Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Normálně v kuchyni zvládám ledasco, ale netušila jsem, že pohořím na takové prkotině.
Prosím tedy o radu co teď.. Nakrájela jsem hrušky na křížaly, mám toho asi 8 pečících papírů, hrušky byly šťavnaté a už dost zralé. Některé už začínaly hnít, tak jsem ten zbytek chtěla rychle zachránit, sníst bychom to nestíhali a vyhodit je škoda, ne? Tak jsem to nakrájela na ten pečící papír, dala k topení a dnes je to právě 2 dny a hrušky jsou stále mokré. Problém je v tom, že barák máme vytopený, i venku se počasí umoudřilo a topení ne a ne sepnout. Další chyba je možná to, že to nemám na žádné mřížce, ale ve volném pokoji na parketách. Sušičku nemám. Co teď? Vrazit to do trouby? Nebo nechat ještě pár dní takhle jen na vzduchu? ![]()
No první pomoc je - dát na plech (i s papírem) a ty plechy nahoru na skříňky na kuchyňské lince. Teplo se vždycky drží u stropu… ![]()
No a hrušky schou obecně déle než jabka. Navíc ty jsi krájela křížaly z raně podzimních hrušek, no a vhodnější jsou pozdně podzimní a taky zimní (ty se suší ještě před dosažením konzumní zralosti). Důvod je velice prostý - nemají v dužině tolik vody.
Ale jinak vařené hruškové křížaly (ve směsi s jablečnýma) jsou fakt pochoutka - tak držím palce, ať se povede… ![]()
Já bych to teda spíš dosušila v troubě…měla bych obavu, aby mi to nechytlo plíseň…
@Jazune Pokud vyměňuješ ty papíry - minimálně obden - tak se to dá i nahoře na lince.
Tak rozhodně jdu vyměnit papíry a zkusím asi postupně tu troubu - nemám tolik plechů abych to dosušila na nich na skříňkách.
Snad to nepřesuším. Jdu zjistit dobu a stupně a uvidím po první várce jak to dopadne. ![]()
Troubu zapnout na 50 stupňů, nechat vyhřát a pak vložit křížaly na plechu, nechat aspoň 2 hodiny. (K tomu dosušení na skříňkách - jak se začnou kroutit, je možné je shrábnout blíž k sobě a zmenšit počet papírů…)
@Kapaz V sušičce se to suší na třetí stupeň = 40 stupňů celsia (v Linuxu nejdou všechny znaky, jak bych chtěla
) nad okolní teplotu, takže bych se toho nebála a šupla do trouby, nic tím nezkazíš. Naopak tím pomalým sušením se ti tam mohou utvořit plísně, které nemusí být na první pohled (a počuch) poznat. pokud chceš zdravé mlsání, pak asi o plísně nestojíš
Jinak klidně můžeš sušit i na trošku vyšší teplotu, než je 50 stupňů a nechala bych troubu trošku pootevřenou (škvíra třeba pomocí špejle nebo tak něco?) aby mohla odcházet vlhkost. Hlavně si je neupeč ![]()
Taky bych to zkusila v té troubě. Max. na 60 stupňů. No a při nejhorším je upeč, rozemel a zavař do sklenic a máš hrušková povidla ![]()
Ahoj, neporadím, ale když čtu diskusi, napadá mě jiná otázka…
Jak vlastně to ovoce na křížaly krájíte? Já bych logicky vzala škrabku a jela dokola (ať už kolem jabka či hrušky), aby ten pruh měl kus slupky a kus dužniny. No jo ale když oškrábu vrchní vrstvu, jak tu dužninu, drží to pohromadě, když to nedrží ta slupka?
Ptám se jak pitomec, ale snad pochopíte, o co mi jde… Sice mám sušičku na ovoce, ale zase neumím to ovoce nakrájet ![]()
Díky Jiřina
Já rozpůlila hrušku napůl, žličkou vydlábla jadřinec, odkrojila stopku a „šušeň“, položila řezem na prkýnko a krájela tak 0,5cm podélně.
Jinak první tři plechy jsou v troubě, tak čekám na výsledek. V nejhorším to poletí do koše. ![]()