Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já krupicovou kaši sice nedávám, ale rozhodně si nemyslim, že když jí někdo dává, že tím dává dítěti špatný základ a že by musel mít černé svědomí! Tohleto odsuzování a hodnocení toho, že někdo něco dělá jinak, fakt nemam ráda!
Každá máma, i ta, co dítěti dá hranolku, má čisté svědomí, protože to všechno dělá s nejlepším vědomím.
Já krupicovou kaši sice nedávám, ale rozhodně si nemyslim, že když jí někdo dává, že tím dává dítěti špatný základ a že by musel mít černé svědomí! Tohleto odsuzování a hodnocení toho, že někdo něco dělá jinak, fakt nemam ráda!
Každá máma, i ta, co dítěti dá hranolku, má čisté svědomí, protože to všechno dělá s nejlepším vědomím.
Já dávám malému krupicovou kaši asi od 15 měsíců, tak jednou do týdne - v neděli k snídani a dělám ji z plnotučného čerstvého mléka. Vím, že je krupice spolu smlékem těžko stravitelná, ale do jisté míry se to kompenzuje dlouhým povařením. takže ne jako pugink 2 minuty
ale kaše mi bublí na plotně třeba 10 minut. Vašek nikdy neměl problém a kaši miluje
Makýš
Jinak když mi mamka furt nutila, abych krupičku dělala, tak mi říkala, že právě aby pak nebolelo bříško, na dlouho ji nechala namočenou (ale jak to funguje nevim, jak jsem psala, ještě jsem to nezkoušela).
alfacentauri
tak tenhle názor mne dostal, to jako když dávám dítěti bílou kaši tak na něj prdím???
Svýho syna NIKDY neošidím ani na něj neprdím, je středem mýho světa a to , že čas od času dostával kaši mu nikdy nedělal sebemenší problém, Kaši miloval a když byla s ovocem…byl a doteď je nejšťastnější čkovíček. Nikdy ji nesladím, pokud tak medem a on ji prostě miluje. Samo, záleží i na dítku, jak ji bude snášet, jaké má trávení atd.
Ale musím napsat…opravdu mne uráží tvůj komentář.
alfacentauri, janule: prosím kde kupujete kaše pohankové, jahlové , špaldové? Nebo jak je děláte? Děkuji moc!!!!
v kauflandu mají rýžové, pohankové a jáhlové instantní vločky, zbytek kupuju ve zdravé výživě. Nerada vařím dlouho, takže u nás frčí tohle
Dělám je na sladko i se zeleninou.
ahoj beruno, ted se davaji ty kase hami nestle atd,nejlepsi je kdyz neobsahuji lepek a to myslim ze v krupicne je a zbytecne z nicdeti tloustnou a je asi pro tak male deti nevhodna,driv nic jineho nebylo a doba jde kupredu,takze je plno novinek, driv se pili caje ale dnes ne jen kojime,ze jo,takze asi prisli proste na to ze je lepsi instantni kasicka:-)
Ahoj,
tak já jsem teda malému krupičnou kaši dávala asi od 11 měsíců a nikdy žádné problémy neměl. Nejprve jsem ji dělala ze sunaru, později už z normálního mléka. Instantní kaše od Hippu apod. by se nám šíleně prodražily - malému stačily tak na 3 porce…
Teď už mu kaše nedávám - nějaK mu přestaly chutnat, takže vřím večeře podobné obědům..
K předchozím komentářům - na své dítě neprdím, snažím se mu dávat to nejlepší - jsme na tom teď finančně hodně špatně, ale např. jiné maso než kvality bio ještě neochutnal.
Normální mléko od tří let si myslím je blbost - pokud je dítě zdravé (a bez alergií v rodině), může se dávat už od roku. My jsme přešli ze sunaru mléko, protože už se to fakt finančně nedalo - malému mlíčko chutná (možná více jak sunar) a žádné problémy také nemá.
K tomu špatnému základu - to by celá naše generace musela trpět alergiemi a mít cukrovku - za našeho dětsví prostě výběr jídla pro děti nebyl - na krupičné kaši jsme vyrostli a žijeme - a dokonce, světe div se, jsme zdraví…
Takže, abych to shrnula - pro dítě samozřejmě to nejlepší, ale každý extrémismus podle mě spíš škodí.
Zdraví Gábina + malý Ríša (17m)
Linko takže to vaříte normálně ve vodě až to změkne? A bez mlíka?
Ja jsem svemu synovi davala krupicovou kasi asi od roka,mozna driv nevim.samozrejme ju nedelam jak beton.A zarazi me, jak se tu nektera podivovala nad tim ze v nemocnici davaji rocnimu diteti vanocku s maslem a marmeladou atd.Co je na tom spatneho?Zda se mi,ze to trochu prehanite.To je muj nazor.Driv zensky meli tolik prace,ze nemeli cas az takhle do detailu vsechno rozebirat,nerikam ze mame krmit sve deti nezdrave,ale co tu nektere pisete mi prijde,ze uz to vazne prehanite.
U těch instantních vloček je výhoda že je stačí zalít horkou vodou a přikrýt talířkem, pak počkat asi 10 minut. Je lépe mít misku nahřátou nebo skleněnou. Když jsem dala do keramické studené, vločky se nedodělaly. Na sáčku je návod. Jáhly a pohanku jsem zkoušela i nevločkovou, ale to vaření mi přišlo zdlouhavé. Jáhly u nás moc nejedou ale popohance a rýži se můžeme utlouct. ![]()
Ahoj, já jsem dávala dětem Nutrilon kaše, nejdřív rýžové a pak i obilninové s lepkem. Připadalo mně lepší dávat kaše určené pro malé děti a vyráběné firmou, která dělá dětskou výživu a navíc jsme po odstavení pili Nutrilon mléko, tak jsem chtěla i kaše od jedné značky. Asi to bude kvůli zátěži ledvin, že je na krupici od 3 let.
@želvy na krupicce je od roka kvuli mleku:-) ja varim ve vode:-) me zas prijdou instantni kase nic moc pro zdravy:-)