Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den,
ráda bych znala váš názor:
Byli sme na dnu otevřených dveří ve školce kam chceme dát naši Amelku..je nádherná, učitelku by měla jednu co na děti mluví česky, druhou která mluví pouze anglicky a ještě je tam rodilá mluvčí z USA.
jenže to stojí 65OO na měsíc. Ty by sme samo neměli, ale nějaké peníze máme „navíc“ kdyby se něco stalo.
Takže by sme jí to na ten rok než půjde do státní zaplatili, jenže ona se tam bude intenzivně učit anglicky a co pak…takže asi manžel (čech) by na ni pak mluvil doma anglicky a plus nějakej kurz ještě…je to dost peněz a takové nic moc řešení, ale když ji dám zas teď do nějaké státní kde je volno, tak mě ji pak nevezmou tady přes silnic za rok a tam bych fakt chtěla aby chodila, už i kvůli tomu aby tam mohla nastoupit i naše mladší holčička…doma taky zůstat ten rok nemůže. Strašně se nudí, její kamarádi chodí do školky a kroužky jsou pro tak velké děti až navečer…já vůbec nevím co dělat.
Ještě sem zapoměla napsat že na to aby sme ji platili tuto školku než nastoupí do školy, tak na to bohužel nemáme. Soukromá školka která není naglická by byla taky řešení, ale stojí skoro stejně a říkám si že by se tam za rok tak intenzivní vyuky mohla přece jenom dost naučit…
Nedala bych. Když pominu, co si myslím o předškolní výuce cizího jazyka, tak už jen kvůli tomu, že bych nechtěla za rok dítěti vysvětlovat, že už teda došli peníze a teď půjde do jiné školky, angličtinu tam mít nebude, svoje kamarády taky ne.
(ty peníze jí kdyžtak zkrátka uložte a až bude mít po střední, tak jí za ně zaplaťte denní studium na jazykovce nebo pobyt v cizí zemi, to má podle mě mnohem větší smysl, než že bude rok žvatlat ve školce…)
Taky bych ji tam nedala. Já mám názor ten, že pokud dítě není z bilingvní rodiny (kde od narození každý rodiče mluví výhradně svým rodným cizím jazykem), tak se má dítko hlavně nejdřív naučit správně česky a pak až cizí jazyk. Za ten rok se toho moc naučit nestihne, z tohoto pohledu jsou to vyhozené prachy (i kdyby se manžel pak sebevíc snažil, stejně bych tomu moc nedávala), špatně se ti bude vysvětlovat, že pak už tam chodit nemůže (ale to nastane v každém případě, pokud ji za rok chceš dát do té vaší školky přes silnici
)…
Mňo, blbá situace. Vlastně jsou tam 2 věci: AJ ano x ne, a pak kam s malou, když chceš, aby za rok chodila přes ulici… ![]()
Gladys píše:
Nedala bych. Když pominu, co si myslím o předškolní výuce cizího jazyka, tak už jen kvůli tomu, že bych nechtěla za rok dítěti vysvětlovat, že už teda došli peníze a teď půjde do jiné školky, angličtinu tam mít nebude, svoje kamarády taky ne.(ty peníze jí kdyžtak zkrátka uložte a až bude mít po střední, tak jí za ně zaplaťte denní studium na jazykovce nebo pobyt v cizí zemi, to má podle mě mnohem větší smysl, než že bude rok žvatlat ve školce…)
ale co s ní? ![]()
Když srovnám ceny anglických školek u nás, tak tu Vaši bych brala všema deseti. Ale udělala bych všechno pro to, aby tam dítko chodilo celé 3 roky.
Nemá smysl na dítě mluvit jiným jazykem, když nejsi rodilý mluvčí. A anglická školka mi taky příjde jako zbytečnost, akorát bude mít holka v hlavě zmatek
A navíc za ty prachy ![]()
Wiolla píše:
Taky bych ji tam nedala. Já mám názor ten, že pokud dítě není z bilingvní rodiny (kde od narození každý rodiče mluví výhradně svým rodným cizím jazykem), tak se má dítko hlavně nejdřív naučit správně česky a pak až cizí jazyk. Za ten rok se toho moc naučit nestihne, z tohoto pohledu jsou to vyhozené prachy (i kdyby se manžel pak sebevíc snažil, stejně bych tomu moc nedávala), špatně se ti bude vysvětlovat, že pak už tam chodit nemůže (ale to nastane v každém případě, pokud ji za rok chceš dát do té vaší školky přes silnici)…Mňo, blbá situace. Vlastně jsou tam 2 věci: AJ ano x ne, a pak kam s malou, když chceš, aby za rok chodila přes ulici…
Hmm no právě. Myslíš že se za rok nic nenaučí když na ni budou mluvit deno denně? Ona má o tu angličtinu docela zájem, pořád se ptá co se jak řekne…samo vím že to neníurčující.
Zastávám názor, že předškolní výuka cizího jazyka, pokud rodiče jsou češi, je naprostá hloupost. Dítě se má naučit nejprve rodný jazyk a další dovednosti. Navíc jsem někde četla, že výzkumy ukázaly, že to rozhodně není tak dobré, jak se zprvu zdálo. K čemu jí angličtina bude, když jí nebude používat. Jen se jí chudince zamotá hlava. Rozhodně bych na tom netrvala!
Gladys píše:
Nedala bych. Když pominu, co si myslím o předškolní výuce cizího jazyka, tak už jen kvůli tomu, že bych nechtěla za rok dítěti vysvětlovat, že už teda došli peníze a teď půjde do jiné školky, angličtinu tam mít nebude, svoje kamarády taky ne.(ty peníze jí kdyžtak zkrátka uložte a až bude mít po střední, tak jí za ně zaplaťte denní studium na jazykovce nebo pobyt v cizí zemi, to má podle mě mnohem větší smysl, než že bude rok žvatlat ve školce…)
Do školky bohužel stejně půjde za rok jinam ![]()
ja by som do anglickej dala aspon na ten rok , tiez premyslam ako to urobit
a co keby ste s nou potom pokracovali na kurzoch helen doron.. chodime tam uz druhy skolsky rok a ja som maximalne spokojna.. ked bude mat napocuvane zo skolky tak to bude o to lepsie ..
tiez nie sme bilingvalna rodina ale na malej poznat ze anglicky zacina rozumiet ![]()
acynka píše:Wiolla píše:Hmm no právě. Myslíš že se za rok nic nenaučí když na ni budou mluvit deno denně? Ona má o tu angličtinu docela zájem, pořád se ptá co se jak řekne…samo vím že to neníurčující.
Taky bych ji tam nedala. Já mám názor ten, že pokud dítě není z bilingvní rodiny (kde od narození každý rodiče mluví výhradně svým rodným cizím jazykem), tak se má dítko hlavně nejdřív naučit správně česky a pak až cizí jazyk. Za ten rok se toho moc naučit nestihne, z tohoto pohledu jsou to vyhozené prachy (i kdyby se manžel pak sebevíc snažil, stejně bych tomu moc nedávala), špatně se ti bude vysvětlovat, že pak už tam chodit nemůže (ale to nastane v každém případě, pokud ji za rok chceš dát do té vaší školky přes silnici)…Mňo, blbá situace. Vlastně jsou tam 2 věci: AJ ano x ne, a pak kam s malou, když chceš, aby za rok chodila přes ulici…
nauci, my chodime raz tyzdne a poznat to ![]()
tiez som tomu neverila az tak a brala som to ako ze si aspon zvykne na deti ale som milo prekvapena ze sa nieco naucila a nejde o to ze sa nauci hovorit plynule ako dieta ale ze si vryje tu melodiu toho jazyka, takze ked sa nauci viac na skole tak nebude mat problem a bude jej to prirodzenejsie ![]()
Temaho píše:
Nemá smysl na dítě mluvit jiným jazykem, když nejsi rodilý mluvčí. A anglická školka mi taky příjde jako zbytečnost, akorát bude mít holka v hlavě zmatekA navíc za ty prachy
Moje děti z toho v hlavě zmatek nemají.
![]()
Holma píše:
Zastávám názor, že předškolní výuka cizího jazyka, pokud rodiče jsou češi, je naprostá hloupost. Dítě se má naučit nejprve rodný jazyk a další dovednosti. Navíc jsem někde četla, že výzkumy ukázaly, že to rozhodně není tak dobré, jak se zprvu zdálo. K čemu jí angličtina bude, když jí nebude používat. Jen se jí chudince zamotá hlava. Rozhodně bych na tom netrvala!
pata308 píše:
ja by som do anglickej dala aspon na ten rok , tiez premyslam ako to urobita co keby ste s nou potom pokracovali na kurzoch helen doron.. chodime tam uz druhy skolsky rok a ja som maximalne spokojna.. ked bude mat napocuvane zo skolky tak to bude o to lepsie ..
tiez nie sme bilingvalna rodina ale na malej poznat ze anglicky zacina rozumiet
Ano o kurzu Helen Doron sem právě přemýšlela. Moc děkuji za názor a sem ráda že píšete že na malé to jde poznat že rozumí. ![]()
alifie píše:Temaho píše:Moje děti z toho v hlavě zmatek nemají.
Nemá smysl na dítě mluvit jiným jazykem, když nejsi rodilý mluvčí. A anglická školka mi taky příjde jako zbytečnost, akorát bude mít holka v hlavě zmatekA navíc za ty prachy
![]()
alifie píše:Temaho píše:Moje děti z toho v hlavě zmatek nemají.
![]()
To super!!
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.