Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj holky,jake druhe jmeno dostalo vase dite pri krtinach,a dostali jste nejaky potvrzeni ze je dite pokrtene?
Ahoj, my jsme měli kmotru a náš Kubísek dostal jmeno po tatkovi, dostali jsme křestní list
Tak, tak, pokud chcete druhé jméno (což není pravidlo ani povinnost) většinou se dává po kmotrovi, takže Tomík má druhé Josef po kmotrovi a dostanete Křestní list.
Ale s tím jménem je to asi fuk, nemusí být asi nutně po kmotrovi.
Nene, moje děti křtěný nejsou. Jméno se dává většinou po kmotrovi (i ženský/mužský tvar), ale i po rodičích či prarodičích … a dostaneš křestní list. Jo, a kmotr musí být křtěný. A mám za to, že aspoň jeden z rodičů … ale to si nejsem jistá. (Proto já za kmotru nebyla … )
Diky,moje holcicka dostala druhe jmeno svate,ale muzske
,ale nevadi hlavne ze je pokrtena,ale krestni list jsme nedostali,a to jste dostali po obradu?
ahoj dostaneš křestní list od kostela kde jste křtily a my jsme si ještě koupily ve spešl obchodě, nás vlastní hezčí křestní list, ten ti taky vyplní
naše klárka je má křestní jméno Angela, po svatý angele, která kdysi dávno provozovala sirotčince a brala si pod křídla opuštěné děti ![]()
veras píše:
Diky,moje holcicka dostala druhe jmeno svate,ale muzske,ale nevadi hlavne ze je pokrtena,ale krestni list jsme nedostali,a to jste dostali po obradu?
to není možný, křestí list je vlastně důkaz o křtu
veras píše:
Diky,moje holcicka dostala druhe jmeno svate,ale muzske,ale nevadi hlavne ze je pokrtena,ale krestni list jsme nedostali,a to jste dostali po obradu?
My ho dostali obratem, resp. farář ho měl už připravený a po obřadu nám ho dal.
A jak se teda malá oficiálně jmenuje? ![]()
zuzka.mamka píše:
někdo dává po kmotrovi ale nemusí to být
zuzka.mamka píše:veras píše:to není možný, křestí list je vlastně důkaz o křtu
a je aspon pěkný??
S nějakou Květoslavou bych asi nesouhlasila ![]()
zuzka.mamka píše:
ahoj dostaneš křestní list od kostela kde jste křtily a my jsme si ještě koupily ve spešl obchodě, nás vlastní hezčí křestní list, ten ti taky vyplnínaše klárka je má křestní jméno Angela, po svatý angele, která kdysi dávno provozovala sirotčince a brala si pod křídla opuštěné děti
Nedava se po kmotrovi, ale diteti se vybira krestni patron - nejaky svaty - ktery se za nej bude v nebi primlouvat. Takze to nemuze byt treba Paris nebo samanta…
ale dite zadne druhe ani dalsi jmena mit nemusi - krest neni o tom, ze se diteti dava druhe jmeno, aby bylo frajer a rodina se poradne nazere, ale ze se dite stava krestanem, ditetem Bozim, rodina se zavazuje, ze ho krestansky vychova. Je to nabozensky obrad. To je treba si rozmyslet - taky byste asi nenechavali dite jen tak pro efekt obrezat.
nase „ubohe“ mlade ma jmeno jen jedno - pokud bude dychtit po jmennem seznamu jak aristokrat, bude si muset naporoucet u birmovani
A asi to udela, birmuje se ve veku, kdy jsou mladata jeste romanticka.
Veraj jojo, Klára Angela
Pudlo díky za přednášku
![]()
veřím, každý kdo nechává dítě pokřtít, to nedelá jenom proto aby jeho potomek měl dvě jména
navíc to druhé se stejně nikde nepoužívá