Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahoj,setkavam se tu vetsinou s nazorem ze pro dite jen to nejkvalitnejsi(a pokud se k tomu prida nejaka znacka tak tim lepe).Zdejsi diskuze uz mi mnohokrat pomohly,nicmene se tu casto citim jako spatna matka protoze:obcas svemu diteti koupim presnidavku od hame(?ano i tady setrim),koupila jsem botky z druhe ruky,mame kocarek za 5000kc a jsme s nim moc spokojeni,..atd.Najde se tu jeste nekdo podobne setrivy,nebo jsem tu fakt jedina?Uvedla jsem jen par prikladu,ale na neco podobneho narazim v kazde diskuzi kde se resi kvalita a pod.dekuji za nazory.
ahoj, ja jsem zatim jen tehna 10 TT, ale setreni je mi sympaticke
a Hame je nejaka spatna znacka? nevym jak u vyziv, ale normalne patri vyrobky Hame mezy ty nejlepsi, at se jedna o marmelady, masove konzervy, zeleninu, kečup .....
pokud se týče kočárku, tak jestli nám někdo nevěnuje, tak bazar to jistí, přičemž si vezmu s sebou nějakou maminku na dobrou radu stran praktických udělátek … přijde mi nesmysl dát za kočár 20 000 - a ani nebudu moci, máme hypotéku
oblečení většinou dostanu nebo mi bude půjčeno
po zážitku dušičky si asi pořídím monitor dechu, ale už jsem koukala, za kolik se dá koupit v bazaru
a vůbec nevím, proč by bazarové věci měly být špatné, vždyť to děcko to používá chvilku
akorát nevím jak s botama, ty se doporučují vždycky nové - myslím, že při současných cenách si ani to nebudu moci dovolit, přinejmenším ne všechny. snad některé.
Nevím, je pro dítě horší nošená značková bota, nebo nenošená levná noname?
ahoj, ja jsem zatim jen tehna 10 TT, ale setreni je mi sympaticke
a Hame je nejaka spatna znacka? nevym jak u vyziv, ale normalne patri vyrobky Hame mezy ty nejlepsi, at se jedna o marmelady, masove konzervy, zeleninu, kečup .....
pokud se týče kočárku, tak jestli nám někdo nevěnuje, tak bazar to jistí, přičemž si vezmu s sebou nějakou maminku na dobrou radu stran praktických udělátek … přijde mi nesmysl dát za kočár 20 000 - a ani nebudu moci, máme hypotéku
oblečení většinou dostanu nebo mi bude půjčeno
po zážitku dušičky si asi pořídím monitor dechu, ale už jsem koukala, za kolik se dá koupit v bazaru
a vůbec nevím, proč by bazarové věci měly být špatné, vždyť to děcko to používá chvilku
akorát nevím jak s botama, ty se doporučují vždycky nové - myslím, že při současných cenách si ani to nebudu moci dovolit, přinejmenším ne všechny. snad některé.
Nevím, je pro dítě horší nošená značková bota, nebo nenošená levná noname?
AHoj,nejsi jediná,kdo je šetřivý.A nikdo ti nemůže nic vyčítat,protože,jak žiješ nebo co kupuješ,je jen tvoje věc.A na ostatní nekoukej!Já osobně na značky nedám.Setejně se vše vyrábí v Číně,tak jaký je v tom rozdíl.Jen nešetřím na důležitých věcech.Jako je například autosedačka a některá jídla.Kvůli dětem kupuji jen kvalitní nealergickou kosmetiku,biopotraviny a zeleninu.Ale třeba oblečení máme některé poděděné anebo kupuji v akcích,ale botky jen v lékárně.
Vidíš,že na tom jsme podobně a je nás učitě víc. ![]()
Ahoj,tak já když čekala první mimčo, tak jsme právě předělávali domek, tak jsme peněz neměli nazbyt.Kočárek jsem podědila po dvouch děckách a posloužil stejně jako nový.A strašně ráda jsem nakupovala v sekáčích( a ještě nakupuji) kde se nechalo za málo peněz koupit levné a kvalitní oblečení.Dokonce jsem četla, že pro děti je vhodné oprané bavlněné oblečení, nedráždí jim to kůži.A botky jsem tam taky občas koupila, většinou jsem sehnala i nenošené a značkové.
