Kuchyňská deska - materiál

Napsat příspěvek
Velikost písma:
10726
8.2.15 20:49
@Valerie83 píše:
Ahoj holky,
chtěla bych se s váma poradit - jaký je podle vás nejvhodnější materiál na pracovní desku do kuchyně? (letos budeme dostavovat dům)
Moje noční můra co se týká vzhledu je lamino - imitace dřeva nebo kamene… I když se dobře udržuje a stojí pár korun, ale stejně bych tuhle variantu nerada.
Ideální by byl kámen - jenže ten nám (při 6 metrech, hloubka 60 cm spočítali na cca 100 tisíc :evil: )
Umělej kámen vychází cenově o něco líp - asi 60 tisíc - ale co údržba a odolnost proti poškrábání?
Líbí se mi masiv, cenově ok, asi 10 tis., ale ten se zase prej špatně udržuje (skvrny od vína, citrónu, oleje…) - jak dlouho vám dřevěná deska vydržela hezká? A co hygiena? - dá se např. utřít savem?
Ještě jsem slyšela, že se dá deska udělat z nerezu - máte s tím zkušenosti? (odolnost, údržba, vzhled po pár letech…)
A co sklo?
Díky za vaše zkušenosti a tipy!

Silně ti masiv nedoporučuji - my máme z Ikea a budeme měnit. Taky jsem nechtěla lamino, ale zaplat pámbuh za něj. Kámen je drahej, osobní zkušenost ale nemám. Lamino už jsem měla a dobrý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2325
8.2.15 20:52

@tasa jo jo my taky z Ikei

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10726
8.2.15 20:53
@Zupa píše:
Přidávám svoji zkušenost s deskou z masivu a za mě nikdy víc. Dá mi to vážně hodně práce udržet jí v perfektním stavu, pořád olejuji, brousím…, navíc se bojím skvrn od vína, řepy a podobně ani těsto už na ní radši neválím a na ostrůvek jsem si nechala dát obyč lamino desku a tam dělám všechno a max. spokojenost, nemám strach že se zničí protože se dá za pár kaček vyměnit :mrgreen:

Ale mám dřez z granitu a materiál naprosto super, ten si nemůžu vynachválit a to ho vážně nešetřím, protože myčku zatím nemám :mrgreen:

A do nerezu bych nešla, na tom necháš ruce a bude to hned poškrábané :think:

dřez z garnitu? co je to za materiál? A kde se to kupuje a kolik stojí? Nikde na netu jsem nenasla odkaz.diky. fakt se to píše garnit? Protože to jedině mě napadá, že je to důvod, že mi to inet nenašel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2325
8.2.15 21:28

@tasa Mám přímo od téhle firmy, dřez trochu jiný už se asi nedělá ale hodně podobný tomuto :mrgreen: Materiál je to granit, u téhle firmy tomu říkají magranit.

http://www.marmorin.cz/…1141,l2.html?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2325
8.2.15 21:30

@tasa jo a kupovali jsme ho v Praze v Hornbachu, měli ho tenkrát v akci asi za 2500Kč, ale jsou to už skoro tři roky :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10726
8.2.15 21:36
@Zupa píše:
@tasa Mám přímo od téhle firmy, dřez trochu jiný už se asi nedělá ale hodně podobný tomuto :mrgreen: Materiál je to granit, u téhle firmy tomu říkají magranit.http://www.marmorin.cz/…1141,l2.html?…

diky, to znám, o tom jsem vážně uvažovala, doma mi to neprošlo.
takže je to takovy, že se to zcela nepoškrábe? dobrý…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35
8.2.15 21:40

Pridavam se do diskuze. Mame zulu tretim rokem a je to :palec:. krajime naostro - kamen dobry, ale tupi noze :lol: Jo a nesmi padat talirky z linky (se nechtene stalo) :nevim: to je jasne. Cenove narocnejsi, ale jsem spokojena (sorry za hacky, pisi z mobilu)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2325
8.2.15 22:11

@tasa možná je to i tou pískovou barvou, ale něco jako vodní kámen nebo podobné usazeniny co jsme měli na nerezovém tady nejsou a to se o něj nijak extra nestarám, hážeme do něj všechny nože a je pořád jako nový já už bych jiný nechtěla :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30
9.2.15 08:59

Ahoj,

nad masivem jsem snad ani neuvazoval prave z toho duvodu co tu popisujete:-)

Zula je asi nejlepsi mozna volba, ale ty ceny jsou neskutecne odlisne a ja bych chtel asi barvu nero absollute nebo jak se to pise (eventualne jine nero) a to vyjde zrejme pekelne draho.

Takze to spis vypada tak ze se spokojim s technickym kamenem, ktery bude zrejme levnejsi, ale opet asi zalezi hlavne na kamenikovi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
12.12.17 14:04

Máme také pracovní desku z masivu a začínají se v pórech dřeva tvořit černé tečky. Mohla byste mi prosím poradit, jak/čím desku brousíte a olejujete?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
6.2.19 23:25

Je tu prosím někdo, kdo znovu brousil masiv linku? Jak na to?
Máme ji, jsem z ní narozdíl od všech tady nadšená - dělám na ní vše a žádné fleky, nic. Možná to bude tím, že je natřená čistým přírodním lněným olejem, nevím.
Ale teď mám problém - položila jsem na to hrnec přímo z plotny a udělalo se kolečko. Lamino by bylo na vyhození, tady předpokládám, že stačí ten kousek pobrousit a znovu přetřít. Dělal jste někdo? Představuju si to tak, že vezmu smirgl a pak jen přetřu. Co myslíte? Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lalelale
6.2.19 23:37

@Lucie_Sx ano bez problémů. Vezmeš ten nejjemnější smirgl, nějaká dvoustovka myslím, prebrousis, a znovu naolejujes. My tedy dávali 3 vrstvy minimálně, ale možná je u vašeho typu oleje v pořádku jen jedna

• Citovat
  • Upravit
34322
6.2.19 23:41
@Lalelale píše:
@Lucie_Sx ano bez problémů. Vezmeš ten nejjemnější smirgl, nějaká dvoustovka myslím, prebrousis, a znovu naolejujes. My tedy dávali 3 vrstvy minimálně, ale možná je u vašeho typu oleje v pořádku jen jedna

Mám dvě vrstvy, tak asi udělám zase. Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
231
7.2.19 00:28

Já si tedy nemůžu vynachválit dřevo - pěknej masiv, celá kuchyň.linka od truhláře a všechno dřevo. Pracovní desku nijak nešetřím a zatím ( máme tři roky) je fakt parádní. Těsto vyvaluji přímo na ní, žádné fleky od zeleniny na ní fakt nemám, občas na ní i něco ukrojím a nebojím se kdyby se něco objevilo. Buď to přijmu stejně jako vrásky nebo to zbrousím a vetřu něný olej. Věřím spíš na tu první variantu :-) Jinak kámen je obecně studený, do kuchyně bych ho nechtěla… Jinak přikládám vyloženě pracovní fotky z realizace…se mi nechce vstávat a fotit:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
TRG
5476
7.2.19 00:34

Za mě jedině kamen, žula je super, hlavně ne pórovirý. My měli za skvělou cenu z jednoho jihočeského kamenictví, od kuchyňského studia, co dělalo zbytek, by to vyšlo 3× dráž. Kuchyň slouží beze změny vzhledu už skoro 8 let. Tuším, že jsme tenkrát měli metr kamene za 2.400? Určitě ne méně než 1.700. Práce profi včetně dřezu a obložení za linkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný