Křtiny.

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
89
1.8.06 11:14

Křtiny.

Ahoj holky,

příští sobotu 12.8. nás čekají křtiny. Nejsem věřící, tak nevím, co tam jako matka budu dělat, kdo drží mimi, jak dlouho to trvá a co se tam děje?

Děkuji za vaše odpovědi.
Renys

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2221
1.8.06 11:37

Ahoj Renys..

Já taky nejsem věřící a syna jsme nechali pokřít, teda my jsme před křtinama měli ještě s farářem sezení, je to vlastně o tom, že se zavazuješ k tomu, že dítko povedeš k víře.. Dítko drží buď matka nebo otec, taky se pak farář ptá, co dítku přejete..atd. Všechno Vám měl vysvětlit farář a probrat to s Vámi. Většinou se pak o křtinách dělá nějaká oslava, třebas se jde na oběd a je zvykem na tu hostinu pozvat i faráře, jako díky za křest.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3025
1.8.06 11:52

Ahoj holky, jak vedete dítka k víře, když samy věřící nejste? Zbytek rodiny je? Neberte to jako útok, jen je to pro mě jako nevěřící úplně nepředstavitelné…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Radina
1.8.06 11:54

Naše babičky bojovaly za křest našich dětí, ale já nejsem věřící a tak jsme nekřtili. Navíc dost dobře nechápu, jak můžete faráři slíbit, že dítě k víře povedete a jak on vám to může uvěřit? K čemu pak takový křest je? Je aspoň váš manžel věřící aby vám pomohl v hledání cesty pro vaše dítě?
Ale jinak co vím, ať teda jenom nerejpám, dítě drží v náručí kmotra nebo kmotr a pak se to jde oslavit :D . Jako obřad se mi křtiny moc líbí, ale fakt jenom pro opravdu věřící lidičky.

• Citovat
  • Upravit
529
1.8.06 11:57

Tchýně chtěla mermomocí taky křtiny,ale já jsem nechtěla…nejsem věřící a Martin taky ne,tak mě to bylo blbý,takový neupřímný…navíc já ani Martin křtěný nejsme.
Ale to není odpověď na otázku,já vím :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2221
1.8.06 12:09

Irucha - já jsem vykřtěná, manžel ne, nejsem věřící, ale zá:,–(ně proti víře nejsem.. Vezmu to hodně ve zkratce. Prostě, aby Vám farář pokřtil dítě, tak musíš odsouhlasit, že dítko povedeš k víře. Samozřejmě, že je to pak na tobě, ale chce to od tebe slyšet, teda aspoň u nás to tak funguje. Dítko si stejně vybere samo, jestli bude věřící nebo ne, to mu nikdo nutit nemůže. Hlavně mu nemůžeš říct, že v boha nevěříš a že chceš dítko pokřtít, že je to v rodině zvykem, proto o tom to není. No a jak dítko vést k víře?? No toť otázka, třebas s ním chodit do kostela pravidelně, zůčastňovat se jejich akcí, učit ho prostě k víře. Nedělám to, ale pokud je nějaká Velikoční, Vánoční atd. mše, tak na ni jdeme.. Malý, teda až bude větší si musí vybrat sám, jestli bude nebo nebude věřící. Pokud se sám pak rozhodne, že bude může se nechat biřmovat.. To, co jsem výše napsala, to bylo jen pro vysvětlení.. Ale tohle by bylo na dlouho o tom psát…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
88
1.8.06 12:10

Moje babi taky nemůže přenést přes srdce, že jsme malého nepokřtili a ani nemůžem, protože jsme svatbu neměli v kostele. Já teda nevím co vám na tom obřadu připadá hezkého, ale polívat miminku hlavu studenou vodou ve studeném kostele mi připadá docela drastické.
 Anina2

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6597
1.8.06 12:11

Chtěla jsem se zeptat, když už tohle téma někdo nakousnul.....moje švagrová se švagrem jsou věřící a budou křtít svou holčičku. Co dělají pozvaní na křtiny? Nosí se nějaké dárky? A popřípadě jaké. Moc děkuju. Na křtinách jsem nikdy nebyla, tak nechci, abysme tam byli za hlupáky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2221
1.8.06 12:15

Radina - a hlavně je to o tom, abys o té víře něco věděla.. Já ve smyslu věřící myslím to, že každý týden chodím do kostele, modlím se, chodím ke zpovědi, ale to já nedělám, prostě jen o těch svátcích, takže se za věřící nepovažuji, možná jen trošku. Pokud o víře vůbec nic nevíš, nemá to smysl nechat dítko křít, farář ti to asi těžko uvěří, že o té víře něco víš.. Ač manžel křtěný není, ví o tom hrozně moc, víc než já, která křtěná jsem. Teda nevím, ale podmínkou je, aby byl jeden z manželů vykřtěný, ale jistá si nejsem.. Taky farář chtěl vše slyšet ode mě, ale samozřejmě si manžela vyslechnul a povídal si s ním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2221
1.8.06 12:19

anina2 - podmínkou pro křtiny není, abys byla oddána v kostele.. My svatbu v kostele sice měli (tam se musíš zůčastnit několika sezení), ale podmínkou to není.

Amynka - no na hostině se normálně poklábosí. Většinou se dá nějaký dáreček, hlavně kmotra, kmotr - hlavně kmort a kmotra je tu od toho, aby to dítě vedla směrem k víře, ale samozřejmě také i rodiče. Většinou se dává nějaký symbolický dárek, třebas řetízek..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2221
1.8.06 12:22

anina2 - no a jestli si myslíš, že se dítku nějak extrémně polévá hlavička, tak je to jen takové symbolické, jen trošku omočit vlásky, takže ho to vlastně ani nezastudí…

Koukám, že místo rad se takhle diskuze rozrůstá na nějaké vyvracení a dohady..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6597
1.8.06 12:35

Oluska - a vzhledem k tomu, že já ani manžel nebudeme kmotr ani kmotra, tak nic takovýho dávat nemusíme? Když jí koupíme nějakou hračku, tak to bude stačit. Nejde mi vůbec o peníze, jenom o to, abysme neudělali nějakou botu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2221
1.8.06 12:43

Amynka - přesně tak, stačí nějaká maličkost nebo peníze, prostě je to na Vašem uvážení. Někdo ani dárky nedává..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
88
1.8.06 12:45

ono podmínka svatba v kostele možná závisí na farářovi, ale u nás to tak platí. Bratranec se taky ženil na úřadě a pak když chtěli pokřtít malou museli se brát znovu v kostele.
Já si myslím, že by si to měl každý rozhodnout sám, jestli chce pokřtít, chodit do kostela … tím spíš když rodiče věřící nejsou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2221
1.8.06 12:54

anina2 - no tak samozřejmě, že záleží na farnosti, ale dá se požád vždy o vyjímku, je to jen na ochotě… Koukám, že se to pěkně zamotává a jde vidět, že když člověk nenapíše všechno hned, tak jsou z toho jen dohady.. :roll: :roll: Samozřejmě, že je to na každém, jestli dítko nechá pokřtít nebo ne. Může se nechat pokřtít, až bude mít z toho rozum.. Dříve to byla tradice nechat děti křtít, dnes se spíše tlačí na to, křtít, když z toho mají rozum.. Samozřejmě, že si to musí člověk nechat hodně projít hlavou.. Já proti kostelu vůbec nic nemám ani chození do něj. Prostě si myslím, že nazývat se věřícím je pro lidi, kteří se tomu opravdu věnuji, chodí pravidelně do kostela, chodí ke zpovědi, modlí se.., proto se věcí nenazývám a taky si myslím, že je to pro ty lidi taková pocta. O víře vím hodně, některé modlitby znám, ale nevím, o tom vše, do kostela často nechodím, takže si o sobě neopovažuji říct, že jsem věřící..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí