Krtiny druhe jmeno

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9943
6.9.10 17:48

tak když jsme se brali my, tak manža taky nemusel křestní list mít. Farář se jen ptal, jestli byl pokřtěný tady a už si to vyhledal. Malý křestní list dostal, ale já jsem mu teda druhé jméno dala takové, jaké se mi líbilo a chtěla jsem, aby se tak normálně jmenoval, ale manža nechtěl, tak jsem mu to dala aspoň jako křítí :oops: Takže náš malý je František Lukáš a manža je František Petr. Mě křtil farář těsně po svatbě-dnes už stačí, aby byl pořtěný jen jeden a druhý podepíše, že mu nebude bránit v křesťanském životě, tak jsmee si to my představovali, že uděláme, ale farář nám tu nabídku ani nedal, kolonku zrvna proškrtl a prostě se budu křtít.Vůbec ho nezajímalo, že vlastně ani moc nechci, já nějak věřící nejsem. Tak jsem si musela odchodit rok na katechismus a křtil mě stejně až po svatbě, protože mě chtěl mermomocí křtít na Bílou sobotu a nikdy jindy. No komedie. Jinak při křtinách musí být kmotr nejen křtěný, ale i biřmovaný!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5552
6.9.10 17:50

My jsme s manželem taky potřebovali křestní list k církevnímu sňatku, vyžádala jsem si je poštou ve farnostech, kde jsme byli pokřtěni. Originály jsme doložili ke svatbě, vůbec mě nenapadlo je okopírovat. Takže si zase nepamatuji, kdy jsem byla pokřtěná. :zed:

Já mám křestní jméno po kmotře - Jana a ségra, máme stejnou kmotru, má jméno po prababičce Anna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5352
6.9.10 17:58

Já se nechala pokřtít až v dospělosti a křestní i biřmovací jména jsem si vybrala sama. Samozřejmě po křestních patronech. Takže jsme občasným jménem Marcela, křestním Jana po svatém Janu Evangelistovi a biřmovacím Marie Magdalena po Marii z Magdaly. Křestní i biřmovací jméno je vždy po svatém patronovi a vlastně toho patrona (ne jméno) si člověk může vybrat podle patrona, kterého má i jeho kmotr :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23505
6.9.10 18:01
Brusek píše:
tak když jsme se brali my, tak manža taky nemusel křestní list mít. Farář se jen ptal, jestli byl pokřtěný tady a už si to vyhledal. Malý křestní list dostal, ale já jsem mu teda druhé jméno dala takové, jaké se mi líbilo a chtěla jsem, aby se tak normálně jmenoval, ale manža nechtěl, tak jsem mu to dala aspoň jako křítí :oops: Takže náš malý je František Lukáš a manža je František Petr. Mě křtil farář těsně po svatbě-dnes už stačí, aby byl pořtěný jen jeden a druhý podepíše, že mu nebude bránit v křesťanském životě, tak jsmee si to my představovali, že uděláme, ale farář nám tu nabídku ani nedal, kolonku zrvna proškrtl a prostě se budu křtít.Vůbec ho nezajímalo, že vlastně ani moc nechci, já nějak věřící nejsem. Tak jsem si musela odchodit rok na katechismus a křtil mě stejně až po svatbě, protože mě chtěl mermomocí křtít na Bílou sobotu a nikdy jindy. No komedie. Jinak při křtinách musí být kmotr nejen křtěný, ale i biřmovaný!!

Opět z vlastní zkušenosti - nee, já byla za kmotru jen křtěná, před biřmováním. A takových znám dost. Záleží samozřejmě i na způsobilosti kmotra, tj. chodí ke zpovědi a je praktikující či nikoli?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20296
6.9.10 18:48

Já křtěná jsem a křestní list máma ztratila - ona říká založila :lol: dá se získat znovu tam, kde vás křtili ;-)

Darek pokřtěn je, jméno musí být svaté, což Patrik (kmotr) je, takže no probléma…křestní list jsme dostali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9943
6.9.10 19:47
janine24 píše:
Brusek píše:
Opět z vlastní zkušenosti - nee, já byla za kmotru jen křtěná, před biřmováním. A takových znám dost. Záleží samozřejmě i na způsobilosti kmotra, tj. chodí ke zpovědi a je praktikující či nikoli?

no když jsme křtili malého před třeba rokama, tak nám bylo řečeno, že MUSÍ být i bořmovaný, ale ono se to chvíli před tím nějak měnilo. Do té doby to být nemuselo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
794
6.9.10 22:19

My jsme druhé jméno u první holky nedávali a teď se chystáme křtít druhou a taky to neřešíme. Jsme ale u husitské církve, katolíci to možná mají jinak.
A křestní list jsme dostali hned po obřadu, farář ho měl nachystaný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5527
7.9.10 00:37

Pudli, věděla jsem, že na tebe tady narazím :mavam:

Tak my jsme malého pokřtili zrovinka minulou neděli. Pro mě opět nezapomenutelný zážitek! (Jo, a ta žranice potom taky byla - jak jinak. To zas na přání manžela. Když on udělal ústupek v tom, že děti budou pokřtěné v jiné víře, než je ta jeho, tak já jsem ustoupila v tom, že se to neobejde bez bujarých oslav a vyhozenými desetitisíci :cert: :zed: ).

Obě naše děti (stejně jako já a manžel) mají jen jedno jméno. Druhé si vyberou až při biřmování. Jakýsi „křestní list“ jsme dostali, ale nemyslím, že to je důležité. Stejně až budou uzavírat svátost manželství (v jiné farnosti než v jaké byli pořtěni), tak si farář vyžádá potvrzení o křtu. Ten křestní list, o kterém je tady řeč, je jen jakási upomínka. Dá se koupit i v nějakém specializovaném knihkupectví nebo obchodě s církevními předměty.

Podle pravidel by měl být kmotr pokřtěn a biřmován. Dělají se však výjimky a kmotři mohou být i nebiřmovaní. Pak ještě můžete mít tzv. „svědka křtu“ - to pro případ, že chcete mít kmotry dva, ale jeden z nich není katolík, ale patří pod jinou křeťanskou církev. ALe na tohle se nikdo neptal, tak letím zas jinam.

Ať máte na ten slavnostní den jen ty nejhezčí vzpomínky! Pro mě tyto dva dny jsou spolu s porody nejhezčími zážitky mého života!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10713
9.9.10 09:37

Tak my budeme dávat jméno po kmotrovi… nebo je to naopak? Že bychom si vybrali kmotra podle jména :lol: no asi to byla náhoda, prostě se nám k tomu hodilo tak jsme ho vybrali :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
petulina789
24.9.12 15:54

Chtěla jsem se zeptat, existuje nějaký seznam jmen, které můžeme malé dát a které ne? Děkuji ;)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný