Křtiny.

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
2221
1.8.06 12:54

anina2 - no tak samozřejmě, že záleží na farnosti, ale dá se požád vždy o vyjímku, je to jen na ochotě… Koukám, že se to pěkně zamotává a jde vidět, že když člověk nenapíše všechno hned, tak jsou z toho jen dohady.. :roll: :roll: Samozřejmě, že je to na každém, jestli dítko nechá pokřtít nebo ne. Může se nechat pokřtít, až bude mít z toho rozum.. Dříve to byla tradice nechat děti křtít, dnes se spíše tlačí na to, křtít, když z toho mají rozum.. Samozřejmě, že si to musí člověk nechat hodně projít hlavou.. Já proti kostelu vůbec nic nemám ani chození do něj. Prostě si myslím, že nazývat se věřícím je pro lidi, kteří se tomu opravdu věnuji, chodí pravidelně do kostela, chodí ke zpovědi, modlí se.., proto se věcí nenazývám a taky si myslím, že je to pro ty lidi taková pocta. O víře vím hodně, některé modlitby znám, ale nevím, o tom vše, do kostela často nechodím, takže si o sobě neopovažuji říct, že jsem věřící..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
294
1.8.06 13:09

Ahoj, já jsem věřící (konvertita- tozn., že jsem v tom nevyrostla, k prvnímu přijímání jsem šla ve dvaceti), manžel je na tom podobně, obě holky jsme nechali pokřtít a řeknu Vám něco ze své zkušenosti.
Hodně jsem váhala, jestli holky nechat křtít, máme v rodině i protestanty a já byla pro křest v dospělosti, až se člověk sám rozhodne. To jsem ale vycházela z toho, jak křest chápala má babička- šup hup, rychle dítě pokřtít, aby bylo spaseno, kdyby něco, že… Jenže církev se naštěstí změnila a spasen už může být i nekřtěný člověk, takže o to při křtu opravdu nejde. Zá:,–(ní je závazek rodičů. A právě proto doporučuji hodně si křest rozmyslet, protože vychovávat dítě ve víře je opravdu náročný úkol a nechcete přece slibovat něco, co nemůžete nebo nemáte v úmyslu splnit. Já se zatím s holkama modlím, snažím se to dělat tak, aby to ta dvouletá pochopila. Do kostela s nima nechodím, protože ta starší je čert a já na to nemám nervy. Až bude schopna minimální koncentrace, tak začnu.
Co se týče křtu, všude to probíhá trochu jinak. U obou křtů našich děvčat byly malé rozdíly. Teď to bylo tak, že nejdřív jsem Julku držela já, při křtu kmotra a nakonec otec. Obřad a odpovědi by měl vysvětlit kněz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2221
1.8.06 13:18

Anka - to jsem ráda, žes napsala.. Taky jsem pak hodně váhala, ale nakonec jsem se rozhodla pokřtít, proto jsme začli aspoň o těch svátcích chodit do kostela, modlit se nemodlíme, ale samozřejmě, že ho nějaké modlitbičky naučím, chci mu jen ukázat cestu, co a jak, na to musí přijít potom sám, jestli chce být nebo nechce..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
748
1.8.06 13:29

Olusko, i já s tebou souhlasím. U nás je to podobné, lucka je taky pokřtěná ze stejných důvodů, co uvádíš ty. Já jsem křtěná, můj přítel taky. On ale pochází z rodiny, kde jsou všichni silně opravdu silně věřící, takže když dospíval hodně se mu ten fanatizmus zprotivil. Samozřejmě nechodíme pravidelně každý týden na mši a ke zpovědi, ale taky hlavně o svátcích a když jedeme za přítelovou rodinou, tak to musíme na mši. Nějak mě to nevadí. Lucce děláme každý večer křížeček na čelo ať ji pánbíček ochraňuje. Chtěla jsem toho napsat víc, ale jaksi melu pátý devátý

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2923
1.8.06 13:49

Musím napsat, že některé formy „víry“ mě teda děsí(to neplatí pro vás, pisatelky do tohoto tématu).
Lauro, tvůj přístup je velmi poctivý a zodpovědný, snad tě nepřekvapí, že tě za něj já, která se cítí být věřící, POCHVÁLÍM!
Jinak - rodiče křtěného dítěte by měli aspoň jednou absolvovat schůzku s knězem, tam se mimo jiné probírá forma obřadu, takové to to „co kdy kde“. Překvapuju mě, že by se křest měl odehrát bez jakékoli přípravy…

Veru

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
978
1.8.06 14:31

Ahoj holky,
tak u nás je to tak, že manža je křtěný jako celá jeho family a já ne, svatbu jsme ale v kostele měli, dnes mi to přijde jako taková vážnější forma sňatku, není to jen během 5 min říct ano a jít…ani zrušit sňatek pak není otázka 5 min…no a očekávalo se, že Klárku pokřtíme…jak už tu někdo psal, byla bych pro KŘTY V DOSPELOSTI., ale vzhledem k tomu, že to není jen tak a stojí to hlavně čas, nepředpokládám, že by do toho naše děti šly, to by se na to radši vybodly.....já upřímně asi taky, ale takhle křtěná bude, tedy už je, když se bude chtít vdávat v kostele (i když ne z důvodu nějaké fanatické víry), tak může…Na půlnoční zajdem, vést jí budem v tom smyslu, jak to vidíme my, žádný fanatismus…No a křtiny - tak to „SLIBOVÁNÍ“, aspoň u nás, sliboval jen manža a kmotra - já coby nekřesťan - jsem neodpovídala ani se mě neptal, jen v začátku - co žádáme pro svou dceru - křest - a to bylo skoro všechno.

Co jsme seděli v lavicích jsem jí držela já a pak při polévání atd. kmotra.
Dostala dáreček-zlato od kmotry, pak od tety a prababičky a od babiček penízky.Ještě od vzdáleného strýčka straktůrek, ale na ten je zatím malá :-)

Takže tak u nás.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2221
1.8.06 14:31

vrony - přesně tak.. My jsme se měli s farářem sezení asi třikrát. Křtiny a pořtít dítko si člověk doopravdy musí rozmyslet!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2221
1.8.06 14:36

JanickaB - souhlasím s tebou!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5555
1.8.06 22:14

Ahoj holky,
můžu taky otázečku?? Zvažuju křtiny už rok a čtvrt, nějak dozrávám k tomu, že syna pokřtíme, protože to chceme. Že je to moje, naše rozhodnutí, a nebudu ho křtít proto, že by to potěšilo mojí rodinu. Prostě jsem asi dozrála.

Ale: nevím, jak to je, když je dítko už starší? ten rok a řtvrt?

A taky manžel křtěný není, já ano, tak co by říkal on? On by žádal jen ten křest a jinak by mlčel?

A ještě - můžu mít 2 kmotry, nebo to musí být prostě pár? Předpokládám, že pokud budu chtít za kmotru křtěnou sestru, tak jejího nekřtěného manžela asi za kmotra mít nemůže.. Tak tedy jen jedna kmotra? Nevíte někdo?

Děkuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
159
2.8.06 09:23

Holky,
a uvazovaly jste uz taky treba o tom, ze Vam deti ten krest budou treba v dospelosti vycitat?
Ja mluvim z vlastni zkusenosti, nasi me nechali pokrtit a je jim to do dneska nemuzu odpustit.....
 Jana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2221
2.8.06 10:12

Ahoj..

Zerda - to víš, že jsme nad tím přemýšleli, ale to je to samé, jako kdyby ti vyčítal, že jsme ho pokřtít nenechali :wink:

Pomlenka - no křtiny by probíhaly úplně stejně jako u miminka, ještě z toho nemá takový rozum.. Jinak už jsem slyšela o dvou kmotrách nebo kmotrech, ale nevím přesně jestli to jde, ještě jsem se s tím nesetkala. No a co bude dělat otec, který je nekřtený při křtinách, to samé jako ten křtěný. Asi záleží na zvyklost v kostele a faráře, vše by Vám měl vysvětlit on.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2923
2.8.06 13:47

Pomlenko,
co napsat… Že zvažuješ křest je pozitivní(už to slovo zvažovat mnohé napoví), přesné info ti rád řekne kněz úřadující u vás, ale! Při křtu je dítě přijímáno do církve, rodiče slibují, že ho vychovají ve víře atd. , takže je dobré si pořádně ujasnit, jestli i toto berete na sebe. Jestli ano, přeju krásný křest :P Protože ono to zdaleka není jen polití mimina vodou, jak tady někdo psal :) …

Veru

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5555
2.8.06 23:10

Vrony, přečti si ještě jednou tohle:
Zvažuju křtiny už rok a čtvrt, nějak dozrávám k tomu, že syna pokřtíme, protože to chceme. Že je to moje, naše rozhodnutí, a nebudu ho křtít proto, že by to potěšilo mojí rodinu. Prostě jsem asi dozrála.

O tom, jaký mám vztah k víře, jsem nepsala naprosto záměrně - nikomu do toho nic není. Ani v případě, že se ptám na věc víry se týkající. Nezlob se na mě, ale když zvažuju takovou věc, jako je křest, tak vím, o čem mluvím a uvažuji, vím, co křest obnáší - jestli sis všimla, neptám se na význam křtu. Neptám se, co to obnáší pro výchovu. Ptala jsem se věcně na rady ohledně toho, co nevím - tj jak to probíhá o rok a čtvrt starého dítěte, co kmotra a kmotr a co by se přesně při obřadu týkalo manžela.

Ty neodpovídáš ani na jedno. A pravděpodobně tě slovo zvažuji pobuřuje - nechápu. Křest je por mě velká událost v životě mého dítěte, dlouho jsem ho zvažovala pro to, že jsem si tím chtěla být jistá. Právě proto, že vím, co to znamená i do budoucna. I proto, že přemýšlím, jestli by moje dítě chtělo být pokřtěno… Nebo to snad vypadá, že ho zvažuji jen proto, zda se mi chce s dítětem do kostela a nechat se vyfotit????

Promiň, ale fakt nevím, co měla tvoje reakce znamenat. :roll: :roll: :roll:

Olusko, díky za věcnou odpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2923
3.8.06 12:48

Ehm, POmlenko, tady se asi projevila nevýhoda psané komunikace - svůj příspěvek jsem myslela pozitivně pro tebe! Ale jestli se tě něco dotklo, omlouvám se, to jsem neměla v plánu! Zkus si to přečíst ještě jednou..

Veru

P.S. možná to byl dozvuk reakce na některé předchozí příspěvky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5555
3.8.06 15:48

Vrony, jasně, může to být tou psanou komunikací a ne komunikací z očí do očí. Každopádně si ale myslím, že pokud někdo je rozhodnutý dítě nechat pokřtít, tak ví, co tento krok znamená. A neber to nijak zle, ale já se fakt ptala jen na upřesnění toho, co nevím, než se budu ptát faráře, ne na to, co křest znamená. Proto jsem reagovala asi trochu prudce, když místo odpovědi jsem viděla, že mi někdo poradí abych si ujasnila, co na sebe křtem beru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí