Prosím o názor - anglická školka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
12658
19.9.11 10:12
acynka píše:
Holma píše:
Zastávám názor, že předškolní výuka cizího jazyka, pokud rodiče jsou češi, je naprostá hloupost. Dítě se má naučit nejprve rodný jazyk a další dovednosti. Navíc jsem někde četla, že výzkumy ukázaly, že to rozhodně není tak dobré, jak se zprvu zdálo. K čemu jí angličtina bude, když jí nebude používat. Jen se jí chudince zamotá hlava. Rozhodně bych na tom netrvala!
pata308 píše:
ja by som do anglickej dala aspon na ten rok , tiez premyslam ako to urobit :-)) a co keby ste s nou potom pokracovali na kurzoch helen doron.. chodime tam uz druhy skolsky rok a ja som maximalne spokojna.. ked bude mat napocuvane zo skolky tak to bude o to lepsie .. :-) tiez nie sme bilingvalna rodina ale na malej poznat ze anglicky zacina rozumiet :-))
Ano o kurzu Helen Doron sem právě přemýšlela. Moc děkuji za názor a sem ráda že píšete že na malé to jde poznat že rozumí. :-)

ona este nehovori , ale bez problemov zvieratka, casti tela, jednoduche pokyny zvlada slovensky, cesky , anglicky , a tie pesnicky helen doron sa pustaju doma, takze je splnene to ze to pocuje denne, ked by ste na nu mali doma cas a podla tych kurzov opakovali tie hry tak to uplne staci, :-)) a helen doron stoji tusim 3400 jeden stvrtrok :-)))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
19.9.11 10:15

tak asi je to tím, že jsem z Prahy, ale 6.5tis za soukromou školku mi přijde jako vynikající cena, tady nic takového neseženu ani jako českou školku.

nicméně, ani já nejsem příznivce učení se angličtiny/jiného jazyka v rámci předškolní výchovy. mám pocit, že dětem dělá problémy se naučit řádně česky (co slýchávám ve školce), natož druhý jazyk. pokud není rodina dvojjazyčná, vůbec se nedoporučuje, aby rodič - čech - mluvil na dítě cizím jazykem. doteď na ní mluví česky a dítě v tom má pak akorát guláš. takže za mě anglická školka není předností..

je samozřejmě otázka, co s ní, v tomhle věku chápu, že se nudí. nicméně, brát jí za rok ze školky, kde si zvykne, od kamarádů, do jiné, úplně jiné školky mi přijde ještě drastičtější varianta..

otázkou je, jestli máš jistotu, že za rok ti ji „přes ulici“ vezmou? u nás třeba taková jistota neexistovala (jelikož je listopadový, jistotu bych měla v jeho 5.5letech!!) a tak jsem rovnou šla k zápisu do školky, kde jsem měla lepší vyhlídky na přijetí. vozím ho autem,ale jsem ráda, že chodí. a bude tam chodit, žádný přestup bych nechtěla, ani za cenu školky u domu. nešlo by ji dát do školky, kde by už zůstala, do státní? i za cenu, že budete dojíždět? práci taky asi nebudeš mít přes silnici..

chápu, že je to složité, ale snažila bych se max. vyhnout přechodům mezi institucemi, děti mají rádi zaběhané koleje..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jjelena
19.9.11 10:18

Pokud jde jen o rok, tak bych nedala, chudák dítě, až jí budete brát z kolektivu a dávat jinam. Anglicky se naučí vždy, to není o věku, kdy začne, ale taky o talentu.

• Citovat
  • Upravit
294
19.9.11 10:21
Nataša píše:
tak asi je to tím, že jsem z Prahy, ale 6.5tis za soukromou školku mi přijde jako vynikající cena, tady nic takového neseženu ani jako českou školku.

nicméně, ani já nejsem příznivce učení se angličtiny/jiného jazyka v rámci předškolní výchovy. mám pocit, že dětem dělá problémy se naučit řádně česky (co slýchávám ve školce), natož druhý jazyk. pokud není rodina dvojjazyčná, vůbec se nedoporučuje, aby rodič - čech - mluvil na dítě cizím jazykem. doteď na ní mluví česky a dítě v tom má pak akorát guláš. takže za mě anglická školka není předností..

je samozřejmě otázka, co s ní, v tomhle věku chápu, že se nudí. nicméně, brát jí za rok ze školky, kde si zvykne, od kamarádů, do jiné, úplně jiné školky mi přijde ještě drastičtější varianta..

otázkou je, jestli máš jistotu, že za rok ti ji „přes ulici“ vezmou? u nás třeba taková jistota neexistovala (jelikož je listopadový, jistotu bych měla v jeho 5.5letech!!) a tak jsem rovnou šla k zápisu do školky, kde jsem měla lepší vyhlídky na přijetí. vozím ho autem,ale jsem ráda, že chodí. a bude tam chodit, žádný přestup bych nechtěla, ani za cenu školky u domu. nešlo by ji dát do školky, kde by už zůstala, do státní? i za cenu, že budete dojíždět? práci taky asi nebudeš mít přes silnici..

chápu, že je to složité, ale snažila bych se max. vyhnout přechodům mezi institucemi, děti mají rádi zaběhané koleje..

To že ji vezmou je téměř jisté, protože se příští rok otvírají dvě třídy. Ale máte pravdu je to drastické ten přestup.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
294
19.9.11 10:22
jjelena píše:
Pokud jde jen o rok, tak bych nedala, chudák dítě, až jí budete brát z kolektivu a dávat jinam. Anglicky se naučí vždy, to není o věku, kdy začne, ale taky o talentu.

jak už sem psala stejně někma nastoupit musí téměř 4 leté dítě se mnou doma spokojené fakt není :cry:
Njn špatně sme si naplánovali stěhování..měli sme to udělat později nebo dřív, asi je teď ta nejblbější doba. Jenže to sme si bohužel vůbec neuvědomili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12009
19.9.11 10:33

Ja bych ji tam taky nedala, deti neumej poradne R a Ř a ucej se pak to TH a dalsi vychytavky AJ a maj popletenej jazyk:-)
Nase dcera chodila do AJ skoky 3× tydne pred dvema lety a nic z toho si nepamatuje. a ted nam logopedka ve skolce rekla tohle, ze pokud neni z rodiny kde je jeden cizinec to fakt nema cenu.
no musim ji dat za pravdu, byly to vyhozeny penize, navic to dite nema zadnou ucebnici a doma s nim nikdo AJ neprocvicuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14046
19.9.11 10:34

anglictina je v tomhle veku na nic, nemluvim o tom, jaky je rozdil mezi british eng. a american eng. Co znam deti, ktere chodili do skolky s vyukou aj, tak je to na prd, umi papouskovat par slov a to je vsechno

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
294
19.9.11 10:34
stika píše:
Ja bych ji tam taky nedala, deti neumej poradne R a Ř a ucej se pak to TH a dalsi vychytavky AJ a maj popletenej jazyk:-)
Nase dcera chodila do AJ skoky 3× tydne pred dvema lety a nic z toho si nepamatuje. a ted nam logopedka ve skolce rekla tohle, ze pokud neni z rodiny kde je jeden cizinec to fakt nema cenu.
no musim ji dat za pravdu, byly to vyhozeny penize, navic to dite nema zadnou ucebnici a doma s nim nikdo AJ neprocvicuje.

I vám děkuji za názor, ale vaše malá byla přece jenom docela malá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jjelena
19.9.11 10:36

Já to chápu, že se nudí, já taky dělala vše pro to, aby dceru ve 3,5 letech vzali. Ale neřešila bych až tak tu angličtinu, jako ten budoucí přestup. Moje holky se taky obě učí od 3 let, jedna chodí do jazykovky a druhá ve školce. Co třeba ten rok využit nějak s kroužkama? Tancování, výtvarka, plavání, bějaký nateřský centrum?

• Citovat
  • Upravit
8911
19.9.11 10:39
acynka píše:
Wiolla píše:
Taky bych ji tam nedala. Já mám názor ten, že pokud dítě není z bilingvní rodiny (kde od narození každý rodiče mluví výhradně svým rodným cizím jazykem), tak se má dítko hlavně nejdřív naučit správně česky a pak až cizí jazyk. Za ten rok se toho moc naučit nestihne, z tohoto pohledu jsou to vyhozené prachy (i kdyby se manžel pak sebevíc snažil, stejně bych tomu moc nedávala), špatně se ti bude vysvětlovat, že pak už tam chodit nemůže (ale to nastane v každém případě, pokud ji za rok chceš dát do té vaší školky přes silnici :think: )…Mňo, blbá situace. Vlastně jsou tam 2 věci: AJ ano x ne, a pak kam s malou, když chceš, aby za rok chodila přes ulici… :nevim:
Hmm no právě. Myslíš že se za rok nic nenaučí když na ni budou mluvit deno denně? Ona má o tu angličtinu docela zájem, pořád se ptá co se jak řekne…samo vím že to neníurčující.

Asi se za ten rok něco naučí, ale pokud v tom nebude stejně intenzivně pokračovat dál, tak to zase stejně úspěšně zapomene.

Hele, já bych to udělala takto: kdbych ty prachy měla a neudělalo mi to výraznou díru v rozpočtu, tak bych ji tam dala a nechala asi po celou dobu předškolní docházky. Pokud bych ty prachy neměla, dala bych ji do státní školky - byť by to byla jiná, než ta přes ulici. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
294
19.9.11 10:50
jjelena píše:
Já to chápu, že se nudí, já taky dělala vše pro to, aby dceru ve 3,5 letech vzali. Ale neřešila bych až tak tu angličtinu, jako ten budoucí přestup. Moje holky se taky obě učí od 3 let, jedna chodí do jazykovky a druhá ve školce. Co třeba ten rok využit nějak s kroužkama? Tancování, výtvarka, plavání, bějaký nateřský centrum?

Já už sem psala, všechny kroužky jsou až odpoledne, je to asi dělaný pro školkové děti, takže např. gymnastika je od 17, tanešky od 16.30

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
19.9.11 10:51

6 500,– za anglickou skolku je skoro zadarmo. U nas stoji soukroma skolka 400,– za dopoledne :roll:

Jestli dat nedat si musis rozhodnout sama.

Dcera se ucila anglicky ve skolce posledni rok a pul jako predskolak, kdy uz umela spravne vyslovovat a mluvit cesky. Z toho, co se naucila ve skolce zila pak celou prvni a druhou tridu na zakladni skole - ehm kolik se toho muze naucit, kdyz maji v prvni i ve druhe tride hodinu anglictiny tydne…ted ve treti tride maji konecne uz tri hodiny, tak to bude aspon snad k necemu…

• Citovat
  • Upravit
Ema N.
19.9.11 10:51

Me by rozhodne nevadila cizojazycna skolka (anglicka), ale spis bych premyslela o tom, ze si tam mala udela kamarady a za rok se ji bude tezko vysvetlovat, ze musi do jine skolky a k jinym detem a pryc od kamaradu… To podle me pujde hur… :think: :think: :think:

• Citovat
  • Upravit
jjelena
19.9.11 11:01
acynka píše:
jjelena píše:
Já už sem psala, všechny kroužky jsou až odpoledne, je to asi dělaný pro školkové děti, takže např. gymnastika je od 17, tanešky od 16.30

Tak to jsem nejspíš přehlídla, to je pak blbý.
Jako taky si myslím, že cena je to krásná, ale díru do rozpočtu udělat dokáže i tak. Ale radši bych se snažila dostat jí i třeba do vzdálenější školky v průběhu roku, kde už zůstane. Pro přestup jsem v případě stehování nebo opravdu špatných vztahů ve školce, ale v tomhle případě mi to přijde zbytečný. Navíc si nemusíme nic nalhávat, ale věřím, že ta státní školka bude asi na horší úrovni než ta soukromá, atkže to pro dceru bude dvojnásobný šok a stres. Když na úroven tý státní bude zvyklá odjakživa, nepřijde jí to. Neříkám, že soukromý školky jsou 100% lepší, ale bývá to tak :nevim:

• Citovat
  • Upravit
7354
19.9.11 11:09

já bych jí do té jazykovky dala. Hluboká struktura jazyka se dá vtisknout pouze v ranném dětském věku, ideálně do tří let, to nasávají děti nejvíc, ještě docela dobré je to do sedmi let a pak už se ten jazyk učí mozek jinak. Ona totiž výuka jazyka v ranném věku souvisí i s tím, jak se vytvářejí zapojení v mozku. Slovíčka pokud nebude návaznost samozřejmně zapomene, ale toto je později nezískatelné. Mě samotné (momentálně se připravuji na téměř nejvyšší u nás dosažitelnou zkoušku z AJ - překladatelskou státnici) to že mi nejsou některé struktury vlastní třeba překáží a to se učím od zahraničních lektorů hned jak to šlo - tzn po revoluci kdy mi bylo 12, mám za sebou dlouhodobé pobyty v USA i UK atd.

Takže nebyla bych špatná z toho, že zapomene mluvit, až se s těmi strukturami mozek setká znovu, tak je pozná.

Pokud jde o model mluvit na ní doma anglicky tak ten bych vůbec nedoporučovala. Jazyk je primárně nástroj komunikace, tohle dítěti nedává smysl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin