Krtiny druhe jmeno

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
220
6.9.10 16:00

Pani Pudloslava mate pravdu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
220
6.9.10 16:02
HEzkee,to je pravda ze dite nenechavame krtit kvuli tomu aby mela dve jmena :mrgreen:
zuzka.mamka píše:
Veraj jojo, Klára Angela

Pudlo díky za přednášku :mrgreen: :mrgreen:

veřím, každý kdo nechává dítě pokřtít, to nedelá jenom proto aby jeho potomek měl dvě jména

navíc to druhé se stejně nikde nepoužívá

Příspěvek upraven 06.09.10 v 16:02

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43029
6.9.10 16:02
veras píše:

pani pudloslava ma dycinky pravdu :-) ale tady na emiminu se tyka, myslim, ze to je i nekde v pravidlech :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
220
6.9.10 16:04
:mrgreen: tak to jo no…
Pudloslava píše:
veras píše:
pani pudloslava ma dycinky pravdu :-) ale tady na emiminu se tyka, myslim, ze to je i nekde v pravidlech :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5552
6.9.10 16:21

Náš syn nemá druhé křestní jméno, protože jsme mu žádného patrona nevybrali. Jeho kmotra se jmenuje Veronika, on je Viktor, takže obě jména znamenají Vítězství, jen jedno v latině a druhé v řečtině.
Syn dostal křestní list.
Já ani manžel žádné křestní listy nemáme, kdysi (asi před 29 lety) se asi nerozdávaly. :nevim:

Pudloslavo: souhlasím s tvým vysvětlením. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22001
6.9.10 16:33
Katka_F píše:
Já ani manžel žádné křestní listy nemáme, kdysi (asi před 29 lety) se asi nerozdávaly. :nevim:

Také jsem byla pokřtěná a křestní list nemám… :nevim: Zřejmě to tehdy bylo jinak…

A dostala jsem jméno po své prababičce, která byla mou kmotrou - Marie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27305
6.9.10 16:36

Já jsem teda taky křtěná, před 32 lety, a křestní list mám :-) i druhé jméno po kmotrovi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22001
6.9.10 16:41
MaryClementine píše:
Já jsem teda taky křtěná, před 32 lety, a křestní list mám :-)
:think: V tom případě bude u nás chyba jinde v řetězci :mrgreen: … no ono je to stejně v zásadě fuk :-D
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23505
6.9.10 16:44

Křestní list mám taky, v mým případě je to 35 let zpátky. Jinak co vím, může být těch křestních jmen i víc. U mě např. 2, zrovna tak biřmovací. Takže pak se třeba z Markétky udělá postupně Markéta Anna Marie Johana Klára :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10052
6.9.10 16:44

švagrové dcera je jmenuje Ellen Marie - taky docela pěkný

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23505
6.9.10 16:45

Jinak křestní list a výpis z církevní matriky je třeba nezbytný pro církevní svatbu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43029
6.9.10 16:52

Ne nezbytne. vsechno se da vytahnout z matriky a knezi si to obvykle okomunikuji sami, zenich ani nevesta nic v ruce nutne mit nemusi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10052
6.9.10 16:55
Pudloslava píše:
Ne nezbytne. vsechno se da vytahnout z matriky a knezi si to obvykle okomunikuji sami, zenich ani nevesta nic v ruce nutne mit nemusi.

oni si to vytáhnou, ale ty dotyčný musí aspon vedet kde byly pokřteni

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23505
6.9.10 16:57
Pudloslava píše:

Tak to jsem dostala úplně opačnou informaci. U nás to bylo o předložení křestních listů a vyžádání aktuálních výpisů z farností, kde jsme byli pokřtěni. Pastorační asistentka se k tomu bez nás nedostala, ani jí to nepotvrdili do telefonu. A křestní list jsem předkládala i kvůli biřmaci. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5352
6.9.10 17:39

Taky myslím, že jsem křestní list musela před svatbou mít, ale spíš asi pro jistotu, že jsem už ve farnosti, kde jsem se narodila a vdávala, dlouho nebydlela (přestěhovala jsem se do Prahy) a tak mě farář neznal a manžel navíc pokřtěn nebyl. Tak spíš asi proto. Ale raději ho teď pohledám, kdyby tady farář chtěl můj křestní list kvůli křtu malého až se narodí. Přece jen taky tu nebydlíme dlouho a manžel pořád není pokřtěn.
Jinak Pudloslava vysvětlila přesně a i velmi vtipně. Taky mě přijde na hlavu postavené, že někdo zavazuje dítě k čemusi, v čem ho nehodlá vychovat. Způsobuje mu tím do budoucna také mimo jiné problém třeba v tom, kdyby k opravdové víře skutečně v dospělosti došel, že bude muset ke zpovědi za všechny ty roky, kdy byl pokřtěn, ale jako křesťan se nechoval. Zatímco kdyby se nechal pokřtít až na základě svého rozhodnutí, to obmytí od hříchu minulosti by zajistil samotný křest v dospělosti - bez zpovědi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný