Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@Anonymní píše: Více
Proboha, tohle jsou lehká jídla, to se naučíš. Tyhle hruzy mu nekupuj.
Tak se pár základních receptů nauč a dej si omáčky na mrazák.
Nekupovala bych to ani sobě.
Zkoušela jsem gpoglit složení a vyběhlo na mě, že tam je jen 15% masa. Což na těch 400g jídla je jen 60g. To odpovídá jedné dětské porci. Zbytek bude voda, škrob a určitě spousta cukru. Jeho množství se zásadně nikde neuvádí. Ale chutná. Celkově na mě to jídlo působí, že bude mít hodně sacharidů, už vzhledem k tomu, že polovinu hmotnosti tvoří těstoviny a dost málo bílkovin. Ty rozhodně neodpovídají dvěma plnohodnotným dětským porcim.
Příspěvek upraven 22.12.25 v 17:39
Tak záleží v jaké hotovce (od koho) a jak často mu to dáváte. Obecně bych mu kromě úplné nouze nedávala hotovky, ve kterých je něco, co bych tam při vaření sama nepřidala a takových mnoho není. A ani tak to za mě nemožná každodenní stravování.
Za mě se snažím děti vést k tomu, že jíme většinou stejná jídla a společně. Otázka je, jestli opravdu jíte suché maso se suchou rýží (to nepredpokladam) nebo jestli je takový problém udělat/jíst občas omáčky. Zrovna koprová, na paprice, rychlé omáčky s kuřetem trvají podobně dlouho jako steak. Stejně tak dost dětí má rádo různé asijské nepalive omáčky. Zvážila bych silně změnu, dávat dítěti pětkrát týdně hotovku mi ok nepřijde. A pokud už, tak nějakou slušnou, což už zase může lézt do peněz.
@MartinaIrena píše: Více
Tak dítě jí pravděpodobně maso i ve školce.
Ale jinak složení nic moc.
Nekupujeme. U nás se vaří. Tohle bych dětem nedala ani jednou za x let. Natož několikrát týdně. To jsi zas ty, jak jsi tady psala, že chodíte s chlapem do restaurací na jídla, protože neumíš vařit?
Jednou za čas proč ne ale pravidelně ne, jinak když máma toho vaři tolik tak dej zmrazit omáčky a je to
Ano, úplně v pohodě. Jsem antitalent na vaření, neumím to, nebaví mě to a nemám čas. Takže skutečně u nás je 70 Procent jídel kupovaných.
Mně třeba omáčka s knedlíkem nebo teštovinou (masa je tam dost málo) nepřijde k večeři úplně ideální, takové hotovky mají k obědu ve školce/škole, ne? Dávala bych mu navečer něco lehčího, tohle je plné sacharidů. Pokud bude zvyklý jíst českou kuchyni 2× denně, tak mu to dobrý základ nedá. Myslím, že to, jak vaříte vy, je v pořádku, tak možná to nějak líp přizpůsobit jeho chuti? Rozhodně menší škoda dát kydanec kvalitnějšího kečupu nebo jogurtové majolky k plnohodnotnému jídlu, než každý večer moukou zahuštěná smetanová omáčka.
@Anonymní píše: Více
Celkem hnus ne? Slozenim i chutove. Ja vim, ze tohle se rikat o jidle nema, ale snazim se prumyslove zpracovanym potravinam vyhybat jak jen to jde, protoze to s jidlem uz nema nic spolecnyho.
Většinou jsou tyhle výrobky podivně nechutné, jsou v nich aditiva, která by jsi v běžné kuchyni nepoužila, protože normální je vařit z běžných surovin. Jakákoliv omáčka, uvařená doma a dochucená běžným kořením, klidně i smetanou a máslem, je chuťově i kvalitou úplně jinde, než kupované hotovky. V nouzi možná, asi lepší než klasický fast food, ale uvařit se dá za zlomek času i peněz.
Jednou za čas, když není nic jiného proč ne, ale ne jako standart např 3× týdně.
Občas kupuji (pro sebe, ne pro dítě) hotovky. Nejčastěji na Rohlíku (prodávají tam vakuově zabalená jídla z restaurací, českou i zahraniční kuchyni), občas beru Fresh Bistro z Albertu. Mám ráda značku Auga, to jsou myslím dokonce bio jídla bez konzervantů (byť jiný typ kuchyně, než co hledáš).
Ze začátku jsem složení občas zkoumala, popravdě mi nikdy nepřišlo, že jsou ta jídla v něčem závadná. Není to totéž jako koupit si lacinou konzervu.
Ahoj,
Vyrostla jsem na tom, že kupovat hotovky je hnus. Moje máma vždy vařila a dodnes vaří pořádnou českou kuchyni. Domácí knedlíky, kýble omáček - smetany, máslo na litry.. Já na tohle vůbec nejsem a ani neumíme s manželem moc oba vařit. Nicméně syna - 6 let máme často u babiček a stravuje se ve školce. On miluje rajskou, svíčkovou, koprovku, kuře na paprice. Přesně to, co s manželem nejíme/nevaříme. Takže jsme to začali dělat tak, že mu koupíme hotovku třeba v kauflandu nebo Albertu.
Opět dle mojí mámy to není dobrý, ale na druhou stranu, je v tom opravdu tolik špatnýho oproti domácí? My doma vaříme tak jednoduše, většinou brambory nebo rýži a k tomu maso - kuřecí, krůtí, hovězí steaky, treska, losos, to nám malej moc nejí, ale je právě na omáčky, knedlíky, kolínka. To, že mu to nevaříme doma mu neublíží ne?
Má to tak 5× do týdne k večeři. Ta jedna krabička mu vyjde tak na 2 večeře.