Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
můj syn teď končí první třídu a ráda bych ho zapsala do nějakého kroužku. Docela se hýbe, ale fotbalistu z něj mít nechci. Spíš něco všestrannějšího. Napadl mě skaut ale nevím, v okolí nemám nikoho, kdo by tam měl své dítko a mohla to s ním probrat. Co myslíte?
a.
me teda skaut nikdy nebavil a chodila jsem tam jak za trest…kdyz se hybe,tak co nejaky sport…treba trampoliny,co ja mam zname,tak decka jejich tam chodi a bavi je to
Co nějaká atletika ? U nás ve škole je i volejbal. Zkus s ním probrat, co by ho bavilo. V tý atletice stejně z počátku dělaj od všeho trošku a teprve později se ty děti na něco specializujou.
taky myslím, že ta atletika by byla ze začátku dobrá. pokud teda chceš nějaký sport.
Můj prvňáček chodí na bojové sporty a sebeobranu, a na míčové hry. Oba kroužky ho fakt baví, a neustále mi o nich básní
![]()
Holka chodi do atleticke pripravky, obsahne to pripravu na ruzne sporty, decka se hlavne vyradi ![]()
Ahojky, tak Maty chodí do atletiky a je maximálně spokojený. Sice ještě není školák, ale zatím to vypadá, že u toho zůstane i později (naše MŠ je při ZŠ, tudíž by měl i stejnou trenérku).
Dík moc za reakce. Z těch sportů z ní nejlíp asi ta atletika, ikdyž by se mi líbilo víc něco, kde se naučí spolupracovat s ostatními. Stejně by mě ale lákalo (a doufám, že i toho mýho zvídavce
) něco, co ho bude rozvíjet víc než jen fyzicky, prostě něco pestřejšího, proto mě napadl ten skaut.
skaut je dobrý nápad - zkus ho ne? určitě lze i zavolat do nejbližšího oddílu a poptat se co dělají.Ono záleží také na vedoucím…
A když to jednoho nebaví, neznamená to, že je skaut špatný. Mne by to lákalo moc.
pa
har.
My jsme taky chtěli aby syn chodil do skautu. Je to určitě zajímavá činnost a navíc by si tam jistě našel spoustu kamarádů, ale byl bohužel problém z dojížděním. Zkoušeli jsme i fotbal, ale syn je peciválek, proto to neklaplo-fyzicky to nezvládal. Tak chodí do hudebky na akordeon. Já hudební vzdělání mám, takže se to nabízelo. Dcera chce taky chodit do hudebky, ale na klavír. U nás vítězí hudba ![]()
Sokol - všestranné cvičení - za nás naprostá spokojenost. Synovi je 5 let. Není to ani tak drahé, když je venku hezky a nechce se nám tam, tak nejdeme. Když je nemocný, tolik nás to nemrzí..
Cvičí na nářadí, žebřinách, kruzích, kotouly. Starší a zdatnější děti skáčí přes kozu, učí se cviky na hrazně. I hrají hry při hudbě..
A líbí se mi, že naše cvičitelky odhadnou možnosti každého dítěte, k ničemu děti nenutí..Nepřepínají jejich síly, cviky začínají děti až v období, kdy jsou pro ně fyziologicky vhodné..Např. nenechají 4 leté dítě někde viset - v tomto věku by dítě tyto cviky ještě dělat nemělo..
Právě to je ten rozdíl oproti trenérům vrcholových sportů, kteří děti často přepínají, jde jim o prachy - podstatně dražší a taky profesionální úspěchy - že někoho vychovali a provize z toho..
A od září syn vyzkouší plavání - to považuju za vhodný sport - zapojují se svaly celého těla, naučí se správně dýchat..
Taky nechci fotbalistu, tenistu, hokejistu, nic podobného..
Jinak kroužků je hodně. Je důležité správně vybrat, brát ohledy na zaměření dítěte..
Pro hudebně nadané děti existují v ZUŠ hudební přípravky už od 4 let, potom nějaké výtvarné kroužky, keramika..
Já budu vybírat podle zájmu dětí. Momentálně syn ještě chodí na výtvarně dramatický kroužek v MC - jednou týdně hodina. Tvoření a motorika je jeho slabá stránka, ale právě proto tam chodí, aby si to procvičoval, rozvinul, je to důležité..Ale moc ho to baví, malovat v kolektivu dětí..Malíř z něho nebude, ale potřebuje se naučit správně držet tužku, pastelky, zacházet s výtvarnými potřebami..Potřebuje být pochválen, že je šikovný, něco umí..
Tím jsem chtěla říct, že někdy není od věci dát dítě do kroužku, který není úplně podle jeho gusta, ale nesmí to být na vrcholové úrovni..Do výtvarného oboru v ZUŠ bych ho určitě nedala..
Ještě nevím, kde bydlíš a jaké máš možnosti, ale syn chodí do hasičáku. Nadšení je maximální. Hýbe se, navíc se dozví plno užitečných věcí. A je to takový na pohodu, i když mají nějaký závody, nikdo to nehrotí, což je fajn.
Klára
KláraC píše:
Ještě nevím, kde bydlíš a jaké máš možnosti, ale syn chodí do hasičáku. Nadšení je maximální. Hýbe se, navíc se dozví plno užitečných věcí. A je to takový na pohodu, i když mají nějaký závody, nikdo to nehrotí, což je fajn.
Klára
Toto může být fajn, hlavně na vesnicích..U nás je ještě kroužek „Hvězdárníček“ - ve hvězdárně, děti se učí o planetách zábavnou formou, večer pozorují oblohu, mají pravidelná setkání, pro děti od 5 let..
Je důležité zvážit povahu dítka a uvědomit si, na co má, co ho bude bavit..
Můj syn si „vybral sám“..Udělal psychotesty a dostal se do anglické třídy ve školce od září - bude se učit angličtinu už ve školce. A od první třídy bude ve škole pokračovat ve formě kroužku, kde s ním budou děti z té anglické třídy ze školky..
Je chytrý, intelektuálně založený, slabá stránka je kreslení a kreativní činnosti..
Bude mít angličtinu, tím pádem považuji další zatěžování dítěte za zbytečné..Občas sokol, plavání(půl hodiny týdně,ne celoročně), pokud ho to chytne a k vůli rozvoji té jemné motoriky výtvarný kroužek v MC(hodina týdně,jen do té doby, než půjde do školy).
Jinak děti známých chodí na tanečky, gymnastiku, i na zumbu pro děti..
Fakt záleží, jaké máte v okolí možnosti.