Která moja

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
6661
1.4.16 10:39

Který můj
která moje
které moje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3681
1.4.16 10:40
@evill píše:
Severní morava :).

Ja jsem taky puvodem ze severni Moravy a toto neznam teda :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
1.4.16 10:40
@niki V píše:
Já to to taky říkám všem(holky nebo kluci)je to podobné jako když dítě hladí pejska nebo někoho(tatínka napr.) A dělá tak malá malá. Taky se neříká „malý malý“ takze si myslim ze kluka tim urco nediskriminujes :mavam:

ty jo, to jsem měla vědět, když byly děti malé… u nás se říkalo jak „malá malá“, tak „malý malý“ :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3491
1.4.16 10:41
@evill píše:
Severní morava :).

Tak možná nějaký místní zvyk :mrgreen: Neřešila bych, klidně si to používej :roll: :roll: :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3491
1.4.16 10:42
@sagina píše:
ty jo, to jsem měla vědět, když byly děti malé… u nás se říkalo jak „malá malá“, tak „malý malý“ :mrgreen:

U nás občas řekneme „malý“, ale většinou „malá“…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46669
1.4.16 10:43
@evill píše:
Ahojte. Dnes vyloženě pro pobavení. „Přeme“ se s mužem. Říkáte i klukům „která moja? " :lol:. Chápu, že to není česky správně a nedává to smysl, ale "který můj“ zní přece divně… Používáme tento výraz u her, třeba v lese zakřičím „která moja“ a čekám, které dítě přiběhne jako první. Prý tím diskriminuji kluka :). Co vy na to?

Podle názvu diskuse jsem myslela, že jde o pražskou gorilu (akorát mě zmátlo malé „m“, proto jsem nahlédla).
Tohle sousloví vůbec neznám, když volám na děti, tak jménem :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3230
1.4.16 10:45

@evill tak na holku „moja“ a na kluka „moje“ u nás :lol: :lol: navíc ne jen na děti :mrgreen: ale klidně. Jak píše @niki V. Na kocoura taky neděláš malý, malý :-D no jo jiný kraj, jiný mrav :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46669
1.4.16 10:46
@Mexie píše:
@evill tak na holku „moja“ a na kluka „moje“ u nás :lol: :lol: navíc ne jen na děti :mrgreen: ale klidně. Jak píše @niki V. Na kocoura taky neděláš malý, malý :-D no jo jiný kraj, jiný mrav :pankac:

Mně přijde moja i moje jako na holku :nevim:
Ale asi je to fuk, když je to součástí nářečí. Lidi mluví všelijak..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
1.4.16 10:47
@bartsch píše:
Který můj
která moje
které moje

no, když už… já bych v popisované situaci asi spíš řekla „KDO je moje zlatíčko“ nebo tak něco… „která moje“ mi zní děsně, tohle na mne někdo vybalit, tak asi hodně dlouho přemýšlím, co se to po mně chce :mrgreen:

jinak pokud jde jenom o to přivlastňovací zájmeno, tak tam bych se v tomto případě pohlavím dítěte až tak neřídila, spíš tím, co by za ním mělo následovat. ono to zmiňované zlatíčko může být jak kluk, tak holka. takže záleží na tom, co v té useknuté větě chybí :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4658
1.4.16 10:48

Rve mi to uši :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5532
1.4.16 10:51

@evill Ty jo :mrgreen:, vzpomínky na mladá léta :-). Kdysi mi ve škole na praxi jeden šéf (slovák) říkával „ktorá moja malučká“… (jsem prcek). Nikdy jsem to spojení „ktorá moja“ nepochopila. Ale vzpomínka na mladší mládí je to krásná :andel:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4009
1.4.16 10:56
@sagina píše:
no, když už… já bych v popisované situaci asi spíš řekla „KDO je moje zlatíčko“ nebo tak něco… „která moje“ mi zní děsně, tohle na mne někdo vybalit, tak asi hodně dlouho přemýšlím, co se to po mně chce :mrgreen:jinak pokud jde jenom o to přivlastňovací zájmeno, tak tam bych se v tomto případě pohlavím dítěte až tak neřídila, spíš tím, co by za ním mělo následovat. ono to zmiňované zlatíčko může být jak kluk, tak holka. takže záleží na tom, co v té useknuté větě chybí :nevim:

Tam už ale nic nechybí. To už je celé. Prostě jenom „která moja?“. Správně česky asi „kdo z vás je můj?“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4009
1.4.16 10:58
@KPKristy píše:
Podle názvu diskuse jsem myslela, že jde o pražskou gorilu (akorát mě zmátlo malé „m“, proto jsem nahlédla).
Tohle sousloví vůbec neznám, když volám na děti, tak jménem :D

Ale to není přímé oslovování typu „Kubo podej mi lžičku“ :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3230
1.4.16 11:03

@KPKristy když je na to člověk zvyklý tak mu to zvláštní nepříjde :-) no a někomu to zase příjde jako blbost :-D Já jelikož to znám tak mi to přijde v pohodě :nevim: ale chápu, že někdo koulí očima a diví se co je to za blbost :-D ale když někoho oslovíme jménem tak nic nezkazíme to je jasný :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6116
1.4.16 11:05

@evill Taky SM kraj, rodiče volali „Kerá moja“ na nás všechny děti bez ohledu na pohlaví :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Dostihy a sázky

• (5) + 5 recenzí