Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Tak my jsme ani jednou faráře nikam nezvali, protože ho nějak extra neznáme, ale pokaždé jsme mu dali nějaké finance „na kostel“.
Jinak potom jsme měli vždycky takovou rodinnou sešlost, jednou u mojí mamky (protože se křtin účastnila hlavně moje strana rodiny) a podruhé u tchýně, grilovali jsme na zahradě a přišla rodina i kamarádi.
Takhle nějak to tam vypadalo
http://fotky.topinkovi.cz/index.php?…
prostě pohoda s rodinkou na zahrádce. Podle mě ideální řešení ![]()
A děti dostaly od kmotrů obě zlatý křížek.
vrony píše:
Anik, nedá mi to, abyych nereagovala na „oni se taky rádi nají“… Žádného faráře vyžírku neznám ( a že znám farářů), ale při představě, že např.můj muž žije sám a vede si domácnost - zřejmě by vždycky pozvání na normální teplé jídlo neodmítl
Vrony: původně jsem to až tak zle nemyslela, rozhodně jsem slovo vyžírka neměla na mysli, ale dík Tvýmu rejpnutí jsem si uvědomila, že pár takových jak Ty říkáš vyžírků z řad farářů opravdu znám,,,,,,, jeden už několik let tímto a ještě dalšími způsoby využívá až zneužívá moji šéfovou /a to je prosím pěkně Brno/, je to samozřejmě hlavně její hloupost, že se nechá. O vesnických farářích z bydliště mých rodičů a okolí, vím taky dost,,,,,,, takže tohle říkám s čistým svědomím a budu si za tím stát, i když to samozřejmě nijak nedokážu. Ale zas na druhou stranu dodávám, že je to vina těch oveček, který jim to dovolej a často je v tom i podporují.
Ale to jsme se dostaly jinam, než jsme původně měly.......
A.
Holky děkuji moc za rady a inspirace,teď mám o čem přemýšlet.Je pravda,že faráře neznáme(nejme praktikující,ale věříme a i proto jsme se pro křest rozhodli)takže uvidíme asi ty peníze budou dobrým nápadem,ještě se domluvíme,líbil se mi nápad s vyšitým kapesníčkem,to se u nás nedělá a svíčku dostaneme od faráře(bílou),u nás se většinou dává také nějaké zlato a dětskou bibli dostane Davíšek po mě,měla jsem ji ráda. ![]()
Ale moc děkuji,uklidnili jste mě,pořádně si užijem obřad(protože máte pravdu to je na tom to nejdůležitější) a doma prostě udělám takovou malou příjemnou oslavu a nebudu si s tím dělat velkou hlavu,moc děkuju.
Jen ještě jeden dotaz nebo i prosba,nemáte někdo hezký veršík,který by se k takovému křtu hodil?Něco jsem už našla,ale znáte to,když je z čeho vybírat je to lepší ![]()
Tak mi jsem asi úplně mimo, ale po obřadu jsme se prostě sebrali a šli si každý svou cestou. S kmotřičkou si dali doma kafe a bylo po slávě. A to jsme měli speciální obřad (ne ten s kupou dětí při mši) a farář nás před lety i oddával, takže jsme ho také dobře znali. Holt mi na ty oslavy moc nejsme…
Ten finanční příspěvek jsem zapomněla. Ale to my dáváme často, když se dává sloužit mše za někoho ze zesnulých nebo při podobných příležitostech, takže to už ani nevnímám.
Jo a ty vyžírky teda neznám. U nás na faře se spíš najde jídlo pro potřebné než naopak.
Paradise , možná jsem nepozorně četla ostatní příspěvky, ale vyšívaný kapesníček co máš na mysli bude zřejmě křestní rouška, která je potřebná u obřadu.Jednak má svou symboliku a jednak jí utírá kněz tu politou hlavičku. Rouška může mít různou podobu, my jsme třeba měli bílý hedvábný šátek , dá se koupit v prodejnách s náb.knihami a potřebami i s krajkami , dá se vyšít. My jsme zvolili modernu
Přeju hezké prožití křtu vám všem!
Janine , asi se setkáváme se stejnými typy kněží ![]()
Jinak ten finanční příspěvekje dobrovolný, nejde do kapsy knězi, ale je určen na prozaický „provoz kostela“- elektřinu, otop výzdobu atd.
ahoj,
my jsme křtili třikrát a vždycky jsme pozvali pana faráře na oběd
naštěstí máme vedle kostela krásnou vinárnu, takže jsme objednali všechno tam
no a doma tradiční káva ,cukroví a studené pohoštění
rodina bydlí docela daleko, takže s pohoštěním taková menší svatba ![]()
ale u nás se to tak dělá
cukroví jsem si napekla sama a pan farář i varhaník dostali výslužky
u nás je zvykem ke křtinám dort, většinou obstará kmotr - ale u nás jsem objednala radši já ![]()
svíčka křestní a rouška je u nás taky záležitost kmotrů
u nejstarší dcery jsem si ji ale vyšívala sama
darem dostaly naše děti zlato, syn památeční minci , dětské bible a obrázek od kmotrů s věnováním
ráda na to vzpomínám, je to taková jedna z nejhezčích rodinných oslav - pominu-li samotný obřad, který je samosebou nejdůležitější
užijte si to ! ![]()
Tak u nás se ta křestní rouška společně se svící dostává od faráře,na první návštěvě nám to říkal,tak se s ním příští týden domluvím na podrobnostech.
