Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ájo-Smailinko,
ty, tvé děti a tvůj manžel máte velmi potřebnou krevní skupinu. Nuly negativní jsou naprosto universálními dárci, mohou darovat krev úplně všem ostatním krevním skupinám, toho se taky využívá v případě náhlých stavů, kdy není čas na vyšetřování skupin před transfuzí. Každá transfuzní stanice moc stojí o to, mít dostatek dárců s touto krevní skupinou, tak asi proto ti to i u tvých dětí oznamoval primář osobně…
U tvé sestry je to trošinku jinak, její manžel je Rh+. Když se otec a matka liší v Rh faktoru (přesněji: matka má Rh- a otec Rh+), může nastat mezi matkou a plodem Rh inkompatibilita. První dítě to neohrožuje, protilátek se nestihne vytvořit tolik, ale při druhém těhotenství protilátky matky mohou poškodit plod. Proto se ženám Rh- po prvním porodu(potratu) podává speciální injekce, která zneutralizuje vytvořené protilátky. Ale už v prvním těhotenství se nějaké protilátky tvoří, reagují s červenými krvinkami dítěte a to může způsobit výrazný rozpad jeho červených krvinek, který se projevuje silnou žloutenkou. V systému AB0 je inkompatibilita vzácnější a je popisovaná u plodů s krevní skupinou A,B nebo AB, jejichž matky mají 0. Takže dětem maminek buď Rh- anebo 0 se krevní skupina bere z krve z pupečníku (dítě se nepíchá), závažný, život nebo mozkové funkce ohrožující ikterus hrozí v několika desítkách hodin po porodu. Neznamená to, že u matek A,B,AB děti nemohou mít žloutenku. Mohou, dokonce někdy tak silnou, že musí na fototerapii (do modrého inkubátoru), ale nebývá hned první den, většinou kulminuje 3-4. den, je ale vzácné, že by kvůli rozpadu červených krvinek musela být provedena výměnná transfuze.
Naše zdravotnictví je ve finanční krizi, za kterou nemůžou zdravotníci, ale systém a pojišťovny. Ty stále šlapou zdravotníkům na krk a nutí je k co nejúčelnějším postupům, nechtějí proplácet výkony, které nebyly nezbytné. Kdyby bylo na zdravotnících, klidně by brali krevní skupinu všem paušálně, ale to by asi museli zaplatit ze své kapsy
. Navíc, vědět krevní skupinu svého dítěte fakt není ta nejdůležitější věc na světě, když půjde o život (např. při nehodě), dostane i bez vyšetření krev 0-, u méně urgentních stavů se vyšetřit skupina před transfuzí stihne.
Jendys
Tak já mám taky 0+, a obě děti měli přibližně stejnou žloutenku, i když jeden má B+ a druhý 0+. U toho druhého mi dr. říkala, že když má nulu, tak to bude dobré se žloutenkou, ale stejně mu asi pátý den vyskočila, tak ho museli svítit.
Julda, 34tt, Tom 10r, Martin 14m
Juldo,
já jsem A+ a Ema byla taky kvůli žloutence na fototerapii, ačkoliv, jak se pak zjistilo, má taky skupinu A+. Ale taky to bylo až 3.-4. den a ne do hodnot, kdy by hrozila výměnná transfuze a navíc stačilo 12 hodin a hodnoty začaly klesat. U těch nulek a Rh negativních se ta skupina z pupečníkové krve bere proto, že hrozí jádrový ikterus (výška volného bilirubinu v séru je tak vysoká, že může dojít k poškození mozku) už v průběhu prvního dne po porodu.
Jsem zvědavá, co ty naše další děti, jestli taky půjdou na modré světlo
, pak si to napíšem ![]()
Jendys
Jendys, super informace. Hned jsem si to zkopírovala a vytisknula. Moc Ď!
Jendys, taky moc děkuju za informace, dám to přečíst taky manžovi, aby mi furt nevyčítal, že dělám na tom počítači blbiny! ![]()
Ája
Holky, jsem ráda, že se vám moje objasnění líbilo. Když vím odpověď, ráda se o ni podělím ![]()
Jendys
Jo, a ještě jsem tam zapomněla napsat (ale snad je to celkem jasné i tak), že Rh inkompatibilita je v případě, že maminka má Rh- a její dítě Rh+ (po tátovi
)
Jendys