Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, moc se omlouvám za nové téma, ale nechci oživovat stará témata. Jsem 13+4 těhotenství. Minulý týden na screeningu bylo všechno v pořádku, ale v pátek jsem potom začala špinit, lehce, v neděli to ustalo, ale v pondělí ráno jsem ráno objevila krve docela hodně, no vyděšilo mě to. Jela jsem na vinohrady. Tam mi řekli, že mám 4 cm hematom, ale aktuálně nekrvácí. Druhý den potom jsem šla ke své doktorce, která řekla, že už se to dokonce zmenšuje a že to bude v pořádku, ale jak jsem přijela domů, tak znovu krev, dneska celý den radši ležím, nic nedělám a stejně to furt teče. Já mám takový strach. Mám jet k doktorce znovu? Nebo když řekla, že dobrý, nechat to a jen být v klidu? Neměla mi napsat nějaké léky? Prosím poraďte mi, jsem na nervy.
Ja to mela taky, ve stejnem tydnu. Me teda krvacel fakt hodne, ze me nechali v nemocnici na kapackach. Pak sem musela mit doma prisny klidový rezim, fakt jenom lezet a dostala sem globule na udrzeni a ascorutin na zmírnění krvaceni (ten si muzes koupit i sama v lekarne, nic tim nezkazis). Ale krvacela jsem jeste tak 6 tydnu potom, hlavne kdyz sem treba chvili stala nebo chodila.
Důležité je dodržovat klidový režim, problém by byl, kdyby tekla krev čirá světlá, pokud teče krev taková tmavá, vyprazdňuje se hematom a to je v pořádku.
Jinak mi nasadili magnesium, tím člověk nic nezkazí pak ascorutin, ten se dá běžně koupit a sestřička mi doporučila 1 denně vypít vymačkaný citron s vodou.
Lezet si měla už od pátku. Já když jsem ve 14 týdnu začala splnit, tak jsem ihned volala doktorce a ještě ten den mě vyšetřila a nařídila jen chodit na wc. Léky mě taky žádný nedala. Během pár dní to bylo OK, ale nesměla jsem nic zvedat.
Jak uz se tu pise… ascorutin k tomu jsem dostala utrogestan. Mne to zacalo od 11tt s pauzami asi do 15tt a hematom mel okolo 3cm. Nesmi byt svetla krev, jinak bych jela nekam na pohotovost. Pokud je tmava tak to nemusis moc resit jen klidovy rezim.
Jo a nelezela jsem jen v posteli. Neslo to. Syn tou dobou mel 10mesicu takze porad zvedani do zidlicky ze zidlicky do kocaru… ale kdyz si hral tak jsem se snazila lehnout a jen ho sledovat. Presto bylo vsechno ok
takze hlavne myslet pozitivne
Moc děkuji holky. Jsem hodně v klidu, polehávám, špiním pořád, ale už to není moc, už mi stačí intimka. Uklidnily jste mě, že to může být i víc a nemusí se jednat o potrat. Modlím se, abych to maličký donosila v pořádku. Trochu mě štve, že nikdo není schopen říct, z čeho a proč se to stalo, když nijak neblbnu, nic netaham, nikde jsem se neuhodila, nic…
Moc děkuju, že jste mě uklidnily.
@AndělkaJilemnická to se udela jen tak, me se taky vytvoril tyden po screeningu, kde bylo vse v poradku a behem toho tydne sem nedelala nic, bylo mi zle, tak sem polehavala doma a pulku casu byla s hlavou v mise ![]()
Taky jsem měla v tomhle období hematom, ale větší, kolem 11 co a krvacela jsem dvakrát a pokaždé si mě nechali v nemocnici. Dostala jsem utrogestan a musela jsem jen ležet a jít max na záchod. Naštěstí jsem byla zrovna u našich, tak se mamka starala o mě i mého dvouleteho syna. Nakonec se zmenšil, zmizel a teď mám dva týdny do porodu. Nemá to žádný důvod, prostě se to vytvoří a ty s tím nic neuděláš, je to častý problém. Není to tvoje vina. Držím palce ![]()