Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Dobrý den, manželovi byla diagnostikována kryptozoospermie, Koncentrace spermii 0ml -1, spermie po centrifugaci ANO, počet spermii s normální morfologii 0%, počet spermii s defektem hlavičky 100%, byla zjištěna porucha ztekucení ejakulátu. Nejsme z toho vůbec chytří. Byla nám nabídnuta možnost umělého oplodnění a možnost přirozeného otěhotnění nulova. Překvapilo mě ale, že po manželovi nechtěli žádné další vyšetření (pouze genetika ta prý byla v pořádku), není potřeba hledat příčinu, je vůbec možné nějaké zlepšení? Popř. pomocí čeho? Nějaké vitamíny? Manžel samozřejmě po zjištění výsledku dosti rezignoval na jakékokiv jiné řešení.. Je celkem aktivní cyklista (15-20hodin týdně), nechce samozřejmě jezdění omezit a je přesvědčen, že by to ani nepomohlo. Zajímal by mě názor jiných… podobné zkušenosti a jakékoliv info… Děkuji předem… ZDraví V.
@mihalunka kolo určitě vynechat!
Vitamíny, jedine profertil, ale je to dost drahé a nám to nepomohlo.
Umělé oplodnění jedině od dárce, to samé řekli nám, od přítele se nám to nepovedlo, ani metodou ICSI. Hodně štěstí.
Na ten profertil se podivam diky, jinak nam rekli ze i z toho mala tam snad neco najou a le musi ted jezdit a mrazit a mrazit aby toho pak bylo dost az mi odeberou ty vajicky ci co.. spis moc nechapu co znamena ten defekt hlavicky…
Já myslím, že ta cyklistika je obrovský problém. Kamarádky případ - její manžel měl spermiogram že se jí doktoři smáli, že by ho mohla půjčovat k obecnému použití, vyrazil na cyklistickou dovolenou a normální spermie nula. A to on začínal z opravdu super výsledků. My máme momentálně také 0% normálních a počet dva miliony, i krypto jsme měli a tedy na té cyklistice bych velice trvala. Ono totiž projít IVF je pro ženu mnohem větší nápor, než pro muže chvilku se nevěnovat svému koníčku. Promiň tón. Jinak nám nepomohly ani vitamíny, nic akorát bylinky a fyzioterapeutka - dělá masáže plosky nohou. V létě jsme byli na 45 milionech a 10 % pohyb vpřed. O tom se nám teď zase ani nezdá
No to ja si taky myslim..a asi to bude jeste dlouhy spor mezi nama.. ja uz mam jedno ditko z minuleho vztahu.. takze ja se do umeleho oplodneni vubec nehrunu a mam z nej i strach.. takze bych chtela nejdriv zkusit vse mozne ostatni.. ale on jezdi od detsvi i zavodne… a vim ze se jentak kola nevzda.. ptal se na to doktora co mu delal spermiogram a ten mu rekl ze kolo na to vliv nema.. takze on se toho samo chytil a…
@mihalunka píše:
No to ja si taky myslim..a asi to bude jeste dlouhy spor mezi nama.. ja uz mam jedno ditko z minuleho vztahu.. takze ja se do umeleho oplodneni vubec nehrunu a mam z nej i strach.. takze bych chtela nejdriv zkusit vse mozne ostatni.. ale on jezdi od detsvi i zavodne… a vim ze se jentak kola nevzda.. ptal se na to doktora co mu delal spermiogram a ten mu rekl ze kolo na to vliv nema.. takze on se toho samo chytil a…
Zeptej se dalších doktorů, spousta doktorů je ochotná odpovědět i na dotaz po mailu - navíc bys to měla písemně. A on to dítě chce? Pokud ano, co tedy pro to hodlá udělat??
@mihalunka měli jsem podobný problém. Kumulace všech možných defektů. V CAR nám řekli vyloučit všechna rizika..zahřívání, kouření, alkohol, atd. Konzultace u specializovaného androloga, půlroční aplikace injekcí. Zabralo až IVF ICSI, i když moc šancí nedávali. Cyklistika příčina být nemusí, ale podle toho co říkali nám, tak je určitě dost rizikový faktor ![]()
@KattyK píše:
@mihalunka měli jsem podobný problém. Kumulace všech možných defektů. V CAR nám řekli vyloučit všechna rizika..zahřívání, kouření, alkohol, atd. Konzultace u specializovaného androloga, půlroční aplikace injekcí. Zabralo až IVF ICSI, i když moc šancí nedávali. Cyklistika příčina být nemusí, ale podle toho co říkali nám, tak je určitě dost rizikový faktor
Jasně nemyslela jsem to tak, že cyklistika je jasně důvod. Ale rozhodně to může být zhoršující prvek a rozhodně bych chtěla, aby se víc snažil. Doktoři totiž rádi řeknou, cyklistikou to není, vylepšit to nejde, vezměte si dárce. Jim to zvýší úspěšnost a jejich starost to není.
