Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, potřebuji se naučit kreslit- kvůli přijímačkám na VŠ..Myslíte si, že to jde??Nebo musí mít člověk skutečně talent? Moje kreslení je na úrovni šestiletého dítěte
Na internetu jsem si našla kurzy kreslení, nejsou to jen vyhozené peníze??Máte někdo zkušenost??
Docela jsem slyšela, že si lidé chválili ty kurzy malování levou hemisférou (nebo to možná píši naopak). Já osobně byla na akvarelu a olejomalbě, ale to je spíš zvládnutí techniky, než naučit se kreslit. Zkusila bych si sednout, postavit před sebe třeba petrklíč a trénovat, nebo z počátku něco jednoduššího, oblíbené je nakousnuté jablko, dál se budeš muset naučit pracovat s prostorem, tedy hloubkou obrazu a stínovat, to jsou tak minimálně ty základy, ale nevím, kam přesně se hlásiš ![]()
Učitelství pro mateřské školy…zpívat zvládám a s dětma si doma často vyrábím různé výtvory, ale jakmile mám něco konrétného namalovat, je to konec..to už ten můj starší namaluje snad líp než já
zkouším si přes den malovat podle předlohy, ale je to strašný…jsem totální antitalent
zkouším třeba botu a pak se zeptám manžela, jestli pozná co to je a myslí si, že je to loď ![]()
No pokud se nehlásíš přímo někam na výtvarku, tak bych to nehrotila. Loni jsem dělala přijímačky na VŠ, bylo tam právě kreslení a já měla strach, páč moje kreslení je stylem, kůň, pes, žirafa, vše je stejné
měli jsme tam nakreslit starou škrpálu, přesně v tom úhlu, přenést i velikost na papí, no zkrátka nejlépe co to jde. Můžu ti říct, že to byl největší výtvor mého života, jiný už nejspíš nebude.
A teď sice výtvarku máme, ale jde spíše o techniky než o samotný výtvor. ovšem opravdu záleží kam se hlásíš
jinak myslím, že určitě naučit to jde ![]()
Jde o to, o jakou VŠ jde. Poud o uměleckou, mají tam dost vysoké nároky a většinou se uchazeči malování věnují na střední i dříve, a mají vrozený talent. Zkusit to můžeš, to samozřejmě. Já se na SŠ připravovala tady: http://www.zus-stitneho.net/…i-menu/index, a byla jsem úpěšná, tak můžu doporučit. Tak hodně štěstí! ![]()
já ty kurzy kreslení pravou mozkovou hemisférou neabsolvovala… ale z vyprávění, co byly kamarádky bych řekla, že výsledky jsou.
Asi hlavně díky domu, že člověka naučí si poměřovat a trošku jinak „vidět“
Já bych se před talentovkami poradila s nějakým učitem na umělecké škole a nechala bych se jím vést.
Z čeho se skládají ty taletovky na mateřinky? Je to kombinovaný nebo prezenční obor? Mohla by být klasická, složená z několika částí a jen jedna z nich bude kresba a malba podle předlohy?
@hanulka píše:
Učitelství pro mateřské školy…zpívat zvládám a s dětma si doma často vyrábím různé výtvory, ale jakmile mám něco konrétného namalovat, je to konec..to už ten můj starší namaluje snad líp než jázkouším si přes den malovat podle předlohy, ale je to strašný…jsem totální antitalent
zkouším třeba botu a pak se zeptám manžela, jestli pozná co to je a myslí si, že je to loď
Jo, tak to bych si s tí moc hlavu nelámala, ale stejně bych se připravila. Jak jsem posílala odkza, mají tam i večerní kurzy a oparvdu se ti tam věnují podle toho, jaké máš nároky nebo cíle.
Talentovky - hudební projev a dramatický projev - to je u mě O. K. a výtvarná tvorba - většinou prý bota na nějakým hadru..pokouším se, ale to je u mě konec..fakt úrověň 6ti letého dítěte..pčemýšlím o tom kurzu, bojím se, aby to nebyl vyhozené peníze ![]()
@hanulka já si taky říkala, jak můžu vůbec v kreslení prolízt, ale oni ti tam všechno vysvětlí, jak se dělá stínování, co děláš špatně atd. Mně osobně to fakt pomohlo. Já bych to ještě nevzdávala.
@hanulka neboj je to přesně jak říkáš. Loni jsem je dělala na učitelství pro MŠ a byla tam bota, stála na krabici, přes ní postěradlo. Musíš si vybrat pod jakým úhlem jí malovat a pak to přenést na papír. Pořiď si raději rudku než uhel, alespoň to nám doporučovali, kdo neumí pořádně kreslit. On si pak sedne na tvoje místo a porovnává, jak si to dala. Ale já opravdu neumím malovat a dala jsem to
vždyť si to vyzkoušej doma ![]()
Mám skvělou knížku, jmenuje se Škola kreslení a malování, podle které se dá jednoduše naučit kreslit základní věci jednoduše tak, že si je rozkreslíš přes kruhy a elipsy, je to pro děti, ale myslím, že pro tvoje účely by to stačilo, jsou tam i základní techniky atd… Jen nevím, jestli se ještě prodává.. Ale něco podobného bys určitě sehnala… Dá se to naučit, i když pro člověka opravdu bez talentu je to asi utrpení… Na kurz bych nešla, to je hodně o vedoucím kurzu, narazíš na někoho, kdo ti nebude vyhovovat a vyhodíš peníze… To bych se spíš poptala v okolí, kdo má trochu toho talentu dáno a je schopný pomoct…
Internetové kurzy bych asi neriskovala. Normálně si zajdi do knihovny a napůjčuj si nějaké knížky o kreslení. Existuje jich spousta. Celkem zajímavé příručky měl třeba Jose m. Parramon. Najdeš tam info o technice: jak pracovat s linkami, s perspektivou, jak stínovat, jak si změřit a rozvrhnout objekt a přenést to na papír, atd. Pro tvoje účely to bohatě stačí. Samozřejmě, talent je talent, ale spousta věcí se dá naučit.
Moje kamarádka dělá kurzy kreslení pravou hemisférou, je to víkendový kurz, výsledky tam určitě jsou. Zajímalo mě to, i když kreslit docela umím, ale nechtělo se mi platit tísíce za kurz, tak jsem si koupila knížku od zakladatelky téhle metody (Betty Edwards) a musím říct, že to tam je hodně dobře vysvětlený, je to i o učení dětí.
@šóšannáh píše:
@hanulka neboj je to přesně jak říkáš. Loni jsem je dělala na učitelství pro MŠ a byla tam bota, stála na krabici, přes ní postěradlo. Musíš si vybrat pod jakým úhlem jí malovat a pak to přenést na papír. Pořiď si raději rudku než uhel, alespoň to nám doporučovali, kdo neumí pořádně kreslit. On si pak sedne na tvoje místo a porovnává, jak si to dala. Ale já opravdu neumím malovat a dala jsem tovždyť si to vyzkoušej doma
tak pokud mají být přijímačky „jenom“ takovéhle, tak si myslím, že klidně ten zmiňovaný kurz kreslení pravou hemisférou. já na něm byla a zrovna vlastní přezuvku jsme kreslili
jako zázraky bych od víkendového kurzu nečekala a na přijímačky na uměleckou školu by to rozhodně nebylo, ALE co mě kurz naučil: v první řadě dívat se na to, co kreslím. ono se to nezdá, ale pro člověka, který NEUMÍ kreslit je to tak třičtvrtě úspěchu, protože pak ten žádoucí tvar docela vystihne. pak jsme si vyzkoušeli, tak tužky různé tvrdosti různě kreslí, že je dobré stínovat (to souviselo i s tím díváním se), že někdy lepšího výsledku dosáhneme, když se při kreslení zaměřujeme na něco jiného (co mám na mysli, napadá mě příklad - kreslila jsem zuby: když jsem se snažila nakreslit zub za zubem, vyšel mi takový dost koňský úsměv. když jsem ovšem vyčerňovala mezery mezi zuby, tak ty zuby pak vylezly prakticky samy a vypadaly daleko líp), a protože cílem kurzu bylo nakreslit podle fotky portrét, tak do nás hustili triky jako jak si rozvrhnout papír na kreslení a trénovali jsme detaily jako oči, vlasy, uši, ústa. co jsem byla na kurzu já, tak zrovna zaměření se na opravdové věci (tedy včetně perspektivy) bylo až v pokračovacím kurzu, my sice taky kreslili třeba vlastní ruku, nohu nebo botu, ale zaměření bylo na překreslení z obrázku, což je asi jednodušší.
No já si myslím, že vše, když se člověk snaží, má svoje kouzlo a někdy jde i o zajímavý způsob, a někdy jde právě jenom o to, já jsem prodala několik obrazů, dělala jsem na nich dlouhé měsíce než jsem s nima byla vůbec spokojená, ale když po mně děti chtějí naamalovat nějké zvířátko atd, tak to vypadá šíleně, až se stydím
, takže bych z toho moc strach neměla, pokus se budete soustředit na to a dávat si záležet, tak se to v tom obraze určitě projevíá a to se hodnotí a ne způsob a jak to vypadá, odflinknutá práce se pozná a když budete malovat svým citem, tak to může hodně znamenat, i když to nebude zrovna nějak dobře vypadat
, takže žádný strach, ale kurzy jsou dobrý na to, by se člověk zdokonalil a utvořil svoji techniku, udělal si lepší přehled a zkusil něco jinýho, rozhodně bych ho brala, člověk se vždycky něco novýho naučí
a je dobré znát některé důležité základy v malování, které vás učitel tam naučí, jako úhkly pohledu, vykreslování stínů atd mějte se krásně a držím pěsti
![]()