Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Ahoj, ve 2 letech jsem syna dala do jednoho predskolkoveho zarizeni, kde je beze me, jednou tydne. Jsou tam deti jeho veku 1-3 roky. Vzdy jsem na nej byla hrda, ze toho dost umi, nebo aspon primerene veku. Nastoupil tam odplenkovany a mluvici, je spolecensky, neplace tam… takovych tam moc neni. Asi jsem cekala, ze mi ho obcas ucitelky pochvali. Tak se jako jedna z mala maminek pokazde ptam, jak se projevoval. A snad nikdy ho neocenily. Jednou se dozvim, ze strka do deti, pak ze se neumi oblekat… ted se me vazne ucitelka ptala, jestli ma se mnou ocni kontakt. Jako by si myslela, ze ma snad adhd nebo co… pritom doma se syn o vse zajima, pta se na vse, do oci se samozrejme diva. Nevim, celkem se me to dotyka, pripada mi ze na nem vidi jen to spatne. Pritom s nim maji mnohem mene prace nez s ostatnimi, momentalne je tam nejstarsi, ti starsi uz sli vsichni do skolek. Taky vam ucitelky kritizuji dite? Nebo jsem moc namyslena matka? Vzdy se snazim chyby napravit, napominam syna, ucim ho oblekani, ale pak zas prijdou s necim dalsim.
Nejsi ve školce, takže netušíš, jak se projevuje tam.. Může se chovat úplně jinak, než doma.. A že ti řeknou, že strká do děti? No tak to asi dělá.. ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, ve 2 letech jsem syna dala do jednoho predskolkoveho zarizeni, kde je beze me, jednou tydne. Jsou tam deti jeho veku 1-3 roky. Vzdy jsem na nej byla hrda, ze toho dost umi, nebo aspon primerene veku. Nastoupil tam odplenkovany a mluvici, je spolecensky, neplace tam… takovych tam moc neni. Asi jsem cekala, ze mi ho obcas ucitelky pochvali. Tak se jako jedna z mala maminek pokazde ptam, jak se projevoval. A snad nikdy ho neocenily. Jednou se dozvim, ze strka do deti, pak ze se neumi oblekat… ted se me vazne ucitelka ptala, jestli ma se mnou ocni kontakt. Jako by si myslela, ze ma snad adhd nebo co… pritom doma se syn o vse zajima, pta se na vse, do oci se samozrejme diva. Nevim, celkem se me to dotyka, pripada mi ze na nem vidi jen to spatne. Pritom s nim maji mnohem mene prace nez s ostatnimi, momentalne je tam nejstarsi, ti starsi uz sli vsichni do skolek. Taky vam ucitelky kritizuji dite? Nebo jsem moc namyslena matka? Vzdy se snazim chyby napravit, napominam syna, ucim ho oblekani, ale pak zas prijdou s necim dalsim.
Nekritizují. Mám pocit, že ve školce je neuvěřitelně vzorný a doma pak upouští páru
Oblékat se mi na dvou neuměl a plenu nosil taky. A ve školce by plakal.
Takže v tomhle je tvůj syn opravdu napřed před naším. Připomínky učitelek bych vyslechla a jela si po svém. Pokud by teda neubližoval nebo nebyl drzý. On se opravdu může projevovat bez tebe jinak.
Deti se ve skolce chovaji jinak nez doma. My to meli zas opacne, syna mi vsude az prehnane chvali, jak je hodny, vyjimecny, delaji z nej uplne dokonalou bytost, dite za odmenu. Doma je to doslova spratek ![]()
Verila bych ucitelkam, ze ve skolce mezi cizimi lidmi a detmi se muze projevovat uplne jinak
@Anonymní píše:
Ahoj, ve 2 letech jsem syna dala do jednoho predskolkoveho zarizeni, kde je beze me, jednou tydne. Jsou tam deti jeho veku 1-3 roky. Vzdy jsem na nej byla hrda, ze toho dost umi, nebo aspon primerene veku. Nastoupil tam odplenkovany a mluvici, je spolecensky, neplace tam… takovych tam moc neni. Asi jsem cekala, ze mi ho obcas ucitelky pochvali. Tak se jako jedna z mala maminek pokazde ptam, jak se projevoval. A snad nikdy ho neocenily. Jednou se dozvim, ze strka do deti, pak ze se neumi oblekat… ted se me vazne ucitelka ptala, jestli ma se mnou ocni kontakt. Jako by si myslela, ze ma snad adhd nebo co… pritom doma se syn o vse zajima, pta se na vse, do oci se samozrejme diva. Nevim, celkem se me to dotyka, pripada mi ze na nem vidi jen to spatne. Pritom s nim maji mnohem mene prace nez s ostatnimi, momentalne je tam nejstarsi, ti starsi uz sli vsichni do skolek. Taky vam ucitelky kritizuji dite?Nebo jsem moc namyslena matka? Vzdy se snazim chyby napravit, napominam syna, ucim ho oblekani, ale pak zas prijdou s necim dalsim.
Ano, jsi namyšlená matka až na náměstí, promiň. A jako na mě to působí hrozně směšně - mít potřebu škemrat o pochvalu dítěte ve školce a pokaždé se na něj kvůli tomu vyptávat. Těm učitelkám přijde asi úplně normální, takže by je ani nenapadlo, že potřebuješ POCHVÁLIT. Máš nějaký komplex?
Možná je to tím, že se prostě moc ptáš. Jestli jsi tam nakracela stím že syn je top dokonalý, na svůj věk až moc vyspělý, tak se upřímně nedivím. Asi ti chtějí trochu srazit ego. No, a nebo taky se syn chová jinak než doma.
Deti mi nikterak extra nechvalili. To je asi kamen urazu, tve ocekavani.
Ale ani nikterak nekritizovali, jen pripadne poindormovali, jaky byl den (nekdy hirsi, nekdy leosi).
Myslim, ze zakladatelka je moc vztahovacna a ceka oceneni sebe sjrz dite. Coz je spatne.
Možná se moc ptáš, tak se moc dozviš, možná proto, že je tam nejstarší mají na něj větší nároky ![]()
Já se ptám max. jednou do týdne, spíš jednou za 14 dní a nic zásadního mi učitelky nikdy neřekly, vždycky jen, že je šikovný, nebo max. že nechtěl jít spát…
Proc tak nutne potrebujes, aby ho chvalili? Sama jsi presvedcena o tom, jak je skvelej, tak by ti to mohlo stacit. Jinak ano, me dite obcas pochvali, obcas reknou nejakou relevantni kritiku, ja se obcas zeptam (ale hlavne proto, ze vim, ze to s nim je narocny a chci zpetnou vazbu. Ale jdu po informacich, ne po pochvalach).
Já si myslím že si to třeba cucají z prstu protože s ním žádný problém nemají.
Učím ve škole. Taky jsem „měla ve třídě“ maminku, co mi říkala, že má vlastě geniální dítě, co všechno umí a prakticky mohlo hned do druhé třídy a já s ním nebudu mít žádnou práci. Když jsem jí po dvou měsících řekla, že dítě by si zasloužilo odklad, tak byla dost dojatá.
Byla jediná, kdo mi psal a zajímal se, co dítě. Měla jsem pocit, že chtěla, abych neustále chválila a vyzdvihovala jejího syna, jak je skvělý, ale prostě nebylo co.
Ony mají učitelky srovnání, takže tvůj syn může být ve školce v pásmu průměru.
A teď z pohledu matky. Mně syna ve školce až přehnaně chválí, jak je šikovný, jak všechno umí, jak mu všechno jde a jak nejsou žádné problémy. Dostal se na kroužek, který vede kamarádka a ukázalo se, že buď se ve školce chová jinak než na kroužku, nebo učitelky kecaj.
(Osobně věřím kamarádce, protože chování na kroužku je srovnatelné s tím, jak ho znám, ve školce mi popisují dítě, které neznám
)
Takže učitelky brát trochu s rezervou a zkusit najít nadhled.
Evidentne neni tak chytry a sikovny jak si myslis. Nebo si myslis, ze si ucitelky vymysleji? To, ze byl bez plenek a nebrecel z neho sikovneho nedela, spise je divne, ze dvouletému diteti vubec nechybí maminka
Necekam ze mi ho pokazde budou chvalit do nebes
ale myslela jsem to tak, ze nikdy neocenily treba to, ze v pohode zvlada pobyt tam, neplace, je az na oblekani samostatny.. jako by vse, co on umi narozdil od ostatnich, braly automaticky, pokazde vypichnou jen to negativni.
Mě prcek chodil od dvou let do školičky, teď kvůli koroně pauze, nastupuje v pondělí na dva dny v týdnu zase. Je v něčem myslím docela šikovný (samostatně se nají, přes den odplenkovaný, vzorně hlásí, když potřebuje), v něčem myslím trošku pozadu (moc toho nenamluví, pasivní zásobu má dobrou, ale teď teprve začal spojovat dvě slova dohromady, trošku se bojí zkoušet nové věci a někdy je z veselí až agresivní). Vše jsem s učitelkami probírala… Nástup bez problémů, má rád lidi a neplakal ani jednou… pak už mi ani nemával, prostě hned se hrnul dovnitř…
Pokaždé přijdu a prý je zlatý, hodný, šikovný, všechno umí, všechno zná, prostě zlatíčko… domů si odvedu utahané dítě, slupne oběd, jde chrnět a po spánku mám doma malého satana ![]()
takže věřím, že se dítě v jiném prostředí může chovat jinak než doma… Můj je prostě v neznámém prostředí hodný, malinko míň energický, ale veselý a spolupracující, kdežto doma to jede na plnou parádu…
A jinak věřím, že je poro tebe tvůj syn absolutně nej ve všem, ale já se i přes tyhle pocty snažím malého vidět objekktivně a vím, že ne vše je ideální a pracujeme na tom…