Recept: Tradiční dýňový koláč

Přidat recept
 
  • Počet porcí PRO 6 OSOB
  • Čas 60
Hodnotilo 0 lidí

Klasický americký recept, pečený především na podzim po sklizni dýní. Často pečený také na Halloween ke zužitkování zbytků po dlabání dýňových strašáků.

Postup

Ingredience na těsto propracujeme v kompaktní těsto, které poté vmačkáme do koláčové formy a vytvoříme okraj. Po celé ploše těsta na dně uděláme vidličkou dirky a dáme korpus ještě chvilku odpočívat do lednice.

Na náplň si připravte dýni, kterou povařte pod pokličkou do úplného měkka s malým množstvím vody, poté slijte (vývar si můžete nechat do dýňové polévky), na sítku nechte dřeň zcela okapat a vystydnout. Můžete i lehce vymačkat. Vystydlou dýni rozmačkejte vidličkou, přidejte zbytek surovin a řádně promíchejte.

Poté vezmeme formu s těstem z lednice, těsto rovnoměrně poházíme nasekanými meruňkami a ořechy, zalijeme náplní a pečeme cca 40-50 minut v předehřáté troubě na 180°C

Podáváme jen tak, nebo se lžící zakysané smetany navrch. Skvěle se ke koláči hodí horký pomerančový juice se skořicí, nebo punč.
Dobrou chuť.

Autor: Keshi

Ingredience

Korpus:

  • 250 g polohrubé mouky (100 g můžeme nahradit celozrnnou)
  • 130 g másla
  • 1 vajíčko
  • 5 lžiček třtinového cukru
  • špetka soli
  • lžička ostrouhané citronové kůry

Náplň:

  • 1/2 malé dýně – při zužitkování zbytků dýně po dlabání cca 1velký hrnek dřeně
  • 2 vejíčka
  • 1 polévkové lžíce medu
  • 4 polévkové lžíce javorového sirupu
  • 2 malý kelímek extra husté zakysané smetany
  • šťáva z půlky citrónu
  • skořice na špičku nože

Pod náplň:

  • 100 g sušených meruněk
  • 100 g směsi ořechů (ideálně pekanové, mandle, lískové)

Doporučená příloha

punč

Chutnalo vám? Okomentujte recept Tradiční dýňový koláč

Váš příspěvek