Uvidíme už jsme tak nějak domluvení snad,ale jak nás znám tisíckát to změníme.U nás to asi taky bude taková menší svatba máme oba velké rodiny
a k tomu spoustu dětí,tak jsme se rozhodli to udělat doma,výhodou je velký barák
doma si uvaříme napečem,objednám akorát křtinový dort a nějaké drobnosti.
Jen ještě asi hloupý dotaz,kolik je tak ta částka která se dává faráři?Nechtěla bych urazit nějakou směšnou sumou.1000,– nebo víc?Je opravdu hodný a už po první návštěvě jsem si ho oblíbila,tak proto a taky,když slyším,že vlastně ta svíčka s rouškou se většinou od fary nedostávají,tak taky proto.
Paradise, já bych si s penězmi starost nedělala. Pokud je farář normální, přijme i menší obnos. My jsme myslím dávali u obou křtů něco kolem pětistovky, kněží na to určitě nějaký ceník nemají.
Katka
Paradise. líbí se mi tvuj přístup, fakt, je to takové pohlazení, že i když jsi zjevne nevěřící, (nebo možná hledající) tak neurážíš faráře tím, že předpokládáš, že tě bude chtít vyžrat a případně, že dělá křest pro prachy - já jako křestanka principiálně nedávám při křtu žádné peníze. ale je fakt, že být v tvé situaci, asi bych ze slušnosti něco dala (tisícovka je podle mne ale moc) už jen na tu svíčku, křestní roušku, a provzní náklady spojené se křtem - kněz by se ale určitě neurazil, když nedáš nic - samotná křest je totiž zá:,–(ně bezplatný.
Taky mám dost kamarádů kněží - jesti přijdou na oslavu nebo ne se obvykle rozhodují podle situace- nekdy proste jen nemají čas , tak nepřijdou , a jindy se rozhodují, když cítí, že je ti lidé zvou opravud srdečně, že htějí by přišel (a ne takovéto, musím ho pozvat, ale doufám, že nepřijde) jsou to ale jenom lidi, nekdy se určitě netrefí. Někdy také přijmu pozvání, protože se rádi seznámí s novými lidmi z farnosti - s vámi ![]()
Tak at si to hezky užijete!
My jsme děti nekřtily v kostele, ale bratranec ano a bylo to pojato i jako rodinná oslava, takže po obřadu v kostele jsme jeli na zahradu - bylo léto, krásné počasí, kde byl připraven raut (který organizovala speciální firma), sezvaná byla celá široká rodina od obou rodičů, povídalo se, někteří vydrželi až do krásného dalšího rána (alkoholem to nebylo, toho nikdo nepřebral), krásný den a příjemné vzpomínky dodnes. martina
ahoj,
obrad - je potrebne aby kmotrenci priniesli kosilku a svicku !!! Inak vsetko ostatne vam povie farar. Meno mozete dat aj ine ako mate na matrike. My sme napriklad pridali ku matricnemu menu este aj meno po tatovi ![]()
oslava - to je skutocne na vas a pravidla tam nie su. My sme mali obed v restauraci, ale len z toho dovodu, ze manzel ma velku rodinu a tak by sme sa vsetci k nam nepomestili, v restauraci o navyse pripravili, upratali..ja som bola este tak unavena z porodu, ze sa mi to doma robit nechcelo.
zaujimavost - Nakoniec sa nas kmotrik niekde dozvedel ze v Grecku je tradicia, ze kmotr plati hostinu a tak ucet v restauraci zobral na seba
to bol jeho dar malemu ![]()
U nas sa davaju vacsinou zlate retiazky ako darecky pre krsniatko. ![]()
vrony asi jo ![]()
Jinak ten příspěvek, co vím, se vždycky bere dohromady s ostatními sbírkami z kasičky nebo ze mší a je tam dost poctivá evidence, co se s prostředky děje. Částku bych viděla podle vaší situace, na mši dáváme méně, ale na křest bych asi nechala tu 1000. U nás se dává do oprav kostela dost peněz, takže každá kačka dobrá. Na provoz fary se používají jiné peníze, tam to neskončí.
Holky mě by poravdě ani nevadilo pokud by ty peníze byli použity na provoz fary nebo pro faráře samotnýho,mě jde hlavně o to mu svým způsobem poděkovat a taky se odvděčit ![]()
Nás teprve křtiny čekají, ale jedna myšlenka mne napadla. Už na svatbě jsme s manželem řešili kolik dát peněz a komu vlastně (brali jsme sev kapli mé farnosti, oddávali nás dva faráři, z mé farnosti a z manžel. Ale chtěli jsme něco dát i pro druhou farnsot, jelikož zase tam nás na svatbu připravovali.) Tak jsme zvolili dvě stejné částky a obě jsme vhodili do pokladničky v kostele, anonymně. takže teď to udělámestejně i na křtinách…Výslužky jsme samozřejmě dali osobně…
Jinak vyžírací faráři, asi znám taky nějaké jiné než Aník, žádnou vyžírku neznám. A to prosím si dovolím řící, že znám většinu farářů ze Severní Moravy a z Brna…A taky skoro celou bohosloveckou fakultu v Olmíku ![]()