Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Milé maminky, mám 19-ti měsíčního syna a má špičky nožiček skřivené dovnitř. V jeho 13-ti měsících jsme byli na kontrole a tam mi řekli že se to časem spraví. Ale moje sestra to měla taky a ještě mnohem víc, mamka s ní prý cvičila a tak se jí nožičky narovnaly. Se synem se taky snažím cvičit a masírovat mu je ale pořád zatíná svaly a prostě cvičit nechce. Nemáte nějaká z vás radu jak na něj? Děkuji za všechny odpovědi.
Dava proste spicky k sobe nebo mas pocit, ze ma vylozene nejak zkrivene chodidla? u tech spicek k sobe bych se toho nejak nebala, spousta deti tak zacina chodit. me se to drzelo az do prvni tridy, tu uz nasi z toho byli nervozni
ale pres cviceni atd ja jsem si chodila po svem. pak to samo preslo.
ale vetsinou to pry prejde do 3 let. nas maly ma zase tak zvlastne prohnute kotniky - lekar mu to kontroloval na nejakem zrcadle atd. ale rikal, ze to je v norme a ze do 3 let se takove ty bezne veci neresi ![]()
No křivé chodidla asi nemá. Jen když mu dělal ultrazvuk v těch 13-ti měsících tak mi řekl že tu levou nožičku má trochu křivou ale když mi řekl že se to spraví jak začne pořádně chodit tak jsem nepočítala s tím že to bude až tak za dlouho. Když říkáš že do tří let je to normální tak to asi zatím nějak moc zatím řešit nebudu. A hlavně moc děkuji za uklidnění. ![]()
Starsi syn takhle chodil taky, mel spicky dovnitr a k tomu jeste nohy hrozne do o, obcas si dokonce zakopaval o vlastni nozicky. Byli jsme jenom hlidani na ortopedii, do tri let se to srovnalo a ted ma nohy pro zmenu do x ![]()
Tak to moc děkuji za uklidnění. Budu doufat že se to srovná samo. ![]()
Maminky, dneska jsme si všimli, že malej „divně“ chodí…jakoby „šmajdá“. Má kvalitní botičky a i bačkůrky. Botky ani bačkůrky „sešmajdaný“ nemá. Je mu 18 měsíců. Myslíte, že je toto na ortopeda nebo je to normální a ještě se to srovná??
![]()
@Třešnička1 Zašla bych s tím na dětskou doktorkou, pro klid. Moc se mi ty kontíky nelíbí. U takhle malých dětí je běžnější, když mají spíš nožky do „O“… ale nejsem ortoped. Ale radši zbytečně, jak něco zanedbat…
Nechala bych se poslat na ortopedii, ty kotníčky jsou zvláštní
. Lepší zbytečně, než něco zanedbat.
@Aries6 @ivašot. děkuji za názory…každopádně hned v pondělí to budeme řešit. Musíme mít k ortopedovi doporučení od dětské? Malej má z ní hrozný amoky
![]()
@Třešnička1 Já mám obavy, že jo, ale třeba někdo poradí líp… Já řešila nedávno něco podobného s 3,5 letou, dle doktorky v pořádku, běžné v tomto věku. Sama vidím, že se to zlepšuje.
Byly jste už na 18 měsíční prohlídce? Tam (by) si toho měla rozhodně sama všimnout.
Taky bych zašla..má je dost vbočený a tak trochu zvláštním způsobem (chodíme s dcerou na ortopedii, má vpadlý kotníky, ale trošku jinak)..ale netřeba paniky, je přece jen ještě malej a asi ještě úplně dlouho nechodí..
U nás ortoped doporučení chtěl, ale můžeš zkusit zavolat, třeba nebude ani nutný.
@Aries6 na prohlídce jsme byli ve čtvrtek…ale to byla hrůza, malej úplně rudej vzteky, vůbec nespolupracoval..takže to bylo takový rychlý. Doktorka si ho sotva poslechla a zvážila. Vůbec ho nekontrolovala jak stojí. Jinak naprosto klidný dítko, ale doktorku prostě nesnáší, stačí jen ji vidět.
@jitro malej chodí od Vánoc.
Na ven měl zimní kotníkový superfity, doma kvalitní bačkůrky. Teď jsme kupovali nově kotníkový superfity na jaro. Paní v obchodě říkala, že má hrozně úzkou a malou nožku (máme 21)
@Třešnička1 To jsem měla se starší, neměla ráda doktory a navíc měla v roce nalomenou nožku, takže o to víc… ale na 18 měsíční prohlídce ji nechala doktorka pěkně přejít ordinaci a fakt ji pozorovala. Stejně tak mladší… přeji pevné nervy, nechám si to tady a počkám, co napíšeš.
Tresnicko, náš malý má to same. Ma 18 měsíců, chodí teprve asi měsíc. Ma to na levé nožce víc. Na právé skoro vůbec. Je to prý projev mírné asymetrie páteře. Neřešili jste náhodou dříve predilekci? My ano a je to vlastně jeji důsledek. Leva strana je prostě porad slabší. Za týden jsme objednání na konzultaci na ortopedii, tak uvidíme. Na prohlídce nám dětská řekla, ze je to normální, ze to není nic tak hrozného, ale nám se to nezdá. Na tu ortopedii jdeme z vlastni iniciativy.