Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminy, synovi nedávno bylo 8 měsíců a tak nějak mi dochází inspirace, co všechno mu podávat…syn jí všechno, obědy mi tak nějak nedělají problém vymýšlet, ale svačiny vůbec nvm…
Co jste v 8 měsících podávali miminkům na snídani a svačinu?
Potřebuji vědět pro inspiraci.
A druhá věc… všude vidím BLW metodu…jak už snad od 6 měsíců miminka takhle jí…ale syn třeba ještě není připravený na kousky… pořád spíš jí do pyréčka rozmixované jídlo…a když už mu dám něco, co není pyré, ale malinké kousky tam jsou, tak to třeba vytlačí ven (jednu lžičku jí 2×). Je to v pořádku?
Nebo když mu dám mističku kde má třeba banán, apod. tak moc neví co s tím, ale když mu to dám do ruky, tak to jí.
Zdravim… No, jako 8 mesicu je hrozne kratka doba a nase dcerka se v tomhle veku spis s jidlem seznamovala. Jeji priorita bylo stale mliko a rekla bych, ze takto to bylo jeste i po roce… Svacinky a snidane jsem nehrotila, ale zkousela jsem davat jogurt, jogurt s bananem, avokado, mango… Spis to bylo mixnute ovoce a nebo kase, jogurt… Kase jsem delala od Nominal. Ty jsou teda uzasne. Nejsou to ty chemicke, preslazene blivajzy. Dochucovala jsem treba ovocem, mede, rozmixovanyma orechama atd… Moje doktorka mi rikala, at do tech 8 mesicu vyzkousime co nejvice alergenu. Kousky jidla mi dcera vzala na milost az nekdy kolem 15 mesicu. Do te doby nechtela jist vubec a vse musela mit rozmixovano do hladka. Byla jsem z toho spatna, ale ted uz vim, ze to tak proste chtela a nenutila jsem ji. Ani polevky mi dlouho jist nechtela a ted je to milovnik polevek. Joo, a delala jsem i jatra, ta je super na zelezo. A ted delam ruzne placky, livance atd.. No nekdy je to veda neco pripravit ![]()
Příspěvek upraven 19.12.23 v 22:30
V 8 měsících úplně normální dítě. Naopak super, že má zájem jist sám rukou. Já normálně dceři dávala jídlo jen na tác, klidně i samotné ovoce, brambory, těstoviny… jedla rukou a byla spoko. Do teď (3r) proste nejlepší jídlo je to, se kterým může pochodovat po bytě nebo venku a nemusí sedět u sstolu se lžíci v ruce. Ke svačině ovoce, presnidavka nebo mléko. Ke snídani jogurt, kaši, Buchta… vlastně jsem to nechávala na dceři, ale do 10m byla hlavně na mléku, pak se to dost zlomilo(do 10 měsíců neměla zuby) a od jednoho roka už měla jen mléko před spaním nebo v noci, záleží jak to vyšlo. Vlastně pro dceru byl největší problém mix pyré a kousky. A to do teď. Nemá třeba ráda jogurt a v tom kusy ovoce.
Dávala jsem nemlecne kaše, syn měl alergii v té době, takže jsem dávala ty a do nich ovocnou presnidavky, ale základ bylo pořád mliko a na oběd masozelenina. S BLW bych se nestresovala, všechny kámošky na tom jely, jak je to super, ale já nevidím nic super na tom, když dítě musim po každém jídle sprchovat a vytirat podlahu nebo rovnou malovat kuchyň, prostě nechat dítě patlat se v jídle není nějak můj styl, takze u nás je lžička. Ani bryndák nevedeme, občas zůstanou nějaké drobky. Fleky na oblečení téměř nemáme. Synovi je 13 měsíců, ji všechno, nají se sám rukama když tam má něco co sám jist může, zvládne i rizecek pokrájeny na kousky, má jen 4 zuby zatím. Jinak pyré mu pořád dávám, protože má oblíbené skleničky ale s kousky ve sklenice take problém nemá, jogurty ji běžne. Řídila bych se tím jak na tom dítě je, jestli je už na to zralé nebo je lepší mu dávat do pusy kousky nebo lžičkou, prostě až přijde jeho čas, tak přijde. Hlavne si to dělej jak ty chceš a ne jak chce nebo ti říká někdo jiny. Ty svoje dítě znáš nejlíp.
@novinarka píše:
Zdravim… No, jako 8 mesicu je hrozne kratka doba a nase dcerka se v tomhle veku spis s jidlem seznamovala. Jeji priorita bylo stale mliko a rekla bych, ze takto to bylo jeste i po roce… Svacinky a snidane jsem nehrotila, ale zkousela jsem davat jogurt, jogurt s bananem, avokado, mango… Spis to bylo mixnute ovoce a nebo kase, jogurt… Kase jsem delala od Nominal. Ty jsou teda uzasne. Nejsou to ty chemicke, preslazene blivajzy. Dochucovala jsem treba ovocem, mede, rozmixovanyma orechama atd… Moje doktorka mi rikala, at do tech 8 mesicu vyzkousime co nejvice alergenu. Kousky jidla mi dcera vzala na milost az nekdy kolem 15 mesicu. Do te doby nechtela jist vubec a vse musela mit rozmixovano do hladka. Byla jsem z toho spatna, ale ted uz vim, ze to tak proste chtela a nenutila jsem ji. Ani polevky mi dlouho jist nechtela a ted je to milovnik polevek. Joo, a delala jsem i jatru, ta je super na zelezo. A ted delam ruzne placky, livance atd.. No nekdy je to veda neco pripravit
Tvl jakou játru?
![]()
Jsou to ta játra, podstatné jméno pomnožné.
Starší měla na na snídani mléko ještě cca v 18m…nic jiného nechtěla…svačiny v 8m byly přesnídávky, jogurty, ovoce..buď rozmačkané nebo jsem jí to dávala po kouskach do pusy…kousky jedla vpohode ale sama si dala.do.pusy tak max Krupku
Mladší to je jinej lvl..od 5m odmítá přes den mléko, od 6m i v noci, takže ten měl. oe snidanim napřed jogurty ale ty po nějaké době taky ráno nechtěl, takže jsem začala dávat pečivo s něčím…rohlík s máslem, šunkou, sýrem, s vajíčkem, s nějakou pomazánkou…krajela jsem na kolečka ty jsem pak namazala a ještě rozkrojila…do pusy si dával sám…ke svacinam ty jogurty a přesnídávky nebo čerstvé ovoce když jsem měla a oběd a večeře masozelenina. A myslím že v těch 8m už začal pomalu naše jídlo..a zvládl třeba banán vzít si do ruky a ozdibovat…nebo ty kousky ovoce..jako borůvky, hrozno, jahody..ale rekla bych ze je to spíš výjimka že byl takhle šikovnej…a že hlavně vůbec nechce to mlíko a ani kaše…ani nemlecne ani mléčné…jedinou kaši kterou sonda je když já si dělám ovesnou kaši z vloček, vody s brusinkami, horkou čokoládou a oriskama..tak tou se láduje…
@Vladusxx
A dávala jste na snídani mléko a až pak obědy nebo mezi tím ještě nějakou svačinku?
@Annie999 ano mezi tím svačinu…přesnídávku/jogurt, nebo čerstvé ovoce. Vstávají mi v 6 ráno to by do oběda nedali bez nějaké svačiny mezi tím…ale když vstanou později třeba a snídají třeba až v 8 tak pak už svačina není a maji rovnou oběd,