Taky jsem kupovala přesnídávky hamé a nepřipadalo mi na nich nic špatného.
Ahoj zolino, klíííd. Já jsem na tom podobně jako ty - taky šetřím i na dítěti. A vůbec se kvůli tomu necítím provinile nebo, že jsem špatná matka. Proč taky? Taky sem tam koupím něco pro malou tzv. z druhé ruky. Malou jsem odvozila v kočárku, který mi půjčila švagrová (ten zažil už min. 3 děti, takže už je to na něm znát) a na druhé dítě jsem se rozhodla koupit „novější“. Je z bazaru, zažil jedno dítě, stál mě asi 2 tis., ale je hezčí. Spíš lituju, že jsem nekoupila něco jako novější kočárek pro to první dítko. Je hezčí, zachovalejší a už se nebudu stydět vyjet mezi lidi. Sice švagrová je uražená, ale to je vlastně debata na jinou diskuzi. Co se týká přesnídávek, taky jsem kupovala neznačkové a nelámu si tím hlavu. Botky? Taky občas koupím něco z bazaru - na netu. Zatím jsem měla štěší a „kápla“ jsem na velmi zachovalé a hezké zboží - ať oblečení nebo botky. Takže nevěš hlavu, o nic nejde. A fakt nejsem milionář a moje příjmy nejsou a nebudou vysoké, abych si mohla dovolit jít a koupit prckovi (třeba) nové botky za dva tisíce, aby z toho vyrostl za 3 měsíce. Nějaké oblečení jsem na malou dostala od kamarádky, jejíž holčička už má dneska 9 let, něco jsem nakoupila nového (samozřejmě neznačkového
). Takže klid a hoď to za hlavu - o nic nejde
.
Jestli ještě můžu.Pudoslavo,doporučuji obuv novou.Dá se pořídit i v akci a to je pak rozdíl.Ale na botách se šetřit nemá.Navíc moje obě holčičky mají od narození špatné nožky,tak ani šetřit nemůžu.Hlavně nikdy od Vietnamců!!!
To za to nestojí.Moje ortopedka mi říkala,že dětem se noha vyvíjí do 8 let a botky doporučuje jen na tkaničky!
A když k ní přijdeš se špatnou obuví,tak ti dá dlooouhé kázání! ![]()
Ahoj,
co je špatného na jídle od Hame? Já myslím, že dětská a kojenecká výživa je natolik hlídaná, že u žádného produktu nemůžeš prohloupit (snad se tedy nemýlím). Co se týče oblečení - oblečení noname, pokud není ušité z látky ze silonu, tak přece nemusí být na škodu. Já osobně v sekáči a u vietnamců nekupuju. U vietnamců protože mi jejich oblečení smrdí - nevím čím to napouští a nedávají paragony, takže z toho nehradí daně. A v sekáči a bazarech nemůžu z vlastního bloku - nedovedu si představit, jak dítě, které nosilo oblečení před mým dítětem si na něj odblinklo, něco uteklo z plínky a byť je to vyprané, tak prostě bych to na své dítě neoblékla. To samé použité těhu oblečky, které mi nabízely kamarádky - při představě, že jim do toho odtekla plodovka a odešla zátka, mám husí kůži. Ale to je prostě můj osobní blok.
Trudi
Ono šetřím taky - ale jak kde… Mám kvalitní kočár pro dvě děti (jsem pár levných odrovnala… A jsem vysoká, z nízkých mě bolela záda. Navíc máme psa, potřebuju jezdit jednou rukou - a to halt jezdí líp kvalitní kočárek). Kupujeme jen nové boty s certifikátem… Kožené…
Oblečení máme zas jen ze sekáče, MMB nebo kolující, jídlo jsem vařila, bo mi skleničky přišly jednak drahé, druhak hnusné…
Máme takové věci jako monitor dechu nebo chůvička… nemáme jiné…
Utrácíme majlant za knížky, ale hraček nemáme přehršle - ovšem když už nějaké, tak jedině kvalitní. Prostě ono sama časem uvidíš, že někdy opravdu platí, že nejsem tak bohatá, abych kupovala levné věci - ale jinde je zase nesmysl platit jen za značku…
Jídlo - každý den mají holky ovoce, často jíme zeleninu, ale celkově vařím poměrně levně. Holky neměly kaše, byly dlouho kojené, krásně spaly a na večeři měly raději jiná jídla, neviděla jsem v kaších nic přínosného… Z kojení plynule v necelých dvou letech přešly na kravské mléko, zase proč ne, když nebyl důvod dávat UM…
No a zrovna Hamé mi přijde jako dobré a kvalitní - co je na něm špatného?
Naprosto chápu zakladatelku. Taky mi tu diskuze pomáhají, ale vždycky když se ptám na zkušenosti s nějakým konkrétním výrobkem, který je levnější než většina podobných, děsím se předem toho, že dostanu odpovědi popisující zkušenosti ne s touto levnější značkou, ale právě s těmi dražšími. (A s patřičným dovětkem, že na TOMHLE by se teda šetřit nemělo.
Jenže když vezmu v úvahu, že NA TOMHLE znamená kočárek, autosedačka, židlička, nosítko, jídlo, kousátka, kosmetika, boty, tak nevím, kde bych na to brala. Samozřejmě za NĚCO jsem opravdu schopná utratit víc.)
Jo a v Hamé je cukr, což někomu prostě vadí. (Mně ne. Navíc preferuju čerstvé ovoce, přesnídávky jsou na cesty, návštěvy apod.)
no jo, v ovoci je tolik cukru, že nějakej přidanej přece nemůže škodit. Jablko je v podstatě cukrová koule. Mě by spíš vadily nějaký konzervanty a podobné.
Ahoj Poduslavo,ale on je rozdíl mezi cukrem a cukrem přírodním.Se skleničkama naprosto souhlasím s Lesinou jsou drahé mě příjdou také hnusné)nikomu to nevymlouvám)a za třetí mi občas stačí juknou na to co tam přidávají tak to bych mrnousovi nedala.No občas se stačí kouknout na etiketu co tam přidávají
jinak také šetřím,ale jak už tu někdo psal stačí hledat a koupíš kvalitní věc za rozumný peníz.Kočár jsem měla také z druhé ruky oblečení jsme doatali nebo koupila v akci čí na MMB.ale na botkách bych nešetřila a ani co se týče bezpečnosti dítěte autosedačka hračktaké jich máme pár,kupuji Bio zeleninu a nemyslím,že bych nějak utrácela ![]()
My jsme taky asi za exoty. Kočár máme také z „bazaru“ po 1 dítěti, KUba z něj ale už vyrostl, takže přemýšlím o golfkách (jestli to ještě má cenu, od 11M chodí, a od 14M nebyl v kočárku) skleničky nekupuju, nechce je jíst. Vařím, a vařila jsem mu od začátku z domácích surovin. Naši mají zahrádku a baráček, takže vše jsme měli od nich.
Hadříky mám půjčené, semtam něco přikoupím.
Lucka přírodní je monosacharid fruktóza a běžně se sladí sacharózou, což je disacharid (fruktóza a glukóza). Fakticky je rozdíl jen v tom, že monosacharidy se spálí maličko rychleji, takže víc rozkolísají hladinu krevního cukru a je po nich dříve hlad. (nejmíň rozkolísá krevní cukr škrob, což je polysacharid) Sacharóza je taky přírodní. Z hlediska zdravotního je to jedno, důležitý aby tam nebyly nějaký umělý sladidla. Jinak na zuby a tloušťku to jde prakticky stejně.
Buď v klidu. Pouze se chováš naprosto racionálně. My sice nepočítáme každou korunu, ale přesto nemusím mít každou blbinu, kterou si dcera vymyslí, to by nám nestačila výplata. Oblečení nakupuju taky většinou značkový v bazaru, vřele doporučuju Brumla.cz, teď nedávno tam měli 50% výprodej, nebo od kamarádky, taky značkový, občas koupím něco novýho nebo něco ušiju. Při úklidu skříní se dost často najdou vhodný materiály, navíc mně to baví. Kočár jsme měli normální trojkombinaci. Jediný na čem nešetřím jsou boty, takže to co ušetřím za oblečení, vrazím do bot.
A jídlo jsem většinou vařila, protože to kupovaný nám nechutnalo.
Přesnídávky jsem taky většinou dělala nebo kupovala Hami, nepřijde mi na něm nic špatnýho. Hračky kupujem kvalitní nebo něco s manželem vyrobíme.
Markéta