Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Mám takový problém.Ve 13tt jsemzačala krvácet.Za týden se to opakovalo znovu.Miminko je v pořádku.Teď jsem v 17tt.Můj lékař mne posílá na amnicentézu pouze z důvodu věku.Je mi 35let.Všechny ostatní tesy i triple test je v pořádku.Mám strach z toho zákroku,aby to nevyvolalo potrat.Nerada bych přišla ozdravé miminko.Prošla jsem snad všechny stránky a nikde jsem se s takovým případem nesetkala.Máte někdo podobné zkušenosti?Jinak na genetiku jedu ve čtvrtek 15.7. Zatím jenom na UZ.Díky za odpověď.Monika
Ahoj Mony,
bude mi 33let, jsem poprvé těhotná (dnes začínám 30.týden). Od 7. do 13.tt jsem si pobyla v nemocnici právě kvůli krvácení a hematomům. Můj případ je možná poněkud odlišný, jelikož mám špatnou funkci krevních destiček a z toho důvodu se mi špatně zastavuje krvácení. Preventivně jsem vykřikovala už předem, že mě na amniocentézu nedostanou a lékaři mi to schvalovali. Naštěstí testy vyšly ok a tudíž nebyl k amniocentéze důvod. Po amnio je opravdu větší riziko krvácení a pokud ti všechny testy vyšly dobře, já ti radím, abys rezolutně odmítla. 35let není vůbec žádný věk, žila jsem 10let v zahraničí a tam se v tomto věku rozhodují, kdy že začnou pracovat na miminku. Mnoho žen tam začíná až po 40 a nikdo se tomu nediví. Jsme tu 100roků za opicema!!!
Držím ti pěsti a na papaláše se vyprdni. Lucie.
Lucie,díky moc za odpověď.Myslím,že mi to dost pomůže v rozhodování.U mne důvod proč jsem krvácela nenašli.A dost mne vyplašilo,že se to vrátilo.Myslí,že tu amnicentézu odmítnu.Mony
To se u nás opravdu chodí na amnio už po 35. roce maminky? Já si také myslím že 35 není žádné stáří a chtěla bych ještě další mamičo tak za 4 roky a to je mi čerstvě 32. Z amnia a mám popravdě řečeno strach-nechat si dobrovolně propíchnout těhotné bříško jehlou..... . Sice to přežily stovky maminek před námi, ale jsou ta rizika zplození postiženého miminka tak velká?
Mony a Radko,
fakt nejsem presvedčená o tom, že by rizika byla až tak velká. Já bych prostě na amnio nešla a basta fidli. A nedovolila bych jim mi ji udělat, ani kdyby se našly nějaké pochybnosti v testech. Ani ta amniocentéza není neomylná a ten stres před ní a hlavně PO ní, než jsou vyhotoveny výsledky, si myslím, že pro mimajzlíka nebudou nejlepší. V nemocnici jsem ležela s „holkou“, bylo jí 39, po druhé těhotná, chodili za ní doktoři, ptali se jí, jestli to byla „nešťastná náhoda“, a když jim odpověděla, že naopak šťastná a vůbec ne náhoda, hleděli na ní jak na blázna. To by se opravdu „na západě“ nemohlo stát.
ˇ
Lucie