Ale tvá ano ![]()
@julie74 píše:
Jasně nemyslela jsem to tak, že cyklistika je jasně důvod. Ale rozhodně to může být zhoršující prvek a rozhodně bych chtěla, aby se víc snažil. Doktoři totiž rádi řeknou, cyklistikou to není, vylepšit to nejde, vezměte si dárce. Jim to zvýší úspěšnost a jejich starost to není.Ale tvá ano
S tím naprosto souhlasím. Pro manžela to byla taky pořádná pecka, i když to tušil (onemocnění v dětství). Ale pokud člověk vlastní dítě vážně chce, tak pro to udělá všechno, že.. Když už vážně šance není, tak pak teprve další možnosti. Rozhodně stojí za to bojovat. Spermiogram se může radikálně měnit, za vcelku krátké časové období, takže to chce prostě zkoušet a udělat pro to maximum, včetně vyloučení všech rizikových faktorů.
Taky nám bylo doporučeno aby přítel na kole nejezdil,
je tedy pravda, že my máme alespoň 1% použitelných spermií, takže jdeme ted do IVF, ICSI
my jsme měli tedy energy man, nakonec to nepomohlo a bylo to ještě horší, když mu řekli, at jde na uro, že zjistí hladinu hormonů, tak to odmítl.. on obecně má fobii z dr
takže jeho v manévrovat k dr je problém
@xsaleen píše:
Taky nám bylo doporučeno aby přítel na kole nejezdil,
je tedy pravda, že my máme alespoň 1% použitelných spermií, takže jdeme ted do IVF, ICSI
my jsme měli tedy energy man, nakonec to nepomohlo a bylo to ještě horší, když mu řekli, at jde na uro, že zjistí hladinu hormonů, tak to odmítl.. on obecně má fobii z drtakže jeho v manévrovat k dr je problém
pokud nemá opravdu psychiatrickou poruchu, tak bych ho tedy s jeho fobií hnala. Ty půjdeš na celé IVF - a on má problém nechat si vzít krev na hormonální profil. To snad ne?
@julie74 tak ono by to u něj nebylo jen o krvi.. mě stačilo, když šel se mnou na krev (svou) do caru a málem se mi cestou
dolez tam celej spocenej a zelenej.. nedokážu si představit, kdyby měl jít na uro, což mělo být i vyšetření prostaty atd..
mě řek, že bejt ženská, tak do toho nejde ani omylem, že by to nedal
@xsaleen píše:
@julie74 tak ono by to u něj nebylo jen o krvi.. mě stačilo, když šel se mnou na krev (svou) do caru a málem se mi cestoudolez tam celej spocenej a zelenej.. nedokážu si představit, kdyby měl jít na uro, což mělo být i vyšetření prostaty atd..
mě řek, že bejt ženská, tak do toho nejde ani omylem, že by to nedal
Tak to se mu omlouvám, to s tím má opravdu problém a není to jenom rozmazlený capart. Ach jo, taky těžká situace ![]()
@julie74 to jo, on takle nechodí nikam, u zubaře nebyl třeba 20let, naštěstí je má ok.. po novím roce si udělal něco s kolenem, a šel tam až když nemohl se na tu nohu postavit a na kontrolu už samo nešel, že je to ok
a ještě ho hnát na uro, kvůli plodnosti.. aby se někde obnažoval, je na to dost citlivej, to nevím v jakým stavu by tam došel to by radši dítě neměl, kdyby tohle byla jediná šance
@xsaleen píše:
@julie74 to jo, on takle nechodí nikam, u zubaře nebyl třeba 20let, naštěstí je má ok.. po novím roce si udělal něco s kolenem, a šel tam až když nemohl se na tu nohu postavit a na kontrolu už samo nešel, že je to ok
a ještě ho hnát na uro, kvůli plodnosti.. aby se někde obnažoval, je na to dost citlivej, to nevím v jakým stavu by tam došel to by radši dítě neměl, kdyby tohle byla jediná šance
Nebo narkóza
chudák, to je mi ho líto ![]()