Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
potřebuji vaše názory a nebo zkušenosti jak to máte ve vašich školkách.
Dcerce je 4,5 let do mš chodí te´d třetí školní rok.Loni chodila celá třída na cvičení,to je fakt moc bavilo a dcera to měla moc ráda.
letos na začátku roku učitělka řekla že budou zase chodit všichni krom těch úplně malých mrňat(třída je věkově smíšená)
Jenže včera učitelka oznámila že na cvičení budou chodit ještě s jednou třídou a z každé třídy bude chodit jen 15 dětí podle věku bráno od nejstarších.
Tzn. že moje dcera má smůlu,poslední se tam dostala její kamarádka která je narozená o 2 měsíce dřív než dcera.dcera to včera obrečela a ptala se proč tam nemůže chodit ![]()
Mi to přijde dost divné proč by jako nemohli chodit všichni když už tam jednou chodili?snad by školka měla zajistit místo pro všechny z dané třídy a né vybrat jen podle věku.Ještě chápu když je kroužek a hned od začátku je psáno jen předškoláci,tak se tam prostě necpu.No ale takto ![]()
To jako až pojedou na výlet tak taky vezmou pár dětí a zbytku řeknou vy máte smůlu už se k nám nevejdete?
Prosím co si o tom myslíte Vy maminky,vadilo by Vám to a nebo já jen přeháním?
Chci se na to dnes ještě zeptat učitelky odkud padlo toto nařízení,jestli od ředitelky a nebo ta organizace kam chodí cvičit vypsala třeba málo hodin.Pak bych možná zašla za ředitelkou zda by to nešlo zařídit když by mělo dostatečně dětí zájem.Co myslíte má to cenu se ozvat?
Díky za názory
Myslím, že to tak asi bývá dost běžné. Školky nemůžou trávit půl dne dojížděním do místa, kam se vejde více dětí.
U nás je to tak, že na akce (kroužky), kde je nějaké cestování, chodí předškoláci a pokud zbyde místo, tak děti podle věku. Jinak pro mrňátka mají ve školce třeba zpívání, kreslení, prostě akce, na které se nemusí dojíždět
ahoj, u nás to bylo taky tak… byly kroužky pro mrňata, kde měla mrňata přednost a v těch dalších měli přednost předškoláci, zkrátka ti starší. a bylo to vše omezené, samozřejmě. U nás byl extra zájem o plavání, keramiku, angličtinu. Do angličtiny a plavání se holka dostala jenom proto, že v tom roce byla už předškolák,,,, bylo strašně narváno, vím, že taky odmítali.
A.
Ahoj. Záleží, z jakého důvodu to tak zkrouhli. U nás to s kroužkama tak hrozný není, jen plavání a angličtina. Anežka je od začátku září nemocná, ve školce byla první dva dny, a to ještě nabídka kroužků nebyla. Pak jsem tam šla po týdnu, abychom neprošvihli kroužky, a zjistila jsem, že angličtinu i plavání jsme prošvihli (nezapsali jsme ji včas). Angličtinu má učitelka ze školky, tak s tou jsem se domluvila a ona byla tak hodná, že si tam Anežku dopsala. Ale s plaváním máme smůlu. Mluvila jsem o tom s učitelkou, která s dětmi chodí plavat a bohužel je v tom školka nevinně. Jezdí plavat do bazénu v jiné MČ, takže přednost mají „domácí“ školky a letos dostali pro celou školku jen 18 míst. Anežka chodila už vloni, to měli míst 36. Takže letos šli jen předškoláci, ale protože i těch bylo víc než zájemců, tak horkotěžko vybírali (asi přednostně z toho oddělení, ze kterého je ta učitelka, co tam s dětmi jezdí). Takže chápu, že Anežku tam už dopsat nemůžou - je to dané na počet dětí a jedno navíc by problém byl. Jak je to s cvičení, to těžko říct, takže já bych určitě zkusila zjistit, proč to tak bylo rozhodnuto a jestli by se s tím nedalo něco dělat (třeba ve školce ani netuší, kolik by bylo zájemců). S jinými kroužky (flétna, výtvarka) je to tak, že když se vloni naplnil jeden a zájemců bylo víc, tak se otevřel další. Jenže tyhle kroužky se konají ve školce a není problém ten další kroužek otevřít. Pokud vaše děti jezdí někam do tělocvičny, tak už tam nemusí mít další časy na pronájem
.
Chodí tady do tělocvičny kousek od mš,musím pozjistit co za tom je.
No jinak žádné kroužky pro nepředškoláky nemáme,takže menší děti mají smolíka.Předškoláci mají plavání,flétnu angličtinu teď i cvičení a menší nic ![]()
U nás je to taky tak, pokud se přihlásí víc dětí, berou ty věkově starší.
Chápu tě, ale já to mám ještě o něco složitější - mám v jedné třídě děti 5 a 3 roky a teď na podzim začnou třeba chodit do solné jeskyně, dcera půjde, syn bohužel, protože je ve třídě jeden z nejmladších. Bohužel to bude muset pochopit…
cermonca píše:
Chodí tady do tělocvičny kousek od mš,musím pozjistit co za tom je.
No jinak žádné kroužky pro nepředškoláky nemáme,takže menší děti mají smolíka.Předškoláci mají plavání,flétnu angličtinu teď i cvičení a menší nic
Možná bych se zkusila ozvat na schůzkách, proč není něco i pro mladší. Teda jestli se na vašich schůzkách něco řeší. U nás jo. Kroužků mají hodně (každý den krom pátku něco, někdy i dva různé) a některé jsou jen pro malé, některé jen pro nejstarší a některé pro všechny.
Jo zchůzka je jen na začátku roku,ta už proběhla.Na kroužky přišla řeč a rodiče včetně mě byli spokojený.Já nejsem zastánce aby každý den měla kroužek,ten jeden nám stačil.odpoledne jí ještě vodím na tancování a plavat a to jsem ráda že si to opstarám sama a nemusím se stresovat že pojede v mrazu s mohrou hlavou. Jenže to člověk netušil že za dva týdny nebudeme mít nárok ani na ten jeden.
Tak u nás ty kroužky jsou (až na to plavání) ve školce, takže kroužek jen znamená, že mají ve školce konkrétní náplň a pro mě to znamená, že s tím nemám vůbec žádné starosti (jen zaplatíme, ale i to je nesrovnatelné s kroužky jinde). Jinak vodit dítě každý den něakm na kroužek já taky neuznávám. Tím, že mají i dva kroužky na den, jsem nechtěla říct, že děti mají dva kroužky denně. Jen, že mají takový výběr
. Vloni měla tanečky mimo školku a byla smutná, když ostatní děti šly na kroužek (taky tanečky) a ona šla domů poo, aby stihla ten její. Tak jsme letos nechali i ty tanečky ve školce. Aspoň neprotestuje, že tam bude spát
.
cermonco - a kolik jste za ten kroužek platili? možná je to o ceně, že školku stojí příliš úsilí sehnat prachy na dodotování i jedné skupiny )jestli tedy vaše peníze nepokryjí celou cenu) tak už učitelky nemají energii shán ět další peníze, po večerech psát granty atd.
U nás se starají o sehnání peněz na nadstandardní program - ekologické akce, sportovní den atd. ale na kroužky nám řekli rovnou, že už nemají kapacitu, a tudíž je nabízejí za plnou cenu - když se kroužek nenaplní, docházející učitel kroužek neotevře a je hototo.
za keramiku platíme zhruba 100 kč za jednu lekci (1200 kč od října do ledna) za angličtinu obodbně.
s docházením do solné jeskyně si vyjednali nějakou množstevní slevu, tudíž platíme méně než soukromě ale rovněž je to plná taxa.
není to v tom? nabídněte, že zaplatíte celé náklady, a asi se kroužek otevře, ne?
pa
har.
My měli velké štěstí. Ještě před tím, než jsem začala přemýšlet o nějakém kroužku pro Matyho, jsem absolvovala rodičovské sdružení, kde paní ředitelka rodičům rázně
vysvětlila, že nejsou kapacity, že nabrala příliš dětí a teď nemá kde pořádat kroužky. Takže kroužků je u nás minimum a vlastně jen pro předškoláky (plavání, angličtina). Jo a do sboru si učitelka vybírá děti sama ![]()
Neřeším to, protože naše školka je snad jediná, která brala větší množství dětí, takže jsem vlastně vděčná, že mám dítě ve školce.
Být tebou bych byla naštvaná kvůli natěšené a teď nešťastné dcerce. Ale pochybuju, že s tím něco uděláš.
Tvoje situace mě jen utvrzuje v tom, že dítěti je nutné oznamovat věci až opravdu jsou jisté.
Ywett píše:
My měli velké štěstí. Ještě před tím, než jsem začala přemýšlet o nějakém kroužku pro Matyho, jsem absolvovala rodičovské sdružení, kde paní ředitelka rodičům rázněvysvětlila, že nejsou kapacity, že nabrala příliš dětí a teď nemá kde pořádat kroužky. Takže kroužků je u nás minimum a vlastně jen pro předškoláky (plavání, angličtina). Jo a do sboru si učitelka vybírá děti sama
Neřeším to, protože naše školka je snad jediná, která brala větší množství dětí, takže jsem vlastně vděčná, že mám dítě ve školce.
Být tebou bych byla naštvaná kvůli natěšené a teď nešťastné dcerce. Ale pochybuju, že s tím něco uděláš.
Tvoje situace mě jen utvrzuje v tom, že dítěti je nutné oznamovat věci až opravdu jsou jisté.
Bohužel já si nevybrala kdy jí to řeknu,ze školky šly a už to věděli že cvičit bude jen někdo ![]()
Jak je to s kroužkama ve školce? V naší školce měli angličtinu, ale je zrušená. Důvodem je to, že je to zakázáno. Proč to ale v jiné školce zakázáno není? ![]()
V sousedni školce je angličtina, plavání a spousta aktivit… u nás není nic, jen každou chvili se vybira na divadlo apod… tady se učitelky nepředřou, (besidky jedou pořad dokola každý rok stejné básničky). Taky bych byla ráda, kdyby tam byla např. anglina
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.