Krvna skupina miminka

150
2.8.05 11:09

Krvna skupina miminka

Ahojte,
zistila som ze neviem krvnu skupinu mojej 8tyzdnovej holciciky 8O Neviem ako je to mozne, no z porodnice sme odisli s preukazom bez tohto zaznamu!
Pytala som sa na to mojej pediatricky a ta mi povedala ze urobime odber, no az tak za 2 mesiace, ked budeme ockovat. Tiez mi oznamila ze sa za zistenie krvnej skupiny plati :?
Som z toho zmatena. Mam pocit, ze vediet krvnu skupinu mojho dietata je snad dost podstatne nie?
Je (alebo bol) na tom niekto podobne ako my? Nemam skusit zavolat do porodnice? Mozno mi to iba zabudli vpisat do preukazu. :?
A je vobec normalne ze sa za tento ukon doplaca (malo by to snad patrit ku nevyhnutnym ukonom nie)?
Mate niekto skusenost. Vdaka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Radina
2.8.05 11:22

Ahoj.
Já se musím přiznat, že neznám krevní skupiny svých dětí, manžela a ani svoji. Kdyby se něco stalo a člověk potřebuje transfuzi, stejně nikdo slovnímu oznámení krevní skupiny nevěří a testy se musí udělat…takže to nepovažuju za nezbytně nutný údaj a vůbec mi to nepřipadá důležité.
Takže když to chce rodič vědět jen tak pro sebe, plně souhlasím s tím, že by si za to měl zaplatit. Krevní testy se dělají před transfůzí dokonce i automobilovým závodníkům, kteří ji mají napsanou na dveřích svých vozů. I kdybyste ji měli na řetízku při přijetí v nemocnici, stejně vás to nemine, protože kdo si vezme na triko něčí život - můžete nosit třeba řetízek s krevní skupinou svého miláčka nebo dítěte… . Právě před chvilkou jsem se na to totiž ptala své známé, tak proto teď rozumuju :oops:

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
2.8.05 11:32

ahoj Ayrinka,
naprosto s tebou souhlasím, že znát krevní skupinu, at už svou nebo svého dítěte je velmi důležité. Též mě naštvalo, že ten rozbor v porodnici nedělají. Na zavinovačce sice byl připevněný štítek se jménem miminka a krevní skupinou, ale bylo mi sestřičkou sděleno, že je tam napsaná krevní skupina matky (a já si myslela, že moje holky mají stejnou skupinu jako já, tedy B+ :oops: ,jaká náhoda, že :D ) Ale je fakt, že ani já jsem nevěděla, do té doby, než jsem otěhotněla, jakou skupinu vlastně mám. Myslím, že je to velký nedostatek v našem zdravotnictví. O placení rozboru na požádání nevím, ale mám v úmyslu se na to dr. zeptat. Ale podle mě by to mělo být hrazené, vždyť každý člověk má právo to vědět

Hanka

• Citovat
  • Upravit
464
2.8.05 11:35

Ahoj, rodila jsem u Apolináře a tam tedy krevní skupinu zjišťovali. Měla jsem to v propouštěcí zprávě o miminku. Určitě to nebyla má krevní skupina, neboť já mám 0+ a ve zprávě u dítěte A-, takže to s jistotou považuju za krevní skupinu mé holčičky. pa, Ziza.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
150
2.8.05 11:45

Zatial diky holky
ja som tiez mala v prepustacej sprave iba moju krvnu skupinu B+ :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
868
2.8.05 12:26

krevní skupina

Ahojky :wink:

Já jsem rodila v Brně u Milosrdných bratří a tam automaticky krevní skupinu miminek zjišťují a měla jsem ji v propouštěcí zprávě pro dětského lékaře.
Náš Pavlík má skupinu po mně 0+
Docela mne teda překvapuje, že když se v porodnici dělají testy z krve miminka, že jinde automaticky nezjišťují krevní skupinu. Vždyť může být kdykoliv potřeba… To je prostě děs! :|

