Krize na VŠ?

11.7.22 14:19

Krize na VŠ?

Zdravím.

Je mi 24 let a čeká mě poslední rok vysoké školy (Mgr.). Problém je, že už to prostě nedávám a lituji, že jsem po absolvování Bc. pokračovala dál ve studiu. Už se v životě vidím jinde. Nejraději bych už pracovala na hpp (zkušenost s tím mám, takže vím, do čeho bych šla) a plánovala rodinu.

Cítím se kvůli tomu zaseknutá v životě a jsem z toho dost nešťastná. Na jednu stranu si říkám, že ten poslední rok uteče a že se nevyplatí odejít kvůli zaplacenému školnému. Na druhou stranu je mi zle z představy, že tam půjdu na podzim znovu. Chci si už během toho posledního roku hledat normální zaměstnání, ale problém je škola jako taková, vážně tam už nechci, nedává mi to smysl. A do toho psaní diplomky.

Přerušení studia nepřipadá v úvahu, to už bych se tam nevrátila nikdy. Máte někdo zkušenost? Jak ten poslední rok překlepat, když už se vidím v práci a u plánování rodiny?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
11.7.22 14:23

Jo, mám zkušenost. Na poslední titul jsem se vykašlala ještě v pozdějším stádiu, než jsi teď ty. Lituju jen toho času, co jsem na tomhle konkrétním oboru strávila předtím. A to jsem ani přesně nevěděla, co dál. Jen jsem věděla, že tohle mi nedává smysl, a chtěla jsem vypadnout z akademickýho prostředí, které mě už v tu chvíli intenzivně štvalo.

• Citovat
  • Upravit
171
11.7.22 14:31

Já jsem tedy podobné dilema řešit nemusel, protože jsem školu chtěl dokončit a daný obor mě baví. Jestli můžu radit, tak zatni zuby a školu dodělej. Když už tě to stalo tolik sil a, jak píšeš, i peněz. Ani v zaměstnání nebudeš dělat vždy jen příjemné věci. Co nevystuduješ zamlada, to už nevystuduješ nikdy. Já mám po VŠ asi deset let a už mi to učení do hlavy tak jednoduše nejde. Doporučuji z boje neutíkat, ať pak později v životě nelituješ. Lepší je litovat toho, co jsem udělal, než toho, co jsem neudělal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8878
11.7.22 14:36

Neblazni a školu dodělej. Kdykoliv později to půjde hůř a hůř. Vždyť ti nic nebrání v planovani rodiny nebo práci při studiu, ne? Pokud teda nestudujes medicínu. Mně se první dítě narodilo prave uprostřed NMgr studia. A než se narodilo, tak jsem pracovala, ne teda na HPP, ale toho si v životě užiješ ještě dost, neboj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
562
11.7.22 14:37

Spolužačka rok před státnicemi odešla pracovat do zahraničí. Tehdá ještě s úmyslem, že se vrátí. Ale nakonec měla ve Švýcarsku tak supr placenou práci a prostředí, že se na to vykašlala a už se nevrátila. Teď hodně cestuje a pracuje tam pořád. Otázka je, jaké máš vyhlídky do budoucna i bez dodělání oboru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44207
11.7.22 14:43

Může to být jen krize, která se koncem studia dostavuje u spousty studentů.

Pokud Tě ten obor baví a chceš v něm pracovat, je uplatnitelný, tak zatni zuby, nevzdávej se.

Pokud máš možnost, dopřej si ještě ten rok klidu na psaní DP. S prací se to realizuje hůře.
Držím pěsti :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2405
11.7.22 15:00

Tak nevím, co je to za obor, ale jelikož platíš školné, tak asi nepůjde o raketovou vědu… Ale třeba v humanitních tak 60 % lidí v posledním ročníku, kde je jen pár předmětů, už na HPP jede a ničemu to nevadí. Moje spolužačka jela na HPP snad už od druháku v bakaláři, tím spíš teď, kdy je skoro všude u VŠ pozic HO a pružná pracovní doba, taky možnost mít úvazek třeba jen 0,75, takže ty možnosti jsou - není to buď, a nebo. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
11.7.22 16:37

A co jsou důvody, kvůli kterému to tak strašně nesnášíš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11.7.22 19:34
@Ou píše:
A co jsou důvody, kvůli kterému to tak strašně nesnášíš?

Je toho více, ale přijde mi (a to nejsem jediná), že se kvalita naší školy dost zhoršila. Cena neodpovídá kvalitě, je zde nová akreditace, která se jim moc nepovedla. Bakalář mě bavil, mám brigádu v oboru a chci v něm zůstat. Nicméně už chci v životě něco jiného, než chodit do školy a na brigádu. Samotnou mě překvapilo, že přišly takto negativní pocity.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24995
11.7.22 19:38

Ja měla krizi na vš, když jsem odstátnicovala bc. pak přes leto dobrý, ale v říjnu totalní depka…chvíli jsem to nějak placala, ale zaroveň začla hledat praci…pak jsem zjistila, že jsem těhotná a státnicovala s půl ročním děckem.
ted jsem si po rodičáku během pár dní našla práci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
154
11.7.22 20:25

VŠ vzdělání jste už získala s bakalářem. Pokud nepotřebujete magisterský stupeň kvůli práci, klidně bych studium ukončil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze