být tebou, tak se zas těma článkama moc nenervuju
Záleží co jsi za typ, já jsem teda zastánce toho mít dost informací a být připravená na nejhorší a nevadilo mi před porodem ani číst hororové porody
, ale porod ti může proběhnout skvěle a bez komplikací.