Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahojky potřebovala bych poradit,21.3. bude mít náš brouček křtiny,budou naše první.Ohledně obřadu v kostele jsme už mluvili s panem farářem,takže představu máme.Ale teď přemýšlíme jestli má nějaký řád a zvyky i potom rodinná oslava doma.
Určitě jsem říkali pozvat faráře na oběd,ale co mít k jídlu,jestli se dělá potom doma i něco jinýho nebo jestli to záleží na každém jak si to udělá?
Jestli máte někdo víc zkušeností a znalostí jako my,prosím poraďte.Děkujeme
Ahoj, obvykle se dělá rodinná oslava (pozveš tetičky a babičky na obřad a pak na oběd), doma, nebo v restauraci, to je celkem jedno. Farář se obvykle zve a obvykle odmítne (pokud nejste praktikující a nezná vás z kostela nebo odjinud, tak pravděpodobně odmítne, představ si jít na oběd s neznámejma lidma…). kmotr přinese dítěti dárek, obvykle náboženského charakteru (třeba dětskou bibli). Nic zvláštního, žádné další rituály nejsou (o průběhu obřadu tě informuje farář).
Tradiční křestní jídlo není, teda já o žádném nevím. Můžeš třebas udělat nějaké cukroví. kdybys jo chtěla dělat něco stylového, tak vhodné téma jsou svíčky, bílá barva, andělé… ale to už bude takové kýčózní. Pro praktikující je důležitý obřad, to ostatní už má bejt v pohodě. Dobře se najíst a napít.
My jsme měli svíčkovou, chystala tchýně. Ještě napekla nějaké cukroví.
Farář na obědě nebyl. Ani nevím jestli ho zvali a odmítl.
Nám to vše domluvili tcháni, ani jsme nebyli na žádné přípravě.
Tak ať se vám to vydaří…
To, co se děje po obřadu je jen na vás, žádná pravidla nejsou. My jsme u obou dětí měli po obřadu oběd v restauraci pro nejbližší příbuzné a pár pozvaných, včetně kněze (neodmítl
). Chtěli jsme malou oslavu, vše hlavně v klidu a pohodě bez zbytečného vyšilování. Povedlo se.
Tak ať se vše vydaří.
Katka
u nás, tedy u švagrové, kněz taky neodmítl,,,,,, oni se taky rádi nají a je jim vcelku jedno s kým, jak tak pozoruju, ale to trošku plivu, neb nejsem věřící a „nemám je ráda“ ![]()
Po obřadu jsme taky měli svíčkovou, byly koláčky a cukroví, a bylo to příjemné posezení v rodinném kruhu, bez nějakých pravidel. Akorát kmotřenka nedala dítku dar náboženského charakteru, jak tu někdo psal, ale zlatý řetízek s přívěškem. A.
U nás je zvykem rodinnou oslavu po křtinách organizovat většinou doma, p. farář bývá přítomen a kmotři u nás teda dávají spíše nějaký zlato nebo podobný typu dárků. Jinak v průběhu jídla nebo po něm jsou různý čtení přání z příbuzenstva a přátel a rozbalování dárků, co kmotřenec dostane. Speciální jídlo nemáme žádný.
Jako praktikující katolíci: faráře jsme nezvali, rodinný oběd jsme měli .Žádné zvláštní jídlo jsme nejedli (i když bylo moc dobré, mami, díky).
Obě děti dostaly nikoli náboženský dar(zlaté křížečky bytostně nesnáším), ale vlastní portréty vyhotovené kmotřenci. Výbornou dětskou bibli z nakladatelství Doron obdrželi až později, kdy byli schopni vnímat příběhy.
Hlavní je fakt obřad ![]()
Ahoj, my jsme křtili loni v květnu, ale jsme z vesnice a našeho pana faráře znám osobně a on tu zná osobně všechny farníky, takže asi jiná situace než u vás. Pokud nejste praktikující a pouze křtíte dítě, nebo křtíte u kněze, kterého neznáte, tak mi pozvání přijde jen takové formální. No asi bych v tomto případě nezvala. Co si ale myslím, že se v každém případě hodí, je dát knězi nějakou finanční částku jak se říká „na kostel“ podle vašich možností.
Jinak kmotři koupí křestní svíci a roušku (nebo po domluvě kdokoliv jiný) a dávají dítěti i dárek.
Co se týče pohoštění, je to zcela na vás. My jsme připravili studený bufet, chlebíčky, cukroví…
Jak psala Vrony, hlavní je ten obřad. Pro mě byly křtiny našeho malého jedním z nejhezčích dnů v mém životě, tak přeju i Tobě, ať se vše vydaří a ať si tento velký den pěkně prožijete ![]()
U nas se krti vetsinou vice deti najednou, takze farar se na obed vetsinou nezve. My jsme meli po obradu obed a kafe v restauraci s nejblizsi rodinou, pak jsme jeste sedeli do vecera u nas doma. Holky dostali nausnicky z bileho zlata. Tradice jsou spjate asi spis s tim obradem, jako mit krestni svicky a vysity ubrousek se jmenem ditete a datem krtu. Ale mozna i tyhle se lisi kraj od kraje…
Anik, nedá mi to, abyych nereagovala na „oni se taky rádi nají“… Žádného faráře vyžírku neznám ( a že znám farářů
), ale při představě, že např.můj muž žije sám a vede si domácnost - zřejmě by vždycky pozvání na normální teplé jídlo neodmítl ![]()
My jsme faráře zvali a přišel (moc fajn mladý člověk), pekla jsem tři kachny, tchýňka dělala dvoje knedlíky (bylo nás asi 12). Kmotři byli dva a jeden dal peníze a druhý zlato (rodinná tradice - zlatý řetízek s přívěškem). Ke kávě jsem chystala dvoje řezy + drobné cukroví od obou babiček. Osobně bych bývala radši šla do restaurace, ale holt na mě vlítla celá rodina a hodně pomáhali ![]()
My jsme u Natálky šli po křtinách na oběd domů měli jsme živánskou a napečené koláče a tak!
U Sabinky jsme šli na oběd do hospody stím že tam i zůstanem a oslavíme ale jelikož bylá malá účast
tak jsme po obědě šli domů a udělali se chlebíčky,jednohubky tchýně měla nachystané mini zákusky a koláče ![]()
Faráře jsme ani jednou na oběd nezvali neboť u nás se křtí zrovna více dětí najednou tak by to asi ani chudák nedal
![]()
Od kmotrů dostaly holky jedna naušnice a druhá řetízek ![]()
Tak my jsme ani jednou faráře nikam nezvali, protože ho nějak extra neznáme, ale pokaždé jsme mu dali nějaké finance „na kostel“.
Jinak potom jsme měli vždycky takovou rodinnou sešlost, jednou u mojí mamky (protože se křtin účastnila hlavně moje strana rodiny) a podruhé u tchýně, grilovali jsme na zahradě a přišla rodina i kamarádi.
Takhle nějak to tam vypadalo
http://fotky.topinkovi.cz/index.php?…
prostě pohoda s rodinkou na zahrádce. Podle mě ideální řešení ![]()
A děti dostaly od kmotrů obě zlatý křížek.
vrony píše:
Anik, nedá mi to, abyych nereagovala na „oni se taky rádi nají“… Žádného faráře vyžírku neznám ( a že znám farářů), ale při představě, že např.můj muž žije sám a vede si domácnost - zřejmě by vždycky pozvání na normální teplé jídlo neodmítl
Vrony: původně jsem to až tak zle nemyslela, rozhodně jsem slovo vyžírka neměla na mysli, ale dík Tvýmu rejpnutí jsem si uvědomila, že pár takových jak Ty říkáš vyžírků z řad farářů opravdu znám,,,,,,, jeden už několik let tímto a ještě dalšími způsoby využívá až zneužívá moji šéfovou /a to je prosím pěkně Brno/, je to samozřejmě hlavně její hloupost, že se nechá. O vesnických farářích z bydliště mých rodičů a okolí, vím taky dost,,,,,,, takže tohle říkám s čistým svědomím a budu si za tím stát, i když to samozřejmě nijak nedokážu. Ale zas na druhou stranu dodávám, že je to vina těch oveček, který jim to dovolej a často je v tom i podporují.
Ale to jsme se dostaly jinam, než jsme původně měly.......
A.