Peťula

http://tickers.TickerFactory.com/…f4c1/age.png

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
486
2.8.05 12:41

Ahoj Ayrinko,
v porodnici ti údaj dopsat určitě nezapomněli. Krevní skupina se paušálně zjišťuje u všech rodiček, ale jen u některých dětí a to u těch, jejichž matky mají buď krevní skupinu 0 nebo Rh- faktor negativní. U těchto dětí hrozí vyšší riziko velmi silné novorozenecké žloutenky (hrozící až výměnnou transfuzí) v případě, že nemají stejnou krevní skupinu ev. Rh faktor jako matka. U těch dětí je to proto v dané chvíli důležitý údaj. U ostatních nikoliv. I kdybys krevní skupinu svého dítěte věděla, jaký to pro tebe má význam? V případě, že by dítě potřebovalo transfuzi, musí se test na skupinu udělat a ještě udělat i křížové zkoušky jeho krve s krví od dárce a další zkoušku přímo u postele malého pacienta, jinak mu nikdo krev podat nesmí (např. na základě tvé informace, že má skupinu a faktor takový a takový), protože podání chybné krevní skupiny by mohlo vést i k úmrtí. Pokud nastane situace, kdy se předpokládá, že dítě by mohlo dostat krev (př. plánovaná operace, u které bývají obvyklé větší ztráty krve, špatný krevní obraz, leukemie, atd.), vyšetření se mu udělá zdarma. Ale v případě, kdy to chce vědět jen rodič, mi připadá logické, že se za tuto informaci má zaplatit.
Já jsem se svou krevní skupinu dozvěděla až při prvním darování krve, řada mužů, kteří nebyli na vojně a nikdy krev nedali, to neví do konce života, tedy pokud krev náhodou nepotřebovali.
Tím, že ty máš krevní skupinu B a navíc Rh pozitivní, patříš do skupiny matek, jejichž dětem se krev nebere. Jak tu někdo psal, že krevní skupinu svého dítěte zná, tak to asi bylo tím, že má krevní skupinu 0. Nevím o tom, že by to v některé porodnici dělali úplně všem dětem.
Kdyžtak pište, jestli to tak není, taky mě to zajímá.

Jendys

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2612
2.8.05 12:58

Vidíš a já byla přesvědčená, že malé brali krev jen kvůli mé těhotenské cukrovce…Mám 0+, takže mé dítko patřilo do rizikové skupiny. Jinak zdědila po tatínkovi B.

elda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
868
2.8.05 13:03

...

Tak to teda taky koukám 8O

Peťula

http://tickers.TickerFactory.com/…f4c1/age.png

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
2.8.05 13:46

Jendys to shrnula naprosto presne :)
I ja znam svoji krevni skupinu pouze diky memu darcovstvi krve - takze mi ji ani Dr nezjistoval - jsem A+ - z toho duvodu neznam krevni skupinu ani jedne z holek - a protoze mame tatinka s modrou knizkou, nezname ani jeho krevni skupinu :)
Lesina s dracaty

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1308
2.8.05 18:23

Mně dr. zjišťoval krevní skupinu v těhu - to jsem myslela, že se musí :-/ Bylo to poprvé co jsem zjistila jakou mám. V Kadani v porodnici mi napsali Alešovo krevní skupinu do jeho zdravotního průkazu na tu první stranu s údaji z porodnici - má A+, já 0+, takže ji má po tatínkovi :-)

Ayrinko zkus zavolat do porodnice, za to nic nedáš..
Jinak u OZP se dá krevní skupina zjistit zadarmo, resp. z kreditu dítěte (mají automaticky 450).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
342
2.8.05 20:04

Ahoj, mě kontrolovali krevní skupinu na začátku obou těhotenství, a pak 3× během obou těhotenství kontrolovali protilátky. Mám 0 Rh faktor neg. a manžel taky.
Klukům brali krev kvůli tomu hned na porodním sále a měli krevní skupinu napsanou v očkovacím průkazu.Také mi primář přišek extra říct, že mají kluci tuhle KS, ale nevím proč.

Ještě vím, že ségra má taky 0 neg a její manžel 0 poz. a musela dostat po porodech injekci kvůli krvi.

Taky by mě zajímali podrobnosti, proč se to u Áček nebo Béček nesleduje a u nás jo.Jestli tomu někdo rozumíte, písněte sem!!

A myslím si, že je důležité vědět, jakou máme krevní skupinu.

Ája

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
409
2.8.05 21:40

Jé já jsem na tom úplně stejně jako Ája-Smailinka:-)) Já mám O Rh-, manžel taky, a náš prcek samozřejmě taky. Jsme prostě tři negativisti:-)) Nevím, jestli v Plzni u Mulačů, kde jsem rodila, to automaticky zjišťují u všech dětí, ale náš Honzík to měl napsané ve zdravotní průkazce. Manžel se svoji krevní skupinu dozvěděl díky mému těhotenství a mému negativnímu faktoru. Jaké bylo jeho překvapení, že má stejnou krev jako já! Šel na odběr normálně k našemu praktickému doktorovi, kterému jsme vysvětlili proč odběr chceme provést a provedli ho zdarma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2901
3.8.05 05:27

Díky Jendys za info.
Já mám 0+, dcera taky … v průkazce tu svoji skupinu samozřejmě má 8O . Dodnes jsem netušila, jak to s těmi nulkami je … Dcera měla po porodu silnější žloutenku, musela být u sestřiček v tom modrém „inkubátoru“. (Já sama prý měla po narození taky silnější žloutenku.)
Ale že by se někdo obtěžoval mi říct, že důvod může být ta krevní skupina … to se tedy neobtěžoval. Dozvěděla jsesm se pouze to, že každé miminko má po narození žloutenku, ale každé jinak silnou :cry:

Baghira a Eliška

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1272
3.8.05 08:50

ahoj jendys,
já naše krevní skupiny taky znám.já A+,JARDA 0+ A KAČENKA TAKY 0+.má to zapsané v průkazce už z porodnice.díky klešťovému porodu měla žloutenku ve IV.pásmu a měli jí měnit krev.povedlo se to rozehnat kapačkama a svícením.ležely jsme v plzni na neonatologickém.
 luka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky