Nevykynula mi vánočka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2902
22.12.25 23:41

@Amalthea tak vidíš :D Jak říkala moje babička, každej jinak, každej dobře. Kolik lidí, tolik receptů. Tak doufám, že už je vánočka aspoň z půlky snědená. U nás to tak většinou dopadne, že ji neuchovám do Štědrého dne vcelku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22.12.25 23:54

Tak hlavně kynuté těsto je opravdu o cviku. Mně to trvalo léta, než jsem to vychytala a jak se do toho člověk dostane, tak pak už je to brnkačka. A to nemám žádné domácí pekárny ani roboty, kvásek dělám klasicky, jak dělávaly babičky- do mouky udělám důlek, do něj vážené kvasnice, cukr, teplé mého tak, aby se v něm udržel prst a nespálil se. Jak vyskočí kvásek, pak už jen přihodit žloutky, olej nebo máslo, špetka soli, mléko. Pořádně prohňést a nechat vykynout. Hodně hrají roli ty kvasnice a aby vzešel kvásek. Pak taky to hnětení a nechat kynout v teple pod utěrkou.
Na vánočku se chystám zítra, děti nejí rozinky, tak bez nich, ale dávám mandle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35829
23.12.25 00:18
@smile_xxx píše: Více

Mouka do těsta? Taková zbytečnost! ;)

Manželka jednou dělala ořechové řezy , které máme moc rádi, akorát z lískových ořechů a těsto se jí krásně povedlo i skvěle upeklo. Ovšem, když ho chtěla vyložit z plechu, tak se začalo strašně drobit a nakonec z něho zbyla hromada drobků. Byla z toho celá nešťastná a dlouho zkoumala recept i svůj postup, dokud si nevšimla, že čerstvě zakoupená mouka je dosud nenačatá, tudíž jí nemohla předtím přidat do těsta. :zed:

Udělala nový pokus a vše se povedlo na výbornou a z drobku udělala skvělé nepečené oříškovo rumové kuličky, které všem náramně chutnaly. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68930
23.12.25 00:39

No co, já tuhle zvládla polévku z červené čočky, aniž bych načala balíček červené čočky :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15841
23.12.25 01:10

Neřeš a hlavně nesmutni… :hug:
Kup si ji v nějaké dobré pekárně a máš vystaráno. :P :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1941
23.12.25 07:01

U vánočky vždycky základ udělat kvásek, horší je to s tím droždím v pytlíku, nejlepší je z vlašťovkou, ale to u nás mají jenom v globus, tak jsem koupila lídl a nevykynulo, pak peny a to samý

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.12.25 21:26

Na Vánočku? Nebo na co?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.12.25 21:28

Ofotím a pošlu, ale Vánočku já dělám jen jednou za rok na Vánoce, jinak dělám klasické kynuté těsto a to dělám od oka, podle toho, kolik toho chci. Recept na vánočku jdu pohledat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.12.25 21:37

200 ml mléka
3 žloutky rozkvedlané v mléce
200 g rozpuštěného másla
100 g krystalového cukru
1 vanilkový cukr
1 lžička soli
2 lžičky citronové kůry špetka muškátového oříšku
500 g polohrubé mouky
kvasnice
rozinky namočené v rumu, mandle…

Nechávám to kynout cca 2 hodiny, pak upletu a ještě hodinu nechám dokynout na plechu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68930
23.12.25 21:54

Já letos zkusila mouku Pernerku - extra silná. A to jsem teda koukala, poprvé mi to z mísy začalo utíkat už po půl hodině. Třikrát jsem během kynutí prohnětla a srazila to, na plechu to kynulo před očima. Do těsta krom másla dávám i sádlo, ale to na kynutí asi nemá vliv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79915
24.12.25 09:06

@TerezaVoříšková dělám stejnou, jen tuku dávám 100 g.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.12.25 09:30
@inkakřivák píše: Více

Taky jsem dala míň tuku, se mi to zdálo dost, skoro celá kostka másla. Ale původní recept je takový..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí