Kterou rekvalifikaci vybrat

Anonymní
3.3.25 21:45

Kterou rekvalifikaci vybrat

Ahoj,
Chci se zeptat zda někdo neřešil podobnou situaci.
Ráda bych RD pracovala jako asistent pedagoga, vychovatelka nebo pracovnice v sociálních službách, případně pečující osoba pro děti do 3 až 6 let.
Zajímá mě, co říká zákon. Mám maturitu z gymplu a nedodělanou sociální pedagogiku kterou pravděpodobně v nejbližší době dostudovávat ani nebudu. Která z těch vyjmenovaných rekvalifikací bude mít nejširší pole působnosti? Samozřejmě jsem hledala ale nenašla jsem ucelené informace. Ráda bych kdyby se někdo kdo tohle řešil podělil o zkušenost. Děkuji :) náš UP nabízí rekvalifikaci pracovnice v sociálních službách ale nejsem si jista, zda s tímto mohu do školky nebo dětské skupiny, mám za to, že spíše ne a rekvalifikaci bych si tak uhradila sama ale vybrala bych toho asistenta pedagoga.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
253
3.3.25 22:32
@Anonymní píše: Více

Pokud vás zajímá co říká zákon, tak není nic snazšího než si ho přečíst :D Jinak, myslím že nejlepší bude kurz vychovatelka. Už proto, že na ni by mělo být potřeba středoškolské vzdělání, kdežto na sociální pracovnici a asistentku pedagoga by mělo stačit základní vzdělání. Je to dost úsměvné, když někdo dělá „asistenta pedagoga“, měl by pomáhat s žáky a sám je rád že vyšel ze základní školy. Předpokládám, že se vychází z toho, že asistenty potřebují učitelé vesměs pro pomoc s žáky řekněme ze sociálně slabších rodin, kde je i dokončené základní vzdělání něco těžce dosažitelného, takže pro žáky z takovýchto rodin může vypadat asistent s dokončeným základním vzděláním jako zbytečně překvalifikovaný :mrgreen: Takže asistentku pedagoga pouze v případě, že chcete sedět vedle problémového potomka našich spoluobčanů tmavší pleti, kteří neumí do pěti napočítat a snažit se ho naučit malou násobilku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.3.25 22:46
@Camor píše: Více

No já jsem to právě pročítala a neni to podle mě uplně srozumitelně napsané.
S tím tvrzením co píšete ale musím nesouhlasit. V našem městě mají všechny čtyři školy na prvním stupni asistenta pedagoga v každé třídě a taky ve všech družinách jako asistenta pedagoga pro všechny děti. Asistentky tam dělají zároveň vychovatelky a pro kurz je podmínka maturita. Možná je jich více druhů. Jinak ve školce naopak moje děti mají asistenty jen postižení a autisté, ani jeden rom.
Víte co mě ani Romové nijak nevadí a ráda budu jejich asistentka, jen mě zajímalo, která ta rekvalifikace má nejširší rozptyl. Například zda může asistentka pedagoga dělat chůvu nebo vychovatelku. To jsem právě nenašla.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.3.25 22:47

@Camor a teda ještě se musím pousmát nad těma rasistickýma poznámkama. Sama mám dědečka “tmavší pleti” ale násobilku teda umíme všichni.

• Citovat
  • Upravit
65276
4.3.25 05:50

Podle novych pravidel základka pro asistenta nestačí. Navíc i teď většinou dostane jen pětku třídu. U nás je asistentu dost, takže bez maturity by ani ředitel nepřijal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65276
4.3.25 05:53

Vychovatel je lepší, muzes s tím dělat i toho asistenta. Jen je to dost nejistá práce. Většinou je vázána na konkrétní dítě a není dítě, není práce. Vychovatel v družině je těžký časově, musíš mít někoho, kdo zvládne vyzvednout dítě. U nás je družina do pul páté, k tomu každému vyjde 2× na šest, ranní družina.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kralovnal
4.3.25 07:12

Nejširší uplatnění ti dá rekvalifikace na pracovníka v sociálních službách, ale do školky nebo dětské skupiny s tím nejspíš nemůžeš. Pro školky a dětské skupiny je lepší rekvalifikace na chůvu nebo asistenta pedagoga. Pokud chceš pracovat hlavně s dětmi, volila bych asistenta pedagoga.

• Citovat
  • Upravit
24716
4.3.25 07:22

U nás musejí mít AP minimálně maturitu, lépe Bc. Je jich dost, a tudíž by byl ředitel blázen, kdyby přijal někoho, kdo sotva prolezl základku.

Příspěvek upraven 04.03.25 v 07:24

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LiduNe
4.3.25 07:24

Ano, nároky na práci asistenta pedagoga jsem absolutně nepochopila. Nikdy jsem se o to nezajímala, takže možná to má nějaké opodstatnění. U nás byly tyhle rekvalifikace jeden čas takový boom a ženské, které do toho šly, a které znám se vyznačují shodně jednak (ne)vzděláním a pak tím, že všechny hledaly práci, kde se nepředřou. Dokonce to dělá jedna, kterou si pamatuju ze základky a vím, že byla nějak opožděná.

• Citovat
  • Upravit
532
4.3.25 07:39

Ale vychovatelka asi těžko pak půjde do školky. AP je širší obor, ale v dnešní době jich je už hodně. Uplatněni najdou především v Praze, jinak bez šance. Hlavně si to chce zjistit, kolik je v daném kraji volných míst.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.3.25 07:43

@vokishka děkuju za info. Já jsem našla právě kurz který je zároveň asistent i vychovatel tak do toho asi pujdu. No jak jsem psala, u nás mají asistenta v každé třídě jako pomocnou ruku k učiteli. Ty asistentky jsou strašně zlaté, děti je milují a většina studuje. Jedna holka dělala vysokou semnou ale já jsem to bohužel nedotáhla. Možná se k tomu jednou vrátím.

• Citovat
  • Upravit
9189
4.3.25 17:24
@Anonymní píše: Více

Ahoj, kamarádka si dělala kurz AP (má Bc.), myslím, že s kurzem byla spokojená, dělala ho v Praze, ale nakonec jako AP nenastoupila, ale co jsem u ní viděla, tak to bylo docela náročné, závěrečný test, napsat nějakou práci, která byla docela dlouhá a pak praxe.

Já mám kurz pracovník v sociálních službách (mám maturitu, VŠ jsem nedokončila) a zrovna tam, kde jsem ho dělala (Hermés v Praze) mi přišel úplně o ničem. Měli jsme jen nějaká skripta, kde pořád psali o terapeutickém směru, ze kterého tam vycházeli (systemika - konstruktivismus) a jinak třeba sociální dávky a tak tam téměř nebyly a nějaké základy pečovatelství také ne. Jenomže jsem tam ten kurz měla povinný. Test byl jednoduchý a pak praxe - na snad max 2 A4 popis práce s klientem.

Asi tedy záleží i hodně, kdo daný kurz pořádá, hledala bych recenze. Držím palce, ať najdeš kurz, který ti sedne a dá ti to, co očekáváš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.3.25 20:39

@Lollitka ano je celkem náročný, proto mě udivuje že někdo píše že je pro ty, kteří sotva dodělali základku.
Dívala jsem se na podmínky a tam je maturita, je tam ale uvedeno, že kurz může absolvovat i ten, kdo má výuční list ale dostane jen omezenou kompetenci, nebude moci komunikovat s rodinami, a ani být s dětmi sám, vše jen pod dozorem pedagoga. Naopak ten kdo bude mít plnou akreditaci může pracovat s dítětem třeba sám v jiné třídě když bude potřeba, nebo komunikovat s rodiči a domlouvat potřebné věci - samozřejmě jen v rozsahu kompetencí.

• Citovat
  • Upravit
809
5.3.25 02:16
@lucad77 píše: Více

Přesně. Momentálně jsem na škole, kde všechny asistentky mají Bc., jedna dokonce Mgr. Za mě je dobré si zjistit, jak je to vlastně s pracovními nabídkami. V Praze by snad problém být neměl, v jiných městech už to může být horší. Mimochodem moje mamka si dělala kurz na AP před 2 roky (má maturitu) a práci nesehnala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat