Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@smile_xxx v receptu je že vše kromě soli, másla a rozinek do robotu 10 minut, pak přidat sů a po menších kouskách máslo a propracovat 15 minut a pak rozinky 1 minutu. To nechám pak 90 min v koupelně, a pak nechat ještě 30 min a častěji potírat vodou aby neoschla, pak vajíčkem, mandle a super vychytávka že se pocukruje komplet než jde do trouby
. peču na 160. Foto z minulých Vánoc ![]()
@Eliška to těsto není mastné jako když se tam dá rozpuštěné máslo, on to i někde vysvětloval proč studené máslo a už to tak dělám u všeho, hlavně to dlouhé propracování je důležité.
@smile_xxx píše: Více
Promiň, cizí neštěstí člověka někdy trošku uklidní
Tak ať se vydaří příště! Sakra, já zadelavam z kila.
@Markéta80 píše: Více
ja testo na vanocku mastne nemam, ale verim, ze to je zas jina fajn varianta ![]()
Nepsala jsi tady nedávno nějaký problém ohledně jiného kynutého těsta? Pokud si to pletu, tak promiň. Jestli není problém v robotu. Kde kupuješ kvasnice?
Za sebe můžu doporučit droždí koupené v pekárně. Zkus najít taky někde blízko bydliště pekárnu, která je prodává.
@inkakřivák píše: Více
Už jsem psala, u nás máme dva menší lokální supermarkety, kde je běžně mají a pak v prodejně pekárny, tam je taky mají běžně. Ale jeden market, který mám u baráku je má také ve standardní nabídce.
@TerezaVoříšková díky, už jsem dočetla. Tady u nás asi neseženu.
Vaničku zadelavam normálně z kostky kvasnic, máslo přidávám vlahe, sůl rozmícháme normálně v mouce. Je to dost těžké testo, dávám ke krbovkam a kyne dvě hodiny. Po uplatnění klidně nechám ještě hodinu kynout.
Jo a jednou se mi stalo, že mi nevzešly dva kvasky za sebou. Samozřejmě při návštěvě. Kdoví, co těm kvasnicim bylo. Málem mě svihlo vzteky. Naštěstí třetí kostka byla ok.
Tady v okolí prodavají čerstvé kvasnice v Coopu.
Jinak kupuju Pekařské droždí v kostce
@vokishka píše: Více
Ano, u Hrušky kupuju i já, ale nevím, jestli je ta prodejna po celé ČR, nebo jen místní.
Vida, v Coopu mne nenapadlo se optat. Zkusím. Hruška tu není, to je asi lokální, bezobalova bývala, ale dvakrát se stěhovali a jsou pryč. A vlastně není moc divu - nechápu, proč třeba čočka z padesatikiloveho pytle, vážená do vlastního pytlíku, stála dvakrát tolik než třeba v tom coopu.
Mne zásadně nekyne nic ze sušeného drozdi, tak používám čerstvé (ty kostky) a vykyne vždy. Jedine když jsem to kdysi zalila moc teplou vodou, případně máslem, tak jsem to zabila a nevykynulo
a nechávám to kynout “přístrojově”, takže zapnu troubu na teplotu cca 35, prikryju supnu to tam a je.