Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Pudloslavo děkuji
,ale za podrbný popis.Já to vím,ale až takhle dopodrobna né
myslím,že na to máme každá jiný názor ![]()
hame byl priklad,a je pry spatny hlavne kvuli tomu cukru,jinak kupuji taky jen vyjimecne,mala ovoce nechce zadne a presnidavky taktez.Jsem rada ze ji obcas trochu propasuju do kase..zeleninu,maso basti krasne,ale bio kupuji malokdy.Udelaly jste me radost,jsem rada ze tu nejsem sama za exota.
Obleceni mam vetsinou z bazarku,ale o tom jsem mluvit nechtela,u toho je to setreni dost jasne,ale co muze byt spatneho na autosedacce z bazarku to nevim.Myslite ze je deti stihnou nejak prosedet?To by byl vyrobce sam proti sobe ne?A k vetnamcum bych pro botky taky nesla,ale i bazarkove nevipadaj moc nosene,a nekdy asi fakt nejsou,tak bych to riskla.(segra ma doma boty ktery mel malej na noze jednou,nevhodnej darek).Budu rada za dalsi rady a nazory:)
Taky oblékáme v bazaru a second handech, po té, co jsem se několikrát spálila v drahých značkových botách, tak i bazarové boty vám udělají velkou službu, protože kdyby ty boty byly nanic, tak je každý vyhodí a nedá do bazaru - znám přibližná kritéria, jak mají dobré boty vypadat, tak se řídím svým rozumem a zkušenostma a ne značkou. Nešetřím na tom, kde by se děti mohly zranit, to znamená přilby, chrániče, vždy a všude autosedačka atd. Martina
Ahojky, určitě nejsi špatná máma, když šetříš - já také kupuji přesnídávky od Hamé - je v nich cukr? No a co. Mě chutnají, dětem také a nedávám jim to každý den. I když nejradši dělám domácí - takový tříkilový pytel jablek za dvacet korun vůbec není k zahození
- do rozmixovaných jablek nalámané piškoty a třeba rozmačkaný banán - může se potom utlouct i manžel. Oblečení? Nenakupuji ve značkovém obchodě - dneska je móda dávat už maličkým dětem textil zn. Next - ale když jsem viděla, že za jedno bodíčko dám kolem 500 Kč - díky, ale radši jich koupím 10 po padesáti korunách v malém levném obchůdku. Boty kupuji vždycky nové, ale vždycky si vyhlédnu nějakou akci. Za slušný peníz se dají sehnat třeba v Deichmanovi. Byla jsem dost v šoku, když jsem Marťovi kupovala bačkorky v Baťovi (má vysoké nárty a žádné jsem na něj nemohla sehnat - Baťa byla poslední šance) - stály 300 Kč a za dva měsíce se rozpadly. Takže není značka jako značka. Navíc, asi bych to tady neměla ventilovat, ale v Deichmanovi berou snad každou reklamaci, takže já po opotřebování boty vyreklamuji a opravy se jim asi nevyplatí, tak si mohu pokaždé vybrat nové boty. Nevyužívám to pořád, ale občas, když je krize, tak se to hodí
. Bio potraviny nekupuji. Jednou jsem koupila jablíčka za nehorázné peníze a za dva dny jsem je vyhodila, protože se zkazily. Kočárek mám za sedm tisíc. Ano, mohl by být lepší, ale stačí mi. Autosedačky jsem vybírala podle kvality, ale vešla jsem se do dvou a půl tisíce. Snažím se nekupovat zbytečnosti a děti si nesmí vymýšlet co chtějí a nechtějí. Jen doufám, že to značkové šílenství typu Adidas, Nike, Puma, Umbro,… se jich dotkne až za hodně dlouhou dobu - přeci jen se bojím nějaké šikaně ve škole kvůli oblečení, svačinám a podobně ![]()
Ahojky, taky nejsem utrácivá, ale jsou věci, na kterých nešetřím.
K té autosedačce - z bazárku je špatná proto, že nevíš jestli náhodou nebyla bouraná. Taková už se používat nemá.
Boty kupuju taky nové, ty po Elišce bych taky klidně mohla prodávat, protože je nestačila nijak zničit a jsou úplně jako nové.
Každopádně já si myslím, že tohle záleží na každé mamině.
K té autosedačce jsem chtěla napsat totéž, co Verrunka - z bazaru může být bouraná (takže porušená), ale jestli znáš zdroj, proč ne? Taky jsme měli nějaký čas půjčenou. Boty by prý měly být nové, nebo to chce aspoň pořádně prohlídnout vnitřky, jestli nejsou sešlapané nebo sežmoulané. Fakt je, že ty zdravotní jsou drahé přímo nehorázně.
Kočár č. 1 (kombinaci) jsme měli za 8000, ovšem za golfáč mi bylo těch peněz líto, koupila jsem nový ve slevě za necelé 2000 a po 7 měsících vypadal jak do popeláku - vyviklaná a sjetá kolečka, zničené ložisko u brzdy). Vyloženě vyhozené peníze. Reklamovat jsem ho zatím nešla jen proto, že bych ho v téhle břečce nedokázala donést do krámu vyčištěný
Čili pro druhé mimčo budu muset koupit nový, takže se mi to fakt nevyplatilo. Taky mám špatné zkušenosti třeba s bodíčky z různých levných obchodů (Likvidace, Vše za 39 a spol.), protože na nich většinou odešly patenty po pár (někdy jednom) vzetích a můžu je vyhodit, kdežto ty, co mám z tesca o něco málo dražší, bude ještě nosit druhý mrňous a mezitím je mělo ještě jedno mimčo půjčené. Ale je to jak co, malá má z takového krámu bundičku na zahradu za 70 korun, a je prima. Nejlepší je vyhlížet akce v obchoďácích, na tom se dá dost ušetřit.
Takže šetřit ano, ale s rozumem ![]()
Ahojky, ja se take pridavam k tem setrivejsim. Obleceni mame budto po nekom nebo nakupuju na netu v bazarcich. Daji se koupit krasne veci za par korun a prijde mi to levneji nez ze sekace a treba i Next:-) Hodne dobre se taky nakupuje v C&A, tam jdu kdyz neco nesezenu, maji casto akce a bodycko za 65Kc je stale hezke nevytahuje se, takze vim, ze to pak muze nosit dalsi prcek. Boty zatim nekupuji, ale budu kupovat nove. A jidlo varim z vlastnich zdroju (zahradka). Hracky a knizky jsme dostali a nemam potrebu kupovat neco dalsiho, protoze stejne pak udela terno varecka z kuchyne:-) Nesetrim na kosmetice a autosedacce, kocarek mame taky z druhe ruky. No hlavni ale myslim je spokojene dite a mama!
Dobré téma, nedávno jsme to řešily s kamarádkou, když mi říkala, jak její známá zkoupila na mimčo celou kolekci od Bettonu za asi 15 tis., tak jsem šla málem do mdlob, nicméně jsme se shodly, že mimču je šumák, co má sobě a jakou to má značku a tohle dělají spíš matky ani tak pro děti, jako spíš, aby se předvedly před ostatními matkami
. Kdysi jsem se potkala na pískovišti se sousedkou, co měla malou od hlavy k patě ve značkovém a celou dobu jsem poslouchala: Lucie, nesedej si, očisti se, víš kolik ty tepláky stály?!? No, nevěřícně jsem jen koukala a říkala si, že to teda budu na svém dítěti raději „šetřit“ nákupy v sekáčích, ale hlavně, ať je spokojené.
Taky se hlásím k těm šetřivým maminkám (i když moje okolí si to nemyslí
). Holky mám vždycky krásně a mnohdy značkově oblečené a u okolí slaví mimořádný úspěch. ALE - vše je nakoupené na mimibazaru nebo ve slevách (zrovna včera jsem vykoupila Kenvelo kids, kde měli 70% slevy). Boty kupuju některé nové, některé použité. Když vím, že v nich budou většinu dne (bačkorky, atp.) tak kupuju nové, jinak klidně použité (ale taky jako nové) na MMB.Jídlo taky nějak zvlášť neřeším. Přesnídávky holkám moc nejedou, ale kdyby jo tak by mi rozhodně nějaký ten cukr nevadil. Nedělám si iluze, že před 30 lety se cukry do přesnídávek nedávaly. A rozhodně jsem žádnou vážnou újmu na zdraví neutrpěla… Kočárek mám použitý za 2500 a odjezdil výborně obě děti (a to jsme ho nešetřili, protože bydlíme u lesa). Takže shrnuto - si myslím, že v dnešní době se dá za málo peněz taky udělat hodně muziky…
ahoj ženský!!
Tak já se hlásím také k typům šetřivým!!Dvě děti mám už odrostlejší a mám je s bývalým manželem.Nyní máme s přítelem panenku-viz metřík..-)Kočár máme z MMB z druhé ruky za trojku,nikdo to nepoznal,když jsme ho koupili,no nyní už je rozhrkaný ale což,ještě s ním dojezdíme.90% oblečení máme tak z MMB a některé kousky jsou opravdu krásné,ostatní oblečky nakupuji veměs CHerokee ve výprodejích.To se dá nakoupit opravdu levně a krásně.S papáním,ze začátku jsem kupovala „lepší“ přesnidávk/Frutapura/,ale nyní už to prdíma šahám po nejlenějším.Jinak vařím doma ,malá už jí veměs to co my.Když se někam jde tak má skleničku-chutná ji od Sunaru.UM nekupujeme neb stále kojím.
A jak tu psala jedna z vás,mamči jenž mají dětui vymodelkované a ve značkové to dělají pro sebe ale hlavně pro okolí.Protože dětem je opravdu šumafuk co mají na sobě.Pro ně je nejdůležitější láska a starostlivost rodičů.
Jo a zapomněla jsem na boty.Tak to je jediná věc,kterou musí mít bobina novou a kvalitní.Na botech nešetřím.
ahoj,tak já nešetřím na botech-jedině nové a s certifikátem a kožené na tkaničky,do 3 let kotníčkové a na posteli-kvalitní matrace i postel.protože půlku života prospíme a půlku prochodíme,tak ať nás nebolí záda a nohy:-D
Kočárek mám za 5,5 a vydrží určitě ještě 1 dítě a to dostává kapky.Na staršího syna jsem měla z bazaru za 745 kč a jakej byl!
U jídla jak co-nejraděli mám naše domácí (maso,zeleninu i ovoce)Bio nekupuji i když naše nemám.Zas až tak moc to neřeším.Hlavně že nám chutná:-)Po roce a půl kojení pijem Hamilon-nevím jak je na tom s kvalitou,ale malýmu nejvíc jede.
Oblečení dědíme,půjčujem,kupujem v sekáči,na MMb a pár kousků reprezaentativních máme nových-výprodej v Tescu a C&A to jistí:-)
Osobně neznám nikoho,kdo má všechno nový,drahý a značkový.
A autosedačku mám za tisícovku,protože mám v zadu krátký pásy a klasický vajíčko tam připoutat nelze,jen to ,kde se dá vést pás skrz(nový auto jsem kvůli tomu kupovat opravdu na těch 6 měsíců nechtěla:))
tak na tohle téma jsem četla nedávko vynikající článek v Reflexu. Je to pravda, děti nezajímá co mají na sobě, hlavně aby to bylo pohodlné. Opravdu i mě to spíše kolikrát připadá jako boj mezi matkami o to, kdo bude mít nejlíp (a ještě líp nejdráž) oblečené děcko ![]()
Taky se přidávám. Boty kupuju nové, to je asi jediné, co nechci ani od známých. Kupuju nejčastěji u Deichmanna v akcích, většinu bot (kožené s certifikátem) máme za tři stovky. Jinak přesnídávky už taky moc nekupuju, ale když byla Anežka malá (teď dva a půl roku), tak jsem dávala přednost bio, bez cukru, nejlíp stoprocentní ovoce, masozelenina bez soli apod, ale teď už ne, protože až začne chodit do školy, tak taky nebude mít všechno bio. Do dvou let jsem ji kojila a do tří let mám v plánu nedat jí kravské mléko. Jí už víceméně to co my, takže pokud je něco uvařeného z mléka, tak to neřeším a extra jídlo jí nevařím. Ale na pití ji dělám UM Hami (to bylo jediné mléko, které byla po kojení ochotna vypít). Ještě občas koupím od Hippu skleničku s rybou, ale to proto, že je to zase jediná ryba, kterou jí a hlavně se u ní nemusím bát kostí. Ale v DMku se dají takové věci pořídit často se slevou, takže to náš rozpočet moc nezatěžuje. Oblečení jsme dost zdědili a když se mi něco líbí nebo něco potřebuje, tak kupuju hlavne v Tescu v akcích (třeba sedm bodyček za dve stovky) nebo v CaA v akcích. Je to kvalitní, hezké a levné. Dávám přednost jednobarevnému a světlému, protože nesnáším, když něco na děti barví (a mám zkušenost se značkovým Adidasem, který Anežka dostala a měla ho jednou, protože pouštělo tak, že bílý límeček u červeného trička se změnil na růžový). Jak zjistím, že něco barví, okamžitě to letí.. Kočárek jsme měli nový trojkombinaci za 6tisíc (od babicky a dedecka), ale protože jsme bydleli ve druhém patře bez výtahu, tak jsme po půl roce koupili lehčí sportovní a pak jsme zdědili ještě golfky na cesty vlakem k mým rodičům. Hračky kupujem vyjímečně a i tak jich máme doma minimálně pro tři děti (dárky od babiček, tet, strejdu apod) a mezi nejoblíbenější patří vařečka, kastrůlek, lžičky a talířek. Souhlasím s názorem, je nejdůležitější je spokojené dítě.