Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím všechny. Chtěla bych se na vás obrátit s dotazem, ohledně výběru toho správného psa. Už snad půl roku pročítám různé články, diskuze…koukám jak na vzhled psa, tak na jeho povahu a využití. Pejsek bude zatím v bytě a později by přišel baráček se zahradou (cca za 2-3r). Časem taky přijde mimčo, takže beru ohled i na tohle. Pes by měl být ideálně pohodář, sem tam kolo, běžky, ale občas by mu nemělo vadit to válení. Hlavně mazel by to měl být, protože mám ráda veliký kontakt se zvířaty (mám jich doma několik). Pes může být klidně i větší, krátká/dlouhá srst…to už jsou tak nějak věci, co u mě nerozhodují. Nebráním se ani rádoby „bojovým plemenům“, jak je někteří nazývají. Třeba takový bullterier je prý jeden z nejhodnějších psů…stejně tak stafordšírský bullterier „nany dog“. Velice mě zaujal australan, ale ten je prý až moc aktivní a to zase nevím, jestli by byl každý den čas, na tu velikou aktivitu. Jako malá jsem milovala dalmatiny…no psů je tak strašně moc, až už ani pomalu nevím, co jsem se o kterém dočetla
budu ráda za každou zkušenost a radu…prosím zdržujte se negativních komentářů. Dííííky
![]()
@chiquittas píše:
Zdravím všechny. Chtěla bych se na vás obrátit s dotazem, ohledně výběru toho správného psa. Už snad půl roku pročítám různé články, diskuze…koukám jak na vzhled psa, tak na jeho povahu a využití. Pejsek bude zatím v bytě a později by přišel baráček se zahradou (cca za 2-3r). Časem taky přijde mimčo, takže beru ohled i na tohle. Pes by měl být ideálně pohodář, sem tam kolo, běžky, ale občas by mu nemělo vadit to válení. Hlavně mazel by to měl být, protože mám ráda veliký kontakt se zvířaty (mám jich doma několik). Pes může být klidně i větší, krátká/dlouhá srst…to už jsou tak nějak věci, co u mě nerozhodují. Nebráním se ani rádoby „bojovým plemenům“, jak je někteří nazývají. Třeba takový bullterier je prý jeden z nejhodnějších psů…stejně tak stafordšírský bullterier „nany dog“. Velice mě zaujal australan, ale ten je prý až moc aktivní a to zase nevím, jestli by byl každý den čas, na tu velikou aktivitu. Jako malá jsem milovala dalmatiny…no psů je tak strašně moc, až už ani pomalu nevím, co jsem se o kterém dočetla![]()
![]()
![]()
budu ráda za každou zkušenost a radu…prosím zdržujte se negativních komentářů. Dííííky
![]()
![]()
Bullteriera ma sestra a je to zlaticko, neuveritelny mazel. Ma rad i prochazky, rad je aktivni.Kdyz se mu budete venovat, tak je bezproblemovy. My mame buldocka, ale to je takovy pohodar, obcas projit, ale nejradeji se vali doma u televize ![]()
Ahoj, já mám australského ovčáka, a potvrzuji že to je hodně aktivní pes, a to minimálně první tři roky. Ano, teď umí i odpočívat, a nepohrdne oním gaučem, ale je potřeba se mu řádně věnovat, hodně zaměstnat, aby z něj vyrostl vychovaný a pohodový pes. Moje fena má teď pět let, žije na zahradě s dalšími dvěma psy, mám dvě malé děti, s fenkou běhám pravidelně agility a jsem sakra ráda že její výchovu mám v zásadě za sebou
je to úžasný psík (k našim, ne cizím) dětem. Takže pokud víš že psovi nedáš tu aktivitu a zaměstnání, vynech australáka i borderku
S dalšími plemeny až tak moc neporadím, stafy a podobné jsme nikdy neměli, i když jsou to určitě hodní psi, když se nepodcení ta výchova…
Co český strakáč? To je pohodový „vořech“ s PP ![]()
Jinak bych se koukala po společenských plemenech, nikoli pracovních.
Neskutečný mazel je i má fenka z útulku, odložení psi bývají hrozně vděční. Pokud byste se rozhodli pro útulek, vyberte si nějaký s dobrými referencemi. Tam by vám o každém psovi měli dát informace o chování a měli by vám umět pomoct vybrat toho nejvhodnějšího.
@tessa2323 píše:
Bullteriera ma sestra a je to zlaticko, neuveritelny mazel. Ma rad i prochazky, rad je aktivni.Kdyz se mu budete venovat, tak je bezproblemovy. My mame buldocka, ale to je takovy pohodar, obcas projit, ale nejradeji se vali doma u televize
A prošel nějakým obrovským výcvikem? Nebo stačil běžný cvičák, popřípadě práce doma? Známý mají právě znovu bullteriera a jiné plemeno už snad ani nikdy chtít nebudou. Vždycky to byl strašně mazlivý pes. Na záda a drbej
ani s příchodem dvojčat prý nebyl problém
vážně prý zlatí psi. Já právě ještě hodně dlouho zvážovala boxera…to jsou prý taky strašně mazliví a hodní psi…a děsný klauni
já se totiž bojím toho, že ten bullterier by musel být doma…kdyby se šlo na kolo
toho buldočka můžete šoupnout třeba do košíku a jede se
![]()
@demian píše:
Co český strakáč? To je pohodový „vořech“ s PP![]()
Jinak bych se koukala po společenských plemenech, nikoli pracovních.
Neskutečný mazel je i má fenka z útulku, odložení psi bývají hrozně vděční. Pokud byste se rozhodli pro útulek, vyberte si nějaký s dobrými referencemi. Tam by vám o každém psovi měli dát informace o chování a měli by vám umět pomoct vybrat toho nejvhodnějšího.
Psa z útulku se docela bojím i sama za sebe. Nevlastní babička si takhle vzala fenku, ale ta byla teda v jisté míře týraná…nikdy jsem tomu psovi ale nemohla 100% věřit…koukala vždycky tak lišácky a já nevěděla, co od ní čekat
![]()
@chiquittas To si musíš ujasnit, jestli chceš, aby pes vedle kola běhal nebo se na kole vozil.
Ahoj,
jak tak koukám, tak by jsi brala jakéhokoliv pejska
Tím pádem bych si položila otázku, jak moc se budu psovi věnovat a podle jeho rasové povahy bych vybrala rasu. Protože pokud si vybereš „dominantní“ plemeno, tak ti může přerůst
přes hlavu a vůbec nebude poslouchat a po narození dítěte ho nemusí přijmout.
Znám mazlivého rotvailera, se kterým se pravidelně chodí na cvičák a páníček se mu věnuje. Pes je pohodář a děti si s ním hrají a pes si nic nedovolí. Na druhou stranu znám mnoho malých protivných jorkšírů, se kterým majitelé vůbec nepracují a podle toho se i ten pes chová. Jenomže u malých plemen to lidé psům promíjí, ale když se tak chová velký pes, tak ho hned berou jako agresivního.
Co třeba malý knírač? Jsou čiperní, ale i velcí mazlové. Rádi si hrají a učí se novým věcem, stačilo by ho naučit jen základním povelům. Pak mě napadá bígl, ale ten je svůj a musí se s ním více pracovat. Nebo Akita inu?
P. S. Pejska z útulku bych také nebrala…
No na můj první konetář jsem se pěkně rozepsala
) Omlouvám se
@chiquittas bala bych se boxera, protoze byvaji hodne nemocni. Je to muj vysneny pes uz dlouho a nejsem si jista, ze si ho poridim.
My mame ridgebacka, netypickeho tedy, potomek dvou jedincu primo z Jizni Afriky a vypada trosku jinak, je mohutnejsi a v zime osrstenejsi, ale povahou k rodine je dokonaly a po puberte dost poslusny
Tchyne ma staffordsirskeho bulteriera a ten uz je na mne az moc zavisly na lidech, moc pritulny i k cizim. Jinak mame jeste mopse, ale to nevyhovuje pozadavkum ![]()
Jo a dalmatina jsme meli predtim, chlupy jsou opravdu velky problem i pri dennim dukladnem uklidu. Jinak mazlik, ale opet az moc pritulny k cizim ![]()
@Enale omlouvám se za velké za OT, s tímto ti asi opravdu neporaddím, ale nemáš za co, myslím si, že je tu každý rád, když někdo někomu poradí, aniž by si rýpl, takže tak a autorko ještě se jednou omlouvám se za OT ![]()
@chiquittas podle mě je to nesmyslný dotaz. Záleží hrozně moc jak na povaze konkrétního psa a pak taky na vaší výchově ![]()
pokud bude pes sám venku na zahradě, nebrala bych příliš závislé společenské plemeno
ale bude se vám těžko vybírat. Navíc když ten pejsek už pozná, jaké to je být se svým páníčkem pořád a pak ho vyhodíte na dvorek
Na to si asi nezvykne žádné plemeno
pokud bude na zahradě nemůžete mít menšího nebo hladkosrstého psa, v zimě by trpěli
My máme stafbulla, jak ty říkáš „nanny dog“… Máme děti, 4 roky a 3 měsíce… A cuba by na sobě nechala dříví štípat. Bezmezně je miluje, vlastně nás všechny. Je to velmi kontaktní pes, opravdu potřebuje lásku a dvakrát tolik ji vrací… Převážně je v bytě, ale na procházkach je velmi aktivní a užívá si je… Nemenila bych, je to opravdu vdecne plemeno a k dětem naprosto ideální. Kdyby jsi měla ještě dotazy, klidně piš SZ ![]()
@chiquittas To byl jen nápad.
Za mně teda český strakatý pes, společenský a tvárný pes bez dominance.
Nebo třeba barzoj, ten se dokáže válet celý týden a o víkendu se vyběhá a je klid. Trochu přerostlý gaučák a mazel.
Tobě se víc líbí plemena s plochým čumákem, že? Pozor na zdraví.
Zrovna francouzský buldoček mi přišel jako malý záškodník, kolem kterého se musí točit svět, jinak je zle
Pro jednoho-dva lidi ano, k rodině a dětem si ho moc představit neumím. Mohl by je brát jako velkou konkurenci.