Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Pokud byl kvásek ok, tak 30 minut mi přijde dost málo, já dávám vánočce 2 hodiny a pak ještě kyne upletená 30 minut
Taky si myslím, že je problém v kvasnicích. Nejlepší jsou čerstvé vážené. Ty balené kostky nejsou nic moc.
Ale nechala bych ještě tak hodinku kynout a pak normálně upekla. Určitě bych to nevyhazovala Maximálně to bude málo nakynuté, no a co.
Příspěvek upraven 21.12.25 v 12:33
Jo, dotaz na kvalitu droždí (nepoužívám Fala) a jak vzešel kvásek. Taky kvalita mouky, nejlíp kyne, pokud má hodně lepku (Babiččina volba dělá přímo na kynutá těsta). Ale pokud by to bylo moukou, tak nakyne blbě, nikoliv že by nenakynula vůbec. Ale jinak teda půl hodiny mi na kynutí přijde dost málo, já nechávám kynutá těsta minimálně hodinu, ideálně i víc a v půlce jednou dvakrát prohníst. Pak ještě nechávám dokynout na plechu zapletenou, vánočka je spíš otázka půl dne než hodiny.
Nechala bych to taky kynout dele, chce to svůj čas. Zřejmě tady už ten kvásek nebyl dobrý.
S kynutým těstem se mi vzdy dela dobře a vše krásně vykyne. Vánočka ale loni taky děs. Ale to jsem zřejmě zkazila moc teplým máslem a tak jsem kvasinky zabila ![]()
Do kynuteho studene maslo? to slysim prvne
a udelat si kvasek, videt, ze vzejde, je takova jistota
Plus viz jak pisou jini vyse - kynuti urcite hodina, i dele, po zapleteni jeste aspon pul hod nechat kynout
@smile_xxx požívám jedině sušené droždí. Kynout dávám do teplé trouby, tak kolem těch 30 ti stupňů. Doma máme dvacet. Nechávám to klidně i hodinu…
Vykyne mi bezlepková mouka, ale za mě i to těsto hnetes málo. Ideální je opravdu stará dobrá vařečka…
Ja si maslo pridavam do vlazneho mleka, aby mely podobnou teplotu
mouku si mirne nahreju v troube (staci i na radiatoru, ale my ho nemame)
@TerezaVoříšková píše: Více
Kde člověk teď sežene vážené droždí? To je něco, co jsem v Praze neviděla dobrých 20 let.
@smile_xxx píše: Více
Studené máslo? Vzdy dělám kvásek bokem. Buď droždí do vlazne vody, nebo mléka, trochu cukru a aspoň 5 minut nechám. Pak dam vse do mísy a robot jede. Robot tak 5 minut, dele neni potřeba a nechám hodinu kynout ![]()