Kterou rekvalifikaci vybrat
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
@Anonymní píše: Více
Pokud vás zajímá co říká zákon, tak není nic snazšího než si ho přečíst
Jinak, myslím že nejlepší bude kurz vychovatelka. Už proto, že na ni by mělo být potřeba středoškolské vzdělání, kdežto na sociální pracovnici a asistentku pedagoga by mělo stačit základní vzdělání. Je to dost úsměvné, když někdo dělá „asistenta pedagoga“, měl by pomáhat s žáky a sám je rád že vyšel ze základní školy. Předpokládám, že se vychází z toho, že asistenty potřebují učitelé vesměs pro pomoc s žáky řekněme ze sociálně slabších rodin, kde je i dokončené základní vzdělání něco těžce dosažitelného, takže pro žáky z takovýchto rodin může vypadat asistent s dokončeným základním vzděláním jako zbytečně překvalifikovaný
Takže asistentku pedagoga pouze v případě, že chcete sedět vedle problémového potomka našich spoluobčanů tmavší pleti, kteří neumí do pěti napočítat a snažit se ho naučit malou násobilku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Camor píše: Více
No já jsem to právě pročítala a neni to podle mě uplně srozumitelně napsané.
S tím tvrzením co píšete ale musím nesouhlasit. V našem městě mají všechny čtyři školy na prvním stupni asistenta pedagoga v každé třídě a taky ve všech družinách jako asistenta pedagoga pro všechny děti. Asistentky tam dělají zároveň vychovatelky a pro kurz je podmínka maturita. Možná je jich více druhů. Jinak ve školce naopak moje děti mají asistenty jen postižení a autisté, ani jeden rom.
Víte co mě ani Romové nijak nevadí a ráda budu jejich asistentka, jen mě zajímalo, která ta rekvalifikace má nejširší rozptyl. Například zda může asistentka pedagoga dělat chůvu nebo vychovatelku. To jsem právě nenašla.
- Citovat
- Upravit
@Camor a teda ještě se musím pousmát nad těma rasistickýma poznámkama. Sama mám dědečka “tmavší pleti” ale násobilku teda umíme všichni.
- Citovat
- Upravit
Podle novych pravidel základka pro asistenta nestačí. Navíc i teď většinou dostane jen pětku třídu. U nás je asistentu dost, takže bez maturity by ani ředitel nepřijal.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vychovatel je lepší, muzes s tím dělat i toho asistenta. Jen je to dost nejistá práce. Většinou je vázána na konkrétní dítě a není dítě, není práce. Vychovatel v družině je těžký časově, musíš mít někoho, kdo zvládne vyzvednout dítě. U nás je družina do pul páté, k tomu každému vyjde 2× na šest, ranní družina.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nejširší uplatnění ti dá rekvalifikace na pracovníka v sociálních službách, ale do školky nebo dětské skupiny s tím nejspíš nemůžeš. Pro školky a dětské skupiny je lepší rekvalifikace na chůvu nebo asistenta pedagoga. Pokud chceš pracovat hlavně s dětmi, volila bych asistenta pedagoga.
- Citovat
- Upravit
U nás musejí mít AP minimálně maturitu, lépe Bc. Je jich dost, a tudíž by byl ředitel blázen, kdyby přijal někoho, kdo sotva prolezl základku.
Příspěvek upraven 04.03.25 v 07:24
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ano, nároky na práci asistenta pedagoga jsem absolutně nepochopila. Nikdy jsem se o to nezajímala, takže možná to má nějaké opodstatnění. U nás byly tyhle rekvalifikace jeden čas takový boom a ženské, které do toho šly, a které znám se vyznačují shodně jednak (ne)vzděláním a pak tím, že všechny hledaly práci, kde se nepředřou. Dokonce to dělá jedna, kterou si pamatuju ze základky a vím, že byla nějak opožděná.
- Citovat
- Upravit
Ale vychovatelka asi těžko pak půjde do školky. AP je širší obor, ale v dnešní době jich je už hodně. Uplatněni najdou především v Praze, jinak bez šance. Hlavně si to chce zjistit, kolik je v daném kraji volných míst.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@vokishka děkuju za info. Já jsem našla právě kurz který je zároveň asistent i vychovatel tak do toho asi pujdu. No jak jsem psala, u nás mají asistenta v každé třídě jako pomocnou ruku k učiteli. Ty asistentky jsou strašně zlaté, děti je milují a většina studuje. Jedna holka dělala vysokou semnou ale já jsem to bohužel nedotáhla. Možná se k tomu jednou vrátím.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše: Více
Ahoj, kamarádka si dělala kurz AP (má Bc.), myslím, že s kurzem byla spokojená, dělala ho v Praze, ale nakonec jako AP nenastoupila, ale co jsem u ní viděla, tak to bylo docela náročné, závěrečný test, napsat nějakou práci, která byla docela dlouhá a pak praxe.
Já mám kurz pracovník v sociálních službách (mám maturitu, VŠ jsem nedokončila) a zrovna tam, kde jsem ho dělala (Hermés v Praze) mi přišel úplně o ničem. Měli jsme jen nějaká skripta, kde pořád psali o terapeutickém směru, ze kterého tam vycházeli (systemika - konstruktivismus) a jinak třeba sociální dávky a tak tam téměř nebyly a nějaké základy pečovatelství také ne. Jenomže jsem tam ten kurz měla povinný. Test byl jednoduchý a pak praxe - na snad max 2 A4 popis práce s klientem.
Asi tedy záleží i hodně, kdo daný kurz pořádá, hledala bych recenze. Držím palce, ať najdeš kurz, který ti sedne a dá ti to, co očekáváš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lollitka ano je celkem náročný, proto mě udivuje že někdo píše že je pro ty, kteří sotva dodělali základku.
Dívala jsem se na podmínky a tam je maturita, je tam ale uvedeno, že kurz může absolvovat i ten, kdo má výuční list ale dostane jen omezenou kompetenci, nebude moci komunikovat s rodinami, a ani být s dětmi sám, vše jen pod dozorem pedagoga. Naopak ten kdo bude mít plnou akreditaci může pracovat s dítětem třeba sám v jiné třídě když bude potřeba, nebo komunikovat s rodiči a domlouvat potřebné věci - samozřejmě jen v rozsahu kompetencí.
- Citovat
- Upravit
@lucad77 píše: Více
Přesně. Momentálně jsem na škole, kde všechny asistentky mají Bc., jedna dokonce Mgr. Za mě je dobré si zjistit, jak je to vlastně s pracovními nabídkami. V Praze by snad problém být neměl, v jiných městech už to může být horší. Mimochodem moje mamka si dělala kurz na AP před 2 roky (má maturitu) a práci nesehnala…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
náš UP nabízí rekvalifikaci pracovnice v sociálních službách ale nejsem si jista, zda s tímto mohu do školky nebo dětské skupiny, mám za to, že spíše ne a rekvalifikaci bych si tak uhradila sama ale vybrala bych toho asistenta pedagoga.
Chci se zeptat zda někdo neřešil podobnou situaci.
Ráda bych RD pracovala jako asistent pedagoga, vychovatelka nebo pracovnice v sociálních službách, případně pečující osoba pro děti do 3 až 6 let.
Zajímá mě, co říká zákon. Mám maturitu z gymplu a nedodělanou sociální pedagogiku kterou pravděpodobně v nejbližší době dostudovávat ani nebudu. Která z těch vyjmenovaných rekvalifikací bude mít nejširší pole působnosti? Samozřejmě jsem hledala ale nenašla jsem ucelené informace. Ráda bych kdyby se někdo kdo tohle řešil podělil o zkušenost. Děkuji