Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj holky,
chtěla bych se s váma poradit - jaký je podle vás nejvhodnější materiál na pracovní desku do kuchyně? (letos budeme dostavovat dům)
Moje noční můra co se týká vzhledu je lamino - imitace dřeva nebo kamene… I když se dobře udržuje a stojí pár korun, ale stejně bych tuhle variantu nerada.
Ideální by byl kámen - jenže ten nám (při 6 metrech, hloubka 60 cm spočítali na cca 100 tisíc
)
Umělej kámen vychází cenově o něco líp - asi 60 tisíc - ale co údržba a odolnost proti poškrábání?
Líbí se mi masiv, cenově ok, asi 10 tis., ale ten se zase prej špatně udržuje (skvrny od vína, citrónu, oleje…) - jak dlouho vám dřevěná deska vydržela hezká? A co hygiena? - dá se např. utřít savem?
Ještě jsem slyšela, že se dá deska udělat z nerezu - máte s tím zkušenosti? (odolnost, údržba, vzhled po pár letech…)
A co sklo?
Díky za vaše zkušenosti a tipy!
Mám už 10 let umělý kámen, corian. Mám z toho zároveň i dřež, dobklad na stěnu za linkou a parapet u okna. Všechno je to v jednom kuse bez jediné spáry. Udržuje se to dobře a jedinou škodu, kterou jsem udělala, je malá dírka od velkého těžkého nože, který mi spadnul špičkou napřed. Výhoda je, že celá deska až mi bude připadat třeba poškrábaná, tak jde přebrousit. Zatím o tom nemám důvod ani přemíšlet.
Mame kamen, konkretne zulu. Investice vetsi, nicmene na cely zivot. Vyborna vec, postavíš na to horky hrnec, pekac, udrzba bezproblemova… Nechavali jsme si ji delat zvlast v kamenictvi, kde vysla asi o 30tis min nez u kuchynskeho studia. Jedine, ze jsme meli chvili linku bez te desky, neb nam nejdriv museli postavit kuchyn a potom to teprve zamerilo kamenictvi
Máme nerez, údržba perfektní. Deska je dělaná na míru na zakázku výrobcem a dodavatele profesionální gastrotechnologie pro restaurace a velkokuchyně. Deska má velkou odolnost, dřez je vevařený, vše beze spár. Neměnila bych.
@bartsch píše:
Máme nerez, údržba perfektní. Deska je dělaná na míru na zakázku výrobcem a dodavatele profesionální gastrotechnologie pro restaurace a velkokuchyně. Deska má velkou odolnost, dřez je vevařený, vše beze spár. Neměnila bych.
tak to mi přijde super, že je to vše beze spár. Nemáš prosím někde v PC fotku linky - jak to celé vypadá? A cenově to vyšlo jak? Já snim o kameni, ale těch 100 tisíc je fakt šílenejch… říkam si, že tohle by mohlo vyjít levnějc, ale přitom vlastnosti jsou ok mohlo by to i vypadat pěkně
@ivašot. píše:
Mám už 10 let umělý kámen, corian. Mám z toho zároveň i dřež, dobklad na stěnu za linkou a parapet u okna. Všechno je to v jednom kuse bez jediné spáry. Udržuje se to dobře a jedinou škodu, kterou jsem udělala, je malá dírka od velkého těžkého nože, který mi spadnul špičkou napřed. Výhoda je, že celá deska až mi bude připadat třeba poškrábaná, tak jde přebrousit. Zatím o tom nemám důvod ani přemíšlet.
díky za tip, poslala jsem hned poptávku do 1 firmy na umělý kámen, uvidíme ![]()
@Valerie83 Fotku nemám
, ale cena za tu nejdelší 3 m dlouhou s dřezem byla kolem 13000,–. My jsme toho tenkrát objednávali víc
Výkresy pro výrobu jsem tenkrát kreslila já. Navíc jsme kupovali i nerezové police, aby to ladilo
Zkuste oslovit pár výrobců a nechat si udělat nabídku, ale měl by to být někdo, kdo dodává profesionálům, ten totiž umí udělat odolné. My vybírali ze 3 finálních nabídek.
Holky kdo máte umělý kámen? Jak je to odolné proti poškrábání? Chtěla bych bílou desku z umělého kamene, jako je Corian, ne Technistone. Včera jsem byla u Sykory a měli tam z toho skoro všechno, včetně pracovních stolů těch prodavaček a bylo to děsné. Spousta malých škrábanečků, prostě strašně opotřebované. Ukazovala mi i desku která měla být přebroušená tři měsíce zpátky a už tak to prostě nebylo ono, normálně na ní vaří, je to ukázková kuchyň.
Jinde ve studiích mají ty kuchyně samozřejmě načančané, netknuté, tak to vypadá hezky. Ale to, co jsem včera viděla mě teda zviklalo.
Vařím skoro denně, pracovní plocha je opravdu pracovní, potřebuju něco, co vydrží a nemusím na to dávat pořád pozor.
Mám corian 11 let a určitě mi to nepřijde poškrábané. Vařím bohužel taky denně, ale hlídám si, abych hrnec ze sporáku nepoložila na desku a při krájení používám prkýnko
.
@Elenloth píše:¨
Holky kdo máte umělý kámen? Jak je to odolné proti poškrábání? Chtěla bych bílou desku z umělého kamene, jako je Corian, ne Technistone. Včera jsem byla u Sykory a měli tam z toho skoro všechno, včetně pracovních stolů těch prodavaček a bylo to děsné. Spousta malých škrábanečků, prostě strašně opotřebované. Ukazovala mi i desku která měla být přebroušená tři měsíce zpátky a už tak to prostě nebylo ono, normálně na ní vaří, je to ukázková kuchyň.
Jinde ve studiích mají ty kuchyně samozřejmě načančané, netknuté, tak to vypadá hezky. Ale to, co jsem včera viděla mě teda zviklalo.
Vařím skoro denně, pracovní plocha je opravdu pracovní, potřebuju něco, co vydrží a nemusím na to dávat pořád pozor.
Ahoj lidi,
vim ze jste tu hodne nakousnuli umely kamen.
Kazdopadne se s pritelkyni rozhodujeme prave mezi TECHNISTONE a LUXRAFF kalenym sklem.
Dokazete nekdo popsat rozdily mezi temito materialy? (myslim spise po technicke strance nez co se tyce stranky vzhledu)
pokud to dokazete budeme moc radi, protoze nam to pomuze pri vyberu.
Ja mam technistone a zatim jsem spokojena. Mam to ale kratce - asi pul roku. Kdyz nemam po ruce prkynko, tak klidne horkej hrnec flaknu na desku, krajim na tom,… Nejaky poskozeni se zatim nekonalo.
Ahoj tak jsem jeste nasel zminky o keramice neolith nebo tak nejak. Nemate nekdo kuchn z toho? Nikde nemuzu najit porovnani ceny techto materialu ![]()
Obecne vim ze sklo je o neco drazsi nez technistone ale bude mit vyhodu v odolnosti proti vysokym teplotam.
Keramika ma odolnost proti vsemu ale nemam nejmensi potuchy jak je to s cenou. Vlastnostmi se jevi asi jako nejlepsi volba.
dokonce jsem zjistil, ze zulova deska nemusi byt nikterak draha a nemala by nevyhodu co technistone v podobe nizke odolnosti vuci vysokym teplotam
Přidávám svoji zkušenost s deskou z masivu a za mě nikdy víc. Dá mi to vážně hodně práce udržet jí v perfektním stavu, pořád olejuji, brousím…, navíc se bojím skvrn od vína, řepy a podobně ani těsto už na ní radši neválím a na ostrůvek jsem si nechala dát obyč lamino desku a tam dělám všechno a max. spokojenost, nemám strach že se zničí protože se dá za pár kaček vyměnit ![]()
Ale mám dřez z granitu a materiál naprosto super, ten si nemůžu vynachválit a to ho vážně nešetřím, protože myčku zatím nemám ![]()
A do nerezu bych nešla, na tom necháš ruce a bude to hned poškrábané